Word weer baas over je geld: 5 budget besparingstips van PorteRenee
Renée Lamboo, eigenaar van finance-platform PorteRenee.nl, belandde tijdens de vorige economische crisis flink in de schulden. De knop moest om en ze ging van 40.000 euro schuld naar tonnen aan vermogen. Inzicht krijgen in haar financiën en het op papier zetten van haar inkomsten en uitgaven maakte hét grote verschil. Nu deelt ze haar belangrijkste budget besparingstips met ons.
Renée helpt met haar platform veel mensen met hun financiën. "Regelmatig krijg ik DM's over dat mensen er eindelijk financieel weer tegenaan kunnen", vertelt Renée. "Dat werkt enorm motiverend."
1. Inkomsten versus uitgaven
Een simpele tip, maar velen zijn er laks in en daarom mag het nog een aantal keer herhaald worden: het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Weet jij of je maandelijks in het rood staat? En hoe dat komt? Door regelmatig te checken waar je geld aan uitgeeft, en hoe vaak je dat doet, heb je meer inzicht in je budget. Misschien haal je wel vaker dan je dacht een koffie of stop je tijdens het boodschappen doen veel onnodige producten je winkelmandje in.
2. Gescheiden rekeningen
“Dit deed ik zelf ook toen ik het krap had”, vertelt Renée. Een spaarrekening en een alledaagse rekening hebben we allemaal, maar volgens Renée kan je je geld nog beter scheiden door een derde rekening toe te voegen. “De boodschappenrekening, zo zou je moeder het waarschijnlijk noemen.”
Van de rekening die je al had, worden al je vaste lasten afgeschreven. En de ‘boodschappenrekening’ is bedoeld voor al kosten, naast je vaste lasten. Hierop stort je het geld voor al die variabele kosten, zoals boodschappen, uitjes, onvoorziene kosten. “Het voordeel van deze splitsing is dat het nooit meer kan gebeuren dat je zoveel uitgeeft aan leuke dingen of boodschappen, dat je vaste lasten niet meer afgeschreven kunnen worden.”
3. Minder vaak boodschappen doen
Elke dag of om de dag boodschappen doen, dat is volgens Renée geen goed idee. Je kan beter een á twee keer in de week de supermarkt induiken. "Plan aan het begin van de week alle maaltijden uit", stelt ze voor. Avondeten, lunch voor de kinderen op school en snacks: als je het voor jezelf schetst koop je veel minder snel iets onnodigs. "En dan ga je later in de week terug om opnieuw verse groenten en fruit te halen."
4. Wekelijks budget
Aan het begin van de maand is het altijd een feest. Het salaris is het gestort en je kan er weer tegenaan. Shoppen of lunchen, vaak pak je wat meer uit als je die flinke som geld op de bankrekening ziet staan. Verstandig is het achteraf vaak niet: aan het einde van de maand kom je nog maar nét de week door. "Om dit de voorkomen kan je jezelf een weekbudget geven," zegt Renée. "Zo zit je maar één week op de blaren als het misgaat."
Elke week hetzelfde bedrag overmaken naar je boodschappenrekening dus. Zo raak je niet in de war, en houd je meteen een vast bedrag over om te sparen.
Marije over moederen, het huishouden, een part-time baan
5. Huishoudboekje
Je inkomsten en uitgaven bijhouden, een hele week plannen, je budget checken. Het kan overweldigend zijn als je niet weet waar je moet beginnen. Maak lijstjes, stel laagdrempelige doelen: alles opschrijven is een hele goede start. Renée vindt dat je niet te groots moet denken. "Wat kunnen we deze maand bereiken?"
De Money Planner van PorteRenee is een kasboekje en bullet journal in één. Je kunt er financiële doelen mee stellen, budgetten bepalen, spaar-kleurplaten vol kleuren. Daarnaast deelt Renée nog veel meer tips en tricks waarmee jij alles weer op orde krijgt. Ideaal dus om al je zaken op orde te krijgen.
Je kan de Money Planner kopen voor €21,99.
Bron & Beeld: PorteRenee