Sparen Beeld Getty Images
SparenBeeld Getty Images

Saving like a pro: word in 4 stappen een echte budgetqueen

De een heeft een gat in zijn hand en de ander krimpt al ineen bij het idee van het te veel uitgeven van geld. We're all different. Maar feit is dat sparen nooit een slecht idee is, al helemaal niet in deze financiële omstandigheden...

We're only going up.

How to be a budgetqueen

  1. “Begin met het opschrijven van je nettosalaris, die zie je op je salarisstrook of in je bankafschriften,” zegt financieel expert Adine Faber-Versluis. “Kijk daarna wat er verder nog binnenkomt: krijg je zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderbijslag? Sommige bedragen krijg je per kwartaal of halfjaar, reken dan uit hoeveel dat per maand is. Tel je al deze bedragen bij elkaar op, dan zie je wat er per maand binnenkomt op je bankrekening.”
  2. “Nu ga je hetzelfde doen, maar dan voor je uitgaven. Schrijf alles op wat je in een maand uitgeeft, dus ook de keer dat je ging koffiedrinken met een vriendin. De gemeentelijke belastingen, de wegenbelasting en bijvoorbeeld je ziektekostenverzekering betaal je vaak in een aantal termijnen per jaar, reken die om naar een maandelijks bedrag en zet die er ook bij.”
  3. “Maak nu een onderscheid tussen je vaste lasten en de variabele kosten die je per maand maakt, dat wil zeggen: leuke dingen doen, cadeautjes, kleding. Nu heb je drie bedragen: inkomsten, vaste lasten en variabele kosten, per maand berekend. Als je de vaste lasten en variabele kosten aftrekt van je inkomsten, zie je precies wat er overblijft of tekortkomt.”
  4. “Schrap de kosten waarvan je vindt dat ze onnodig zijn en verdeel het bedrag dat na aftrek van je vaste lasten overblijft onder in potjes: een potje leuke dingen, een potje sparen, een potje cadeautjes, een potje vakantie. Zo weet je hoeveel je welke maand aan welke kostenpost kunt uitgeven.”
  5. Tip: Je kunt de bedragen opschrijven in een boekje, met als voordeel dat je het makkelijk kunt bijwerken. Maar je kunt ook werken met een Excel-sheet of een bankapp die de categorieën voor je uitrekent.

Dit dossier staat in Flair 18-2023. Meer van zulke verhalen lees je wekelijks in Flair.

Fleur BaxmeierGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden