Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 7 tips van een deskundige tegen angst voor de tandarts

7 tips van een deskundige tegen angst voor de tandarts

7 tips van een deskundige tegen angst voor de tandarts

Het gereedschap, dat gesleutel en dan ook nog dat felle licht; veel mensen zijn bang voor de tandarts. Astrid Grievink – zelf al jaren preventieassistent – helpt mensen om van deze angst af te komen. Met VIVA deelt ze haar 7 beste tips.

[RECENT_POSTS]

  1. Geef aan dat je bang bent. Als de tandarts van je angst af weet, zal hij je ruimte geven.  Zelfs als je niet precies weet waarvoor je bang bent, is het goed om je angst kenbaar te maken. Overleg met de tandarts wat het voor jou gemakkelijker kan maken. Daardoor creëer je meer ruimte en rust voor jezelf.
  2. Ben jij vooral bang voor de pijn? Vraag dan standaard om een verdoving. Je hebt altijd de vrijheid om die te krijgen, zelfs al raadt de tandarts ‘m niet aan. Het gaat erom dat jij prettiger in de stoel ligt.
  3. Spreek een stopteken af. Vaak doen mensen bijvoorbeeld hun handen omhoog als ze willen dat de tandarts stopt. Astrid: “In het verleden gingen tandartsen nog weleens door als dat gebeurde, maar daar hoef je nu niet bang meer voor te zijn. Tegenwoordig stoppen ze echt meteen.”
  4. Als je last hebt van het felle licht: doe je ogen dicht of zet desnoods een zonnebril op.
  5. Vind je het hoge geluid van boor niet om aan te horen? Doe oortjes in en zet muziek op – graag wel op een volume waarop je nog net met de tandarts kan communiceren. Als je iemand bent die het lastig vindt om de controle uit handen te geven, kun je overigens beter geen muziek opzetten. Daarmee sluit je jezelf af.
  6. Vraag hoe lang de handelingen duren. Sommige tandartsen tellen steeds af, met name bij kinderen. ‘Zo, we gaan nu even schoonmaken, dat duurt 5 tellen.’ Op die manier ga je in stappen je behandeling door.
  7. Leg je handen op je buik. De meeste indrukken komen op de maagstreken binnen. Als je je handen daarop legt, scherm je jezelf af.

Over Astrid Grievink

Vanuit haar werk als preventieassistente bij de tandarts merkte Astrid dat er héél veel mensen bang zijn voor de tandarts: maar liefst 40 procent, zo blijkt uit onderzoek. Daarvan is 12 procent zelfs extreem angstig. Om deze mensen tegemoet te komen, heeft Astrid een aanvullende opleiding gedaan. Inmiddels behandelt ze al ruim een jaar mensen met tandartsvrees. En met succes: de meeste mensen zijn na één behandeling al van de angst af. De 22-jarige Lonneke is hier een voorbeeld van. Aan VIVA vertelde ze hoe haar behandeling bij Astrid verliep.

Meer weten over Astrids praktijk Puur Voelen, of in contact komen met haar? Klik hier om naar de website te gaan.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.