zorgverzekering Beeld Getty Images
zorgverzekeringBeeld Getty Images

Money wise: met deze fijne tips bespaar je veel geld op je zorgverzekering

Aan het eind van het jaar is het weer tijd om je zorgverzekering onder de loep te nemen. Superfijn als je daar lekker op kan besparen. Met deze handige tips gaat dat zeker lukken.

Zeker met de huidige dure prijzen van eigenlijk alles is elk dubbeltje mooi meegenomen, right?

Zeven tips

Financieel coach Sabine Samsom deelde zeven fijne tips met Libelle.

  1. Sabine tipt om kritisch te zijn op het aantal dekkingen dat je afsluit. “Veel Nederlanders hebben een aanvullende dekkingen als een soort abonnement. Maar vaak is het goedkoper om wat losse sessies bij de fysio af te rekenen dan je er jaar in jaar uit voor te verzekeren”, legt ze uit. Het is dus slim om van tevoren goed na te denken wat je echt nodig hebt.
  2. Als je wat spaargeld achter de hand hebt, adviseert Sabine om het eigen risico te verhogen. “Verhoog het eigen risico van de verplichte € 385,- naar de maximale € 885,-. Daarmee kun je € 240,- per jaar besparen. Als je veel kosten maakt betaal je € 500,- meer aan je eigen risico, maar je hebt al € 240,- bespaard. Dit doe je natuurlijk niet als je verwacht veel zorg nodig te hebben.” Maak jij zelden tot nooit gebruik van zorg? Dan is dit wellicht een handige tip.
  3. Als het kan, loont het om je zorgverzekering in een keer te betalen. “Vaak krijg je 1% korting op je premie. Als je dit voor 1 januari doet kan dit gunstig uitpakken voor de vermogensbelasting of voor toeslagen waarvan de peildatum 1 januari is”, legt Sabine uit.
  4. Vergelijk verschillende verzekeraars met elkaar. Dat kun je gemakkelijk doen via www.zorgkiezer.nl. “Met alleen een basisverzekering met een eigen risico van € 385,- verschilt de premie € 33,55 per maand tussen de duurste en de goedkoopste verzekeraar”, deelt Sabine met Libelle.
  5. Sluit de polis niet samen met je partner af, zegt Sabine. “Tenzij je exact dezelfde zorgbehoefte hebt. Anders betaal je beiden voor alle dekkingen, terwijl je er ieder maar een deel van nodig hebt.”
  6. Als je kinderen hebt, doe je er goed aan om ze te verzekeren bij de best verzekerde ouder. “Veel zorg voor kinderen wordt standaard vergoed. Aanvullende zorg is van toepassing bij een beugel of een bril bijvoorbeeld.”
  7. Sabine benoemt dat je je het best kunt verzekeren bij een verzekeraar die niet met álle zorgverleners een contract heeft. Dat is namelijk erg duur. Sabine: “Hoe minder contracten een zorgverzekeraar met een -verlener heeft afgesloten, hoe goedkoper de polis. Hierdoor is jouw keuze beperkt, maar dat hoeft niet altijd erg te zijn. Zo zijn er verzekeraars die wel met alle ziekenhuizen een contract hebben, maar niet met alle diëtisten of fysiotherapeuten. Als je daar toch (zelden of) nooit gebruik van maakt, is dat dus niet zo erg.”

Bron Libelle

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden