Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Blog Denise: ongesteldheidsellende

Blog Denise: ongesteldheidsellende

Blog Denise: ongesteldheidsellende

Ik ben er altijd heel goed in om precies ongesteld te worden op de meest onmogelijke momenten. Tijdens lange reisdagen bijvoorbeeld. Of als je in een tentenkamp in de woestijn moet overnachten, als je net een leuk iemand hebt ontmoet of uitgerekend als je naar die ene hippe beachparty gaat waarbij je op en top zomers en compleet in het wit gekleed onder de mensen moet verschijnen.

Het is ook gewoon onhandig. Ben je bij iemand thuis waar je naar het toilet moet om even iets te verwisselen, hebben ze geen prullenbakje staan! Ik zelf ook niet trouwens hoor, maar bij een ander is dat dus best wel irritant. Want wat dan? Je vieze volgezogen tampon in wc-papier wikkelen? Of in een rol closetpapier die net leeg is? En er dan mee naar de keuken lopen?

‘Hoi, ik heb iets wat ik even kwijt wil…’ Helemaal leuk als het een feestje betreft en de helft van de feestgangers gezellig in de keuken staat.

‘Eh, sorry, mag ik even iets weggooien?’ Je propt ’m snel ergens tussen in die bak en hoopt maar dat niemand erin kijkt. Tja, je stopt zo’n meurend ding ook niet in je handtas. (Ooit één keer gedaan, omdat ik echt geen andere mogelijkheid zag; gelukkig had ik toen nog standaard van die geparfumeerde luierzakjes bij me.)

En waarom heb je op hotelkamers vaak ópen prullenbakjes? Voor persreizen ben ik nogal eens in een hotel en het valt me écht vaak op. Kijk, als ik in mijn eentje ben, vind ik het niet zo erg, maar zelfs dan is een dicht prullenbakje frisser. Ben je met een vriendin of je kersverse vriend op een hotelkamer, dan wil je echt niet dat er zo’n volle tampon in het zicht ligt! Zakjes liggen er ook zelden bij. Soms zit er niet eens een zakje ín! Ranzig toch?

Niet heel handig. Net als losse tampons in je jaszak. Hoe vaak ik niet even snel een labello denk te pakken en dan een tampon in mijn hand heb… Of dat je iets uit je tas pakt en er eentje mee komt. Op een persbijeenkomst of bij een vergadering of zo, als je net je map of iPad uit je tas haalt.

Wel handig trouwens dat die tampons met dat ‘draaisysteem’ op gegeven moment op de markt kwamen. Ik vind het ideaal, hoewel ik ook nog wel eens een oude tegenkom en me dan een ongeluk sta te draaien. En als het dan gelukt is en je wilt het hulsje in de prullenbak gooien, dan blijft dat stomme hulsje op de een of andere manier altijd aan je vingers plakken. Alsof het statisch is, het wil gewoon niet de prullenbak in.

Nou ja, problemen, problemen dus, ha ha. Nee, maar serieus, ongesteld zijn is gewoon echt niet leuk. Er zijn vrouwen die er weinig last van hebben, maar het schijnt echt per persoon te verschillen en daar kun je niks aan doen. Na dertig jaar kan ik er helaas weinig positiefs over zeggen. Ik blijf het irritant vinden en ik word er niet gezellig van. Niet zo zeer van tevoren, het bekende PMS waar veel vrouwen last van hebben, maar vooral tíjdens de menstruatie. Blegh. Een zeurende buikpijn, last van mijn onderrug, pijn in mijn maag en een mega opgezette buik. Niet fijn.

Het komt ook altijd onhandig uit. Uitstellen kan, daar nam ik ook wel eens tabletjes voor in, maar die pilletjes moet je dan ook weer niet vergeten in te nemen. En misschien verbeeld ik het me, maar ik had het gevoel dat het bloed niet wachtte, maar gewoon andere wegen in mijn lichaam zocht, zo ‘vol’ voelde het.

Ik ga altijd door hoor met alles, maar die dagen ben ik emotioneler, zie de dingen ineens net wat minder zitten en ben gewoon echt even niet mezelf.

Hoe heerlijk is het dan als dat ineens weer voorbij is! Ik verbaas me er nog elke maand over dat je je een dag later zó anders kunt voelen. Alsof ik na die vijf dagen ongesteld zijn (zo lang duurt het bij mij meestal) ineens weer in een andere wereld leef. Alsof alles plotseling is opgeklaard. Het leven ziet er ineens weer anders uit. Ik voel me letterlijk lichter, blijer en kan beter relativeren. Bizar toch hoe dat werkt?

Moe voel ik me trouwens wel, maar dat is waarschijnlijk gewoon omdat ik standaard te veel hooi (hatsjoe) op mijn vork neem. Gelukkig ga ik bijna met de kinderen op vakantie. Lekker een weekje weg. Dat zal ons goed doen. Er is alleen één maar: ik ben weer precíes in die week ongesteld. Heel fijn als je voor het eerst dit jaar met je nog winterse lijf in bikini moet. 😉