Nieuwe auto: Lenen of leasen? Beeld
Nieuwe auto: Lenen of leasen?

Nieuwe auto: Lenen of leasen?

Een nieuwe auto is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt bijvoorbeeld niet genoeg spaargeld of je wilt geen lening afsluiten. Wil je toch in een gloednieuwe auto rijden? Denk dan eens aan private lease. Dan rijd je voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto!

Private lease is een aantrekkelijk alternatief voor het kopen van een (nieuwe) auto. Zo rijd je een nieuwe auto zonder in één keer een groot bedrag te moeten betalen. Leaseauto’s zijn niet langer alleen bestemd voor zakenmannen en -vrouwen. Iedereen kan nu leasen voor een vast bedrag per maand.

De 5 voordelen van private leasen op een rij:

1. Geen zorgen meer om onderhoudskosten

Bij leasen betaal je iedere maand een vast bedrag om in de auto te mogen rijden. Kosten voor onderhoud en reparaties zitten hierbij inbegrepen. Zo hoef je je dus geen zorgen te maken over de hoogte van de rekening van de monteur als er onverhoopt iets kapot gaat aan je auto. Die rekening betaalt de leasemaatschappij voor je.

2. Iedereen mag in je auto rijden

Het is niet zo dat alleen jij in de auto mag rijden die je least. Iedereen met toestemming van de persoon die het contract afsluit, mag achter het stuur kruipen. Natuurlijk moet deze chauffeur wel in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs.

3. Je weet elke maand precies wat je kwijt bent aan je auto

Bij een leaseauto blijft de auto in het bezit van de leasemaatschappij. Je betaalt een vast bedrag per maand om in de auto te mogen rijden. De duur van het contract en het aantal kilometers dat je verwacht te rijden, bepalen de hoogte van het bedrag dat je maandelijks betaalt. Dit bedrag is inclusief wegenbelasting, onderhoudskosten, reparaties, verzekering- en afschrijving en het vervangen van banden.

4. Je kunt je leaseauto altijd tussentijds inleveren

Het kan soms voorkomen dat je auto tussentijds overbodig wordt. Ook een leaseauto kun je, na een minimum periode van 1 jaar, altijd tussentijds inleveren. De leasemaatschappij berekent dan op basis van de nieuwe contractduur uit wat de maandelijkse kosten zijn. Het verschil betaal je of krijg je terug.

5. Je kunt er gewoon mee op vakantie

Niet alleen de kosten voor onderhoud en reparatie zijn inbegrepen bij het leasecontract. Meestal geldt dit ook voor pechhulp in het buitenland. Je kunt dus gewoon met je leaseauto op vakantie.

Liever lenen?

Het enige 'nadeel' aan privé een auto leasen, is dat de auto aan het einde van de looptijd van het contract niet van jou is. Je kunt er ook voor kiezen om een geldbedrag te lenen en hiervoor een auto te kopen. Dat is vaak voordeliger dan met je eigen spaargeld een auto kopen, zo heeft de Consumentenbond als eens uitgezocht.

null Beeld

Lees ook

Nathalie Vreeburg

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden