Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 6 tips om jong van geest te blijven

6 tips om jong van geest te blijven

6 tips om jong van geest te blijven

Om het ouderdomsproces te vertragen, is het belangrijk dat je actief blijft.

Om het ouderdomsproces te vertragen, is het belangrijk dat je actief blijft. En dan hebben we het niet alleen over voldoende beweging. Het is ook belangrijk dat je je hersenen blijft activeren, zodat je jong van geest blijft. Deze tips kunnen je hierbij helpen!

1. Bewegen
Sporten is niet alleen goed voor het lichaam, ook je geest heeft baat bij regelmatig bewegen. Sporten en beweging zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer naar de hersenen wordt verhoogd, waardoor er meer zuurstof vrijkomt. Dit heeft positieve invloed op ons brein, en dan specifiek op de hippocampus, een deel van het brein dat verantwoordelijk is voor de vorming van het langetermijngeheugen.

2. Leren
Nog graag een andere taal leren of je laten omscholen? Vooral doen! Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat levenslang leren een positief effect heeft op de geest. Mensen die langer studeerden of nog op latere leeftijd gingen leren, hebben een grotere cognitieve reserve. Deze reserve is een buffer tegen ouderdomsverschijnselen en afname van cognitieve functies, hoewel de kans op alzheimer of andere hersenziektes wel reëel zijn.

3. Spelletjes
Af en toe een (computer)spelletje spelen is goed voor de geest. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat het spelen van een game mentale aftakeling op oudere leeftijd tegengaat. Voor het onderzoek moesten ouderen een speciaal ontwikkeld racespelletje spelen om vervolgens de hersenactiviteit te meten. Hoewel bij jongeren weinig effect werd ontdekt, alleen dat ze beter werden in het spel, gingen de hersenfuncties niet significant vooruit.

Bij de groep tussen de 60 en 85 jaar ontdekten de onderzoekers wel een vooruitgang van de hersenen. Zo bleek dat hun cognitieve functies, zoals de concentratie en kortetermijngeheugen, flink waren verbeterd. Na zes maanden was het effect nog meetbaar.

Benieuwd naar de rest? Lees verder op Margriet.nl.