Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Shocking: 1 op de 5 vrouwen denkt onvruchtbaar te zijn

Shocking: 1 op de 5 vrouwen denkt onvruchtbaar te zijn

Shocking: 1 op de 5 vrouwen denkt onvruchtbaar te zijn

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 5 vrouwen denkt dat ze waarschijnlijk onvruchtbaar is. Maar zijn die zorgen terecht? En hoeveel procent van de vrouwen is daadwerkelijk onvruchtbaar? Wij zochten het voor je op.

We zijn ons  (jong) volwassen leven bezig met het slikken van de pil en klooien met condooms om vooral niet zwanger te worden. Maar daar komt een kentering in zodra we iets ouder worden. Want uit onderzoek blijkt dat één op de vijf vrouwen van zichzelf denkt dat ze onvruchtbaar is.

Carrièrevrouwen denken later aan baby

Dit heeft vooral te maken met de carrières en drukke levensstijl die vrouwen tegenwoordig hebben. Aan een kind denken we pas later. Waar onze moeders begin twintig waren toen ze zwanger raakten, is de huidige generatie vaak al de dertig gepasseerd voor ze proberen om zwanger te worden. Sterker nog: een groot deel van de vrouwen verwacht geen baby te krijgen voor hun 35ste. De huismoeders hebben plaats gemaakt voor carrièretijgers.

Lees ook
‘De vader van mijn vriend ging ervandoor toen zijn moeder hoogzwanger was’

Harde feiten

Feit is dat slechts 6% van de vrouwen onder de 30 onvruchtbaar zijn. Dat betekent dat maar liefst 94% van de vrouwen, met of zonder een beetje hulp, zwanger kan worden. Maar de kans om zwanger te worden na je 40ste is afgenomen naar 5%. Ons voortplantingsorgaan is nog niet met ons en onze carrières mee geëvolueerd. Je bent dus niet de enige die zich soms druk maakt.

Maak jij je zorgen over jouw vruchtbaarheid?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images