rode wijn Beeld Getty Images
rode wijnBeeld Getty Images

5 redenen waarom rode wijn eigenlijk goed voor je is

Met de feestdagen zal er vast wel een flesje of twee doorheen gaan. En dat schijnt helemaal niet zo erg te zijn (als je met mate drinkt natuurlijk)! Rode wijn blijkt een hoop voordelen te hebben. Wij zetten de vijf leukste voordelen van het rode godendrankje op een rijtje.

Goede cholesterol verhogen

Uit een twee jaar durende studie bij patiënten met diabetes type 2 bleek dat rode wijn het niveau van 'goede' HDL-cholesterol aanzienlijk verhoogde. Maar om er effectief de vruchten van te plukken, moet je wel met mate drinken. En volgens het onderzoek is dat één glaasje rode wijn per avond.

Verkoudheid en griep bestrijden

Terwijl andere wijsheden je wellicht vertellen dat alcohol het immuunsysteem net niet ten goede komt, blijkt uit studies dat het tegenovergestelde waar is. Maar opnieuw is met mate drinken hier de boodschap. Een Spaanse studie bevond dat zij die per dag twee glazen rode wijn dronken minder vatbaar waren voor verkoudheden dan bierdrinkers of mensen die graag een glaasje sterkedrank lusten.

Diabetes type 2 onder controle

Hoewel diabetespatiënten vaak gevraagd wordt om alcohol te vermijden, bleek uit een studie van vorig jaar dat een glaasje rood bij je avondeten net kan helpen bij het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel bij personen met diabetes type 2.

Calorie-inname beperken

Een glaasje rode wijn voor het eten kan ervoor zorgen dat je sneller verzadigd bent, en dus minder kans hebt op overeten. Maar je moet hier natuurlijk wel het aantal calorieën van je wijntje in rekening nemen, maar net zoals bij donkere chocolade zorgt de verzadigingsfactor ervoor dat het gemakkelijker is om te stoppen na één glaasje rode wijn.

Levensduur verhogen

Een studie, die maar liefst 29 (!) jaar duurde, toonde aan dat rodewijndrinkers een sterftecijfer hebben dat 34% lager ligt dan dat van bier- of wodkafans. Onderzoekers wijten dit aan het feit dat rode wijn polyfenolen bevat, een groep van chemische verbindingen die ervoor bekend staat te beschermen tegen verschillende soorten ziekten.

Bron: Harper's Bazaar

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden