Hand of anonymous woman demonstrating small piggy bank on pink background Beeld Getty Images/iStockphoto
Hand of anonymous woman demonstrating small piggy bank on pink backgroundBeeld Getty Images/iStockphoto

Voorkom geldgedoe: met deze tips heb je minder ruzie om bankzaken met je partner

Als het op geld aan komt, kan dat tot de nodige spanningen leiden in een relatie. Of je nou gierig bent of het juist over de balk smijt: iedereen gaat er immers anders mee om. Helemaal als het om gedeeld geld gaat, kan er soms ruzie over ontstaan met je partner. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Flair heeft een paar tips voor je in petto.

Ruzie over geld met partner

Dat het problemen kan veroorzaken, blijkt wel uit onderzoek van de Universiteit van Michigan. Terri Buch verklaart aan Psychology Today dat geld voor zeven op de tien koppels voor spanning zorgt binnen de relatie. Maar gaat de ruzie uiteindelijk wel écht over die keiharde euro's of zit er een diepergaande reden achter jullie onenigheid? Het kan goed dat dat laatste het geval is. Wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt met concepten als controle, veiligheid en een gevoel van eigenwaarde, kan het zijn dat je het onderliggende issue eigenlijk over het hoofd ziet wanneer jullie ruziën over financiën.

Talk money to me

Probeer daarom om eens goed naar jezelf te kijken: denk je bij geld aan overvloed of juist in tekorten? Hoe jij vroeger geleerd hebt om met bankzaken om te gaan, heeft ook nu nog een grote invloed. Maak dit vervolgens bespreekbaar met je partner. Wie weet zat jij elke maand braaf geld in je spaarpot te stoppen, terwijl je lief alles kreeg wat zijn of haar hartje begeerde. Zo snap je ook beter waar de ander vandaan komt, en waarom hij of zij bijvoorbeeld eerder met geld strooit terwijl jij een buffer wil hebben voor mindere tijden.

Afspraken over geldzaken

Het is altijd handig om duidelijke afspraken te maken over geld: verdelen jullie de boel fiftyfifty of kijk je naar ratio van inkomen? Werk je met een gezamenlijke rekening, dan is het daarnaast wijsheid om te bespreken wat daar wel én niet naartoe en vanaf gaat. Zo voorkom je een hoop ‘gezeik’ achteraf. Spaar bijvoorbeeld naast samen ook nog zelf, zo weet je dat je met dat geld precies kan doen waar jij zin in hebt.

Lees ook Cashen maar! 5x geldlessen die jou ongetwijfeld rijk(er) gaan maken

Vakantieplannen

Wel plannen om samen ergens geld voor opzij te zetten? Doe dat dan ook op die gezamenlijke rekening. Zo kun je bijvoorbeeld sparen voor die wereldreis of een nieuwe badkamer. Niet alleen versterkt dit gezamenlijke doel jullie band, ook heb je iets leuks in het vooruitzicht. Praat daarom niet alleen over geld wanneer het een probleem begint te vormen, maar kijk bijvoorbeeld om de zoveel tijd eens goed naar jullie financiële plaatje. Zo weet je niet alleen wat er in én uit gaat, daarnaast voorkom je ook nog later gebakkelei over een euro of twee(honderd).

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Lisa HoogmoetGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden