Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dit zijn bij vrouwen de 7 meest voorkomende fobieën

Dit zijn bij vrouwen de 7 meest voorkomende fobieën

Dit zijn bij vrouwen de 7 meest voorkomende fobieën

We vinden het misschien lastig om toe te geven, maar iedereen is wel ergens bang voor. De een voor hoogte, de ander voor spinnen. En zo zijn er nog veel meer fobieën. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen gemiddeld twee keer zoveel angsten hebben als mannen. Maar wat zijn die angsten dan precies waar we ’s nachts wakker van liggen? 

1. Acrofobie

Waarschijnlijk heb je hier nog nooit van gehoord, maar is de kans groot dat je er wel last van hebt. Het is namelijk een wetenschappelijke term. Acrofobie is hoogtevrees. Veel vrouwen vinden het doodeng om op grote hoogte ergens op een brug te staan. Ze krijgen last van trillende benen, klamme handen en worden vaak lijkbleek zodra ze naar beneden kijken.

2. Ofidiofobie

Weer zo’n woord dat onmogelijk is om uit te spreken: ofidiofobie. Het is een van de meest voorkomende dierenfobieën. Het is namelijk de angst voor slangen. En ook al zullen we slangen niet heel vaak tegenkomen in het dagelijks leven. Het is toch een fobie waar veel vrouwen last van hebben. Sigmund Freud heeft gezegd dat het een aangeboren reactie is op gevaar. Ver uit de buurt blijven van de jungle dus!

3. Claustrofobie

Een van de meest bekende fobieën is claustrofobie en eentje die ook vaak voorkomt bij vrouwen. Hierbij zijn mensen bang voor kleine- of afgelosten ruimtes. Vaak gaat deze angst gepaard met nog vele andere angsten. Angst voor liften, om te vliegen. Overal waar je krap zit en niet makkelijk wegkomt dus. Bij veel mensen komt deze angst voor in milde tot ernstige vormen. Je bent dus echt niet de enige die graag kleine ruimtes mijdt.

4. Arachnofobie

Je bent waarschijnlijk niet de enige die hier last van heeft: de angst voor spinnen. Naast de angst voor slangen, volgt de angst voor spinnen op nummer twee. Sommige vrouwen kunnen zelf een lichte paniekaanval krijgen als ze een spin zien of het gevoel hebben dat er een spin ergens zit. Heb je erg veel last van deze angst? Dan zou ik de stoffige zolder opruimen aan iemand anders overlaten. Je weet maar nooit wat je daar tegen komt.

5. Nyctofobie

Een hele andere fobie is Nyctofobie. Vrouwen die hier last van hebben zijn vaak bang in het donker. Voor deze mensen is het nachtleven niet weggelegd. De donkere plekjes worden dan ook zoveel mogelijk ontweken. Ze raken meestal in lichte paniek wanneer het licht uitgaat. Gelukkig bestaan er voor deze mensen nachtlampjes. Halleluja!

6. Hypochondrie & nosofobie

Ook zijn er veel vrouwen die last hebben van Hypochondrie en Nosofobie. Dit zijn allebei angsten om ziek te worden. Bij Hypochondrie is het meestal zo dat degene denkt dat ze een levensbedreigende ziekte heeft, zonder dat daar symptomen van zijn. Bij Nosofobie is er de angst om één specifieke ziekte op te lopen en is diegene er ook van overtuigd dat de symptomen daarvan aanwezig zijn. Meestal kunnen mensen met deze fobie terecht bij een therapeut die ze kan behandelen.

Lees ook
De 13 meest bizarre fobieën op een rij

7. Mysofobie

Een andere hele bekende fobie is Mysofobie, ook wel smetvrees genoemd. Deze fobie is bijna dwangmatig. Vrouwen die dit hebben zijn namelijk bang voor bacteriën en ziektekiemen en maken daardoor bijna de hele dag schoon. Alles moet schoner dan schoon.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Fem-Fem | Beeld: GettyImages