geld verdienen Beeld Getty Images
geld verdienenBeeld Getty Images

Vier vrouwen over financiële onafhankelijkheid: ‘Na mijn studie ben ik meteen fulltime gaan werken’

Je weet nooit wat er gebeurt in het leven, maar feit is dat meer dan één op de drie liefdesrelaties niet voor de eeuwigheid is. Als je er op een dag ineens alleen voor komt te staan, is het wel zo fijn als je financieel onafhankelijk bent. Vier vrouwen delen hun ervaringen.

Anna (35): ‘Het voelt heerlijk dat ik een safety net voor mezelf heb gebouwd’

“Ik heb heel lang de wereld over gereisd als backpacker. In die periode was ik altijd blut, maar ik praatte mezelf aan dat ik dat niet erg vond. Ik zag het als een soort levensstijl, maar in werkelijkheid gaf ik mezelf door dat verhaal de kans niet om te kunnen sparen. Toen ik dat door begon te krijgen, ben ik mijn inkomsten en uitgaven inzichtelijk gaan maken. Ik besloot om een einde te maken aan de gewoonte om standaard € 1000 euro in de min te staan en begon mijn leningen af te betalen.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heb ik een leuk bedrag bij elkaar gespaard. Het voelt heerlijk dat ik een safety net heb gebouwd voor mezelf en niemand mij hoeft te komen redden. Naast mijn werk als barista ben ik momenteel bezig om een tweede inkomstenbron voor mezelf te creëren, door middel van het opstarten van een online bedrijf. Dan ben ik echt helemaal financieel onafhankelijk.”

Merel (25): ‘Ik moet bij mijn vriend aankloppen als ik een cadeautje wil kopen’

“Als jonge moeder van een meisje van 1 jaar, heb ik gemerkt dat financieel onafhankelijk zijn van mijn vriend niet makkelijk is. Ik werk op dit moment 24 uur per week als officemanager bij een groot bedrijf, maar daarmee verdien ik niet genoeg om al mijn kosten te kunnen dekken. Het liefst zou ik meer uren willen gaan werken, zodat ik niet bij mijn vriend hoef aan te kloppen als ik een cadeautje voor een vriendin of nieuwe kleren wil kopen, maar daarvoor zijn de kosten voor de kinderopvang eigenlijk te hoog.

Ik ben nu begonnen met het zoeken naar werk dat ik thuis kan doen, maar dat betaalt vaak slecht en ik vind het ook lastig te combineren met mijn dochter. Als zij aandacht nodig heeft, dan wil ik er gewoon voor haar zijn. Het is een uitdaging, maar het blijft mijn doel om genoeg geld te verdienen om voor mezelf te kunnen zorgen.”

Kristel (33): ‘Ik kan makkelijk een jaar overbruggen zonder dat ik hoef te werken’

“Ik heb sinds 8 jaar een eigen praktijk als burn-outcoach waar ik ongeveer 50 uur per week in werk. Vanaf het moment dat ik voor mezelf ben begonnen, heb ik een groot deel van mijn inkomsten opzijgezet. Op een gegeven moment had ik genoeg gespaard om te kunnen investeren in aandelen, wat me een flinke winst heeft opgeleverd.

Die winst heb ik geïnvesteerd in onroerend goed, waardoor er elke maand een behoorlijk bedrag op mijn rekening wordt gestort waar ik niks voor hoef te doen. Dat is een enorme luxepositie, want ik hoef me nooit zorgen te maken over geld. Veel zzp’ers zijn de pineut als ze ziek worden, maar ik kan makkelijk een jaar overbruggen zonder dat ik hoef te werken. Dat geeft een enorm gevoel van vrijheid, want ik hoef niets te doen waar ik zelf geen zin in heb. Als ik een keer op vakantie wil of een weekje wat minder hard wil werken, dan kan dat gewoon.”

Zó word je financieel onafhankelijk

(want ja, dat is belangrijk!)

Elif (29): ‘Na mijn studie ben ik meteen fulltime gaan werken’

“Mijn moeder heeft m’n zusje en mij in haar eentje opgevoed, wat niet altijd makkelijk was. Ze had twee, soms wel drie banen naast elkaar om rond te komen, dus ze was altijd moe en alsnog hadden we het niet heel breed. Maar ze redden het wel in haar eentje, iets waar ze altijd heel trots op is geweest. Ze heeft er bij ons altijd op gehamerd dat wij ervoor moesten zorgen dat we later niet afhankelijk werden van een man, maar ons eigen geld gingen verdienen.

Omdat ik bij haar heb gezien hoe belangrijk dat is, heb ik nooit een tussenjaar genomen en ben ik na mijn studie meteen fulltime gaan werken. Van mijn salaris heb ik altijd een deel gespaard en later ben ik ook gaan beleggen, waardoor ik nu een leuk spaarpotje heb opgebouwd. Ik woon samen met mijn vriend, maar ik kan mijn eigen keuzes maken en ben in geen enkel opzicht afhankelijk van hem.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Fleur BaxmeierGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden