Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 5 redenen waarom je kind geen middagslaapje wil doen

5 redenen waarom je kind geen middagslaapje wil doen

5 redenen waarom je kind geen middagslaapje wil doen

Het middagslaapje van je kind is een heilig moment op de dag. Niet alleen omdat het slaapje ervoor zorgt dat dat je kindje niet de hele dag huilerig is, maar ook omdat je dan zélf ook even een momentje rust hebt. Zalig! Maar soms lijkt het middagdutje ineens uit den boze te zijn en wil je peuter plots niet meer slapen. Hoe kan dit? Misschien is een van deze vijf redenen de oorzaak.

Verlatingsangst

Wanneer je haar in bed legt is er niets aan de hand en vallen haar oogjes gelijk dicht. Maar zodra je de kamer wilt verlaten, beginnen de krokodillentranen gelijk. De oplossing? Rituelen! Waarschijnlijk gaat het naar bed brengen in de avond ook volgens een vast ritueel, dus probeer dit ook toe te passen bij het middagslaapje. Zorg voor herkenning, lees een vast boekje voor en zing hetzelfde slaapliedje. Werk dit echt niet? Dan is het aan te raden om eens iemand anders (je moeder of zus bijvoorbeeld) te vragen haar naar bed te brengen. Dit kan soms zomaar zorgen voor een succesvol slaapje.

Verkeerde timing

Zorg ervoor dat je meegaat met de leeftijd van je kindje. Hoe jonger hij of zij is, hoe eerder er behoefte is aan een slaapje. Maar naarmate je kindje ouder wordt, kan het slaapje steeds wat uitgesteld worden. Ga eerst lekker naar buiten, zodat je peuter echt moe is. Wedden dat hij of zij daarna als een blok in slaap valt?

[RECENT_POSTS]

De slaapkamer is té licht

Natuurlijk is het niet donker overdag, maar een kamer die vol zonlicht staat is geen fijne omgeving om te slapen. Het is even een investering, maar goede gordijnen of een verduisteringsgordijn kan in dit geval echt een life saver zijn. Ook voor jezelf, want een slapend kind betekent tijd voor een kop koffie drinken in stilte.

Oververmoeidheid

Zonder een goede nachtrust kun je rekenen op een huilerig kind, die niets wil en heel veel aandacht vraagt. Het kan zelfs zo erg zijn, dat je kindje zelfs geen middagdutje meer wil doen. De oplossing? Zorg voor een herkenbaar slaapritme en voldoende slaap voor je peuter. Een goede nachtrust zorgt namelijk écht voor een goed en effectief middagdutje.

Oei, nap time is voorbij

En dan is daar plots het moment dat de tijd van middagslaapjes voorbij is. Toch is het belangrijk om op het tijdstip waarop je kindje normaliter een dutje zou doen, een rustmoment in te plannen. Rustig een boekje lezen is bijvoorbeeld een goede optie. Sommige dagen zal je kindje alsnog in slaap vallen, andere dagen is zo’n rustmomentje voldoende. En onthoud: op dagen zonder middagdutje, mag bedtijd bést wat eerder dan normaal zijn. Heb je zelf eindelijk eens tijd om die fijne serie verder te kijken. Win-winsituatie!

Bron Pure Wow