Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > 10 ultieme opruimtips

10 ultieme opruimtips

10 ultieme opruimtips

Opruimen…Er zijn maar weinig mensen die dat als hobby hebben. Kortom: ben jij de troep in je huis zat? Lees dat de volgende tips door voordat je begint aan De Grote Opruimactie!

1. Bedenk eerst een concreet opruimdoel, voordat je misschien meer overhoop haalt dan je van plan was. Focus telkens op één ding.
2. Criteria om spullen te bewaren zijn: je gebruikt het regelmatig, het voorwerp maakt je leven makkelijker of aangenamer, je hebt voldoende tijd en energie om het voorwerp te onderhouden en het voorwerp doet je denken aan een belangrijke gebeurtenis of persoon.
3. Gooi dingen die weg moeten ook gelijk weg, of doe ze in een tasje voor naar de kringloopwinkel. Maak van je huis geen winkelmagazijn: koop geen ‘grootverpakkingen’ van dingen die je toch niet veel gebruikt. Stel jezelf ook vragen als: is het echt een ramp als ik deze lamp weggooi, zou ik mijn leven ervoor wagen als mijn huis in de fik stond? (waarschijnlijk niet)
4. Zitten je man en/of kind(eren) je in de weg tijdens je opruiming? Bedenk dat dit dit jóuw project is en zij er niet om hebben gevraagd. Je kunt ze makkelijke opruimtips geven en ze ook de voordelen van een netjes en schoon huis laten ervaren.
5. Sorteer je spullen eerst voordat je ze in de opbergdozen doet
6. Leg spullen op de plaats waar je ze gebruikt, bewaar dingen die bij elkaar horen bij elkaar (logisch! Maar je doet het niet altijd. Wel doen, is veel overzichtelijker), ruim spullen zoveel mogelijk horizontaal op en niet verticaal en zorg ervoor dat je ook makkelijk bij je spullen kunt.
7. Leen je veel dingen? Maak een aparte nog-terug-te-brengen-mand
8. Prik je post op een prikbord. Dat is overzichtelijk. Voordeel: als je de brieven niet meer op het prikbord kwijt kunt, is het een teken dat je toch echt je post moet gaan lezen. En niet stiekem toch op tafel leggen, hè.
9. Een beetje een open deur, maar: maak een to-do lijstje. En houd je agenda bij. Echt, het wordt zo veel overzichtelijker! Met deze Foto-weekplanner of Time to plan-klok word het steeds makkelijker om te doen, en dus leuker.
10. Zie opruimen als verantwoordelijkheid nemen. Je bent geen ‘slachtoffer van de rommel’, je hebt de rommel ook zelf neergelegd!

Oh ja, en plan omstebeurt bij je vrienden en jezelf een opruimdag. Met een hapje, drankje en muziek. Nog gezellig ook! Zo maak je van opruimen bijna een feestje en met z’n allen gaat het véél sneller.

Uit: Els Jacobs – Aan de slag met de huishoudcoach en Zamarra Oomes-Kok – Op rolletjes