Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 7 x oorzaken van een opgeblazen buik

7 x oorzaken van een opgeblazen buik

7 x oorzaken van een opgeblazen buik

Ken je dat? Je stapt ’s ochtends je bed uit met een platte buik en als je ’s avonds weer in bed duikt is-ie plots ontzettend opgeblazen. Dat kan door verschillende dingen komen. Wij zetten zeven mogelijke oorzaken voor je op een rij.

1. Weinig slaap

Inmiddels heb je al vaak genoeg gehoord dat je genoeg slaap moet krijgen om meerdere redenen. Daar komt er nog eentje bij. Bij te weinig slaap komt er Cortisol (een stresshormoon) vrij in je lichaam. Dit hormoon kan je spijsverteringsorganen aantasten wat kan leiden tot bloating en constipatie. Fijn…

2. Uitdroging

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: drink genoeg water! Ook dit is om meerdere redenen, waaronder het voorkomen van uitdroging. Uitdroging kan de spijsvertering stoppen waardoor het lichaam vocht vasthoudt. Resultaat: een opgeblazen buik. Genoeg drinken kan dit dus voorkomen.

3. Hormonale veranderingen

We doelen hier met name op je menstruatie, maar het kan in elk stadium vóór, tijdens of na de menstruatie voorkomen. Sommige vrouwen hebben er echter helemaal geen last van. Je oestrogeenniveau stijgt en je baarmoederslijmvlies wordt dikker, dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel. Het opgeblazen gevoel verdwijnt vaak weer aan het einde van de menstruatie.

4. Te veel lucht slikken

Nog een oorzaak van een opgezette buik kan het inslikken van te veel lucht zijn. Dit kan komen door roken, snel praten, of het eten van voedsel waar lucht in zit, zoals frisdrank, bier, slagroom of kauwgom. Een opgeblazen gevoel kun je ook krijgen door te snel eten. Als je een heerlijke maaltijd voor je neus hebt staan eet je het al gauw snel op. Als je te snel eet is er een grote kans dat je meer lucht binnenkrijgt waardoor er grote hoeveelheden lucht in je maag terechtkomt. Leuk weetje: dagelijks laat men 10-20 windjes om het darmgas te lozen.

5. Constipatie

Constipatie is misschien wel de meest voorkomende reden van een opgeblazen buik. Dit kan leiden tot pijn, ongemak, een harde buik en winderigheid. Maar hoe ontstaat constipatie? Dit kan komen door te weinig vezels te eten, niet genoeg water te drinken (told ya!), te weinig beweging, bijwerking van medicatie of stress.

Lees ook
Je hormonen in balans brengen: zo doe je dat

6. Candida

Normaal gesproken is er een goede balans tussen goede bacteriën en natuurlijke gistsoorten, zoals de Candida. Dit is een schimmel dat leeft in de darmen. Door ongezonde voeding, een verzwakt immuunsysteem of het gebruik van antibiotica, kan er een disbalans ontstaan tussen gisten en bacteriën. Hierdoor groeien er meer Candida schimmels, die leven van glucose wat ze omzetten in alcohol, met als gevolg: een opgeblazen buik.

7. Ontbijt overslaan

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, iets dat je waarschijnlijk vaker gehoord hebt. Er gaan in je lichaam alarmbellen rinkelen dat je niet genoeg te eten krijgt en houdt daarom eten en vocht vast. Zorg dus dat je ontbijt!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock