Op eigen benen staan: zo word je financieel onafhankelijk als vrouw Beeld Getty Images
Op eigen benen staan: zo word je financieel onafhankelijk als vrouwBeeld Getty Images

Op eigen benen staan: zo word je financieel onafhankelijk als vrouw

Maar liefst de helft van de vrouwen in Nederland is financieel afhankelijk van haar partner. Dat is enorm veel. Wij vertellen je waarom dit zo'n groot probleem is en wat je er aan kunt doen. Zodat jij straks financieel onafhankelijk bent!

Hoe ontstaat financiële afhankelijkheid?

Veel vrouwen hebben zelf vaak niet door dat ze financieel afhankelijk zijn. Ze komen hier dan pas achter als het te laat is. Bijvoorbeeld bij een burn-out, een scheiding of na het overlijden van hun partner. Het zijn misschien dingen waar je liever niet over nadenkt, maar wat eigenlijk wel goed is om te doen. Vrouwen worden gemiddeld zes jaar ouder dan mannen en bouwen minder pensioen op. Maar liefst 40% van de koppels gaat op een gegeven moment uit elkaar. Bij zulke situaties stuit 76 % van de vrouwen op een onaangename financiële situatie terwijl dit eigenlijk voorkomen had kunnen worden.

Maar hoe komt het dan dat vrouwen vaak financieel afhankelijk zijn van hun partner? Dat is een lastige vraag, maar het kan bijvoorbeeld te maken hebben met het feit dat vrouwen vaak parttime werken om vaker thuis te zijn bij de kinderen. Sommige vrouwen stoppen soms helemaal met werken wanneer er een kind geboren wordt. Hierdoor bouwen ze niks op voor zichzelf.

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Wanneer je financieel onafhankelijk bent, verschilt per persoon. De ene vrouw noemt zichzelf financieel onafhankelijk wanneer ze zichzelf kan voorzien van de basisbehoeften en zelfstandig en zelfredzaam is. De ander noemt zichzelf pas financieel onafhankelijk wanneer ze net een stapje verder kan gaan en de vrijheid heeft om bijvoorbeeld een andere baan te nemen of een lange reis te maken. Sommige vrouwen nemen pas genoegen met hun financiële situatie als ze helemaal niet meer hoeven te werken. Dat ze zo'n groot vermogen op hebben gebouwd dat ze daarvan kunnen leven. Daartussenin zitten nog heel veel andere mogelijkheden.

Het grootste probleem

Je zou het niet direct zeggen, maar waar een groot deel van het probleem ligt is financiële kennis. Vaak zijn financiële instellingen heel masculien. Vrouwen worden binnen zulke instellingen anders benaderd dan mannen. Als vrouw hoor je vaak dat je je koopdrang moet bedwingen, niet te veel moet uitgeven en hier en daar een paar tientjes moet sparen. Terwijl mannen juist sneller leren om te investeren, hoe je geld aan het werk zet en van minder meer maakt. Bovendien zijn er maar weinig vrouwelijke financiële rolmodellen.

Lees ook Hester: ‘Als een vent financieel zijn broek niet kan ophouden, heb je er niets aan’

Financieel onafhankelijk worden

Financieel onafhankelijk worden begint met het creëren van inzicht en voor jezelf bedenken wat je precies nodig hebt om je doel te bereiken. Vraag jezelf af hoeveel spaargeld je eigenlijk hebt en hoeveel pensioen je opbouwt. En probeer te bedenken wat je financiële doelen zijn en wat je hoopt te bereiken. Als je dit allemaal weet, kun je in actie komen en gaan doen wat in jouw situatie kan en past. Sparen, beleggen of meer gaan werken. Wil je van jouw geld meer geld maken? Dan is het misschien een goed idee je eens te verdiepen in beleggen. Dit kan al vanaf €50.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NSMBL | Beeld: Getty Images

Mirte TimmersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden