Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Jongens stotteren vaker dan meisjes en dit is waarom

Jongens stotteren vaker dan meisjes en dit is waarom

Jongens stotteren vaker dan meisjes en dit is waarom

We hebben allemaal wel een keer iemand horen stotteren. Het is een stoornis, waardoor je niet meer vloeiend kunt spreken. Maar wat weten we nu écht over stotteren? Wij hebben de 6 interessantste weetjes op een rij gezet. 

1. Meisjes herstellen sneller dan jongens

Het stotteren bij meisjes herstelt vaker spontaan dan bij jongens. Het verschil is niet super groot. Uit een onderzoek is gebleken dat 84% van de meisjes spontaan herstelden. Bij jongens was dit 77%. De meisjes herstelden ongeveer zes maanden eerder dan de jongens.

2. De oorzaak van stotteren is onbekend

De stoornis kan onder andere erfelijk zijn, maar het kan nog veel meer oorzaken hebben. Naast erfelijkheid zouden ook de hersenen en de omgeving van invloed zijn. Hierover zijn nog wel veel onderzoeken bezig.

3. Stotteren komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes

Jongens hebben een grote kans om te stotteren dan meisjes. Er is een kans dat dit komt doordat jongens in ‘sprongen’ ontwikkelen. Hierdoor kan het tijdens grote groeimomenten ontwikkelt worden. Meisjes ontwikkelen minder in ‘sprongen’ en hebben dus een minder grote kans om hier het stotteren te ontwikkelen.

4. Mensen die stotteren hebben een temperament

Er is nooit een oorzaak gevonden in de persoonlijkheid bij een stotterend persoon. In wetenschappelijke studies is wel naar voren gekomen dat stotterende kinderen zich emotioneel minder goed kunnen plooien.

Lees ook
Heb jij deze kenmerken? Dan ben je misschien wel hoogsensitief

5. Bekende stotteraars

Er zijn ook een aantal bekende Nederlanders die last hebben van stotteren. Frans Bauer, Sanne Hans, Herman Finkers, Toon Hermans en Oliver Heldens zijn hier voorbeelden van. Niet alleen in de ‘echte’ wereld bestaan stotterende mensen. Ook sommige fictieve figuren hebben het. Porky Pig, Bange Smurf en Jimmy Volmer in South Park zijn hier voorbeelden van.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: beautify | Beeld: Getty Images