Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: Nederlanders zijn langslapers

Bewezen: Nederlanders zijn langslapers

Bewezen: Nederlanders zijn langslapers
copyright: giphy

copyright: giphy

Wij Nederlanders slapen het langst van iedereen. Het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances kwam dit weekend met de resultaten van een onderzoek naar de slaapgewoonten van mensen uit meer dan honderd landen. Wij zijn blijkbaar een volk van langslapers: 8 uur en 12 minuten liggen we te snurken.

 

Aan het onderzoek deden 5450 mensen mee door de gegevens van hun smartphone-app Ertain beschikbaar te stellen. Ertain werd oorspronkelijk ontwikkeld om een jetlag te voorkomen door het slaapgedrag van gebruikers te monitoren, maar de onderzoekers gebruikten de app dus in dit onderzoek om te kijken hoe lang men gemiddeld slaapt.

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat de cultuur van een land de bedtijd stuurt. Eerder werd gedacht dat het aantal uren dat je slaapt vooral afhankelijk is van de hoeveelheid daglicht waarin je wordt blootgesteld. De onderzoekers wisten door slim statistisch te werk te gaan deze onderlinge verschillen in landen te corrigeren en zo te kijken naar andere factoren die een rol spelen.

Early-bird special

De Nederlandse cultuur en het daarbij horende relatief vroege avondeten spelen een grote rol in onze lange nachtrust. Zo zit er in Nederland het meeste tijd tussen eten en naar bed gaan en dat is gunstig voor je uiteindelijke nachtrust.

Het onderzoek wees ook uit dat vrouwen gemiddeld langer slapen dan mannen, en dat mannen van middelbare leeftijd het kortst slapen van iedereen. Vermoedelijk heeft dit te maken met de drukke sociale bezigheden rond die leeftijd en dan met name de combinatie van full-time baan en een gezin met jonge kinderen. Vrouwen werken gemiddeld nog steeds minder full-time dan mannen, maar piekeren meer en hebben daardoor meer slaaptekort of zelfs slapeloze nachten. Tell us something we don’t know.

Kom jij aan 8 uur en 12 minuten per nacht?

Lees ook:

Bron: Sciences Advances, Algemeen Dagblad