Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > In deze 4 situaties zeg je beter geen ‘sorry’

In deze 4 situaties zeg je beter geen ‘sorry’

In deze 4 situaties zeg je beter geen ‘sorry’

Is het woordje ‘sorry’ bij jou ook ongemerkt een stopwoordje geworden dat in elk gesprek in je zinnen sluipt? Veel mensen gebruiken het woord te pas en te onpas en dat is zonde, want vaak is het helemaal niet nodig om je te verontschuldigen. Daarnaast verliest het woord daardoor ook zijn kracht in situaties waarin een welgemeend excuus wel nodig is. Tijd dus om je vocabulaire een upgrade te geven en enkel nog sorry te zeggen als dat écht nodig is!

via GIPHY

Er zijn verschillende situaties waarin je vaak het woord sorry gebruikt terwijl je eigenlijk iets heel anders bedoelt. Dit zijn de vier meest voorkomende situaties waarin we vaak het gevoel hebben dat we sorry moeten zeggen. Herkenbaar?

Situatie 1: om een stilte op te vullen

Je bent even de draad kwijt, weet niet wat je moet zeggen en daarom zeg je sorry. Nergens voor nodig! Je mag best even een momentje nemen om na te denken over wat je wil zeggen.

Voorbeeld: ‘Dus als je naar de resultaten op pagina 3 kijkt dan zie je dat, …., uhm, [stilte], sorry…, uhm, dan zie je dat de verkoop aanzienlijk is toegenomen in het tweede kwartaal.’

Alternatief: Laat de stilte gewoon even vallen. Haal adem en ga rustig verder waar je gebleven was. ‘Dus als je naar de resultaten op pagina 3 kijkt dan zie je dat, [stilte], de verkoop aanzienlijk is toegenomen in het tweede kwartaal.’

Situatie 2: Om iemand te onderbreken / tegen te spreken

Je hebt een gesprek, zakelijk of privé, en je bent het niet met iemand eens. Het is dan heel gebruikelijk dat we sorry zeggen voordat we onze mening delen. Maar dat is niet nodig! Je hoeft je echt niet te verontschuldigen voor het feit dat jij een mening hebt!

Voorbeeld: ‘Sorry, maar ik denk toch dat het wat genuanceerder in elkaar zit.’; ‘Sorry dat ik je onderbreek’ of ‘Sorry, maar dat ben ik niet met je eens.’

Alternatief: ‘Dat is een heel goed punt. Ik zou graag nog willen toevoegen dat ….’; ‘Ik denk dat het verstandig is als we dit aspect nog wat nader onder de loep nemen.’ of ‘Dat zijn hele goede argumenten, maar …’

Situatie 3: om de vrede te bewaren

Vaak zeggen we sorry gewoon omdat we niet willen dat er negativiteit in de lucht hangt. Je gebruikt sorry om de vrede te bewaren, maar plaatst jezelf hierdoor in een onderdanige en ondergeschikte positie.

Voorbeeld: ‘Sorry, maar ik begrijp niet goed wat je bedoelt.’ De ober is je bestelling vergeten (nadat je al twee keer om dat drankje gevraagd hebt) en je zegt: ‘sorry, ik denk dat er iets mis is gegaan met mijn bestelling’.

Of je loopt op straat en iemand botst tegen je op, puur uit automatisme zeg je al ‘sorry’.

Alternatief: ‘Ik waardeer de tijd die je hierin gestoken hebt, maar ik begrijp niet goed waarom je vind dat …. zou je je argumenten nog eens kunnen toelichten?’ En nee je hoeft je niet te excuseren omdat iemand anders zijn werk niet goed doet!

Botst iemand tegen jou op? Dan hoef je geen sorry te zeggen!

Situatie 4: om beleefd te zijn

Soms gebruik je het woordje sorry puur uit beleefdheid.

Voorbeeld: ‘Sorry, mag ik je pen even lenen?’ of ‘Nee, sorry, dat weet ik niet.’

Alternatief: ‘Pardon, mag ik je pen even lenen?’ of ‘Ik ben mijn pen kwijt, mag ik die van jou even lenen?’ en ‘Op die vraag weet ik het antwoord helaas niet’

Hoe vaak zeg jij sorry op een dag? Bij Refinery29 lieten ze een paar mensen testen hoe vaak ze sorry zeggen en vooral vrouwen blijken het woord graag te gebruiken! Sommigen van hen gebruikten het woord wel 47 keer op één dag! Durf jij te tellen hoe vaak je sorry zegt?

Lees ook:

Onderzoek wijst uit: vrouwen ervaren meer werkgerelateerde stress dan mannen

13 dingen die al-tijd gebeuren als je een IKEA-meubel in elkaar zet

Dit model toont de waarheid achter online perfectie

Bron: uk.businessinsider.com / time.com