vrouw spaarvaken sparen geld Beeld Getty Images
vrouw spaarvaken sparen geldBeeld Getty Images

Met déze 7 tips geniet je optimaal van je vakantiegeld

De zomer komt eraan en dat betekent dat het vakantiegeld binnenkort op onze bankrekening staat. Hoe hoog dit bedrag is, hangt natuurlijk af van je inkomen. Wat kan je het beste doen met alle cash die ineens binnenkomt? Experts geven 7 onmisbare spaartips.

Goed nieuws voor de portomonnee!

Hoe hoog is het vakantiegeld in Nederland?

Het minimumvakantiegeld in Nederland bedraagt 1857 euro. Het modaalvakantiegeld is in Nederland ongeveer 3840 euro bruto, of 7680 euro per huishouden van tweeverdieners. Zonder verdere kortingen blijft hier 2422 euro per persoon van over. Niet iedereen ontvangt vakantiegeld en soms is de vakantietoeslag niet toereikend. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden hun vakantie bekostigt met spaargeld.

Verdien je minder dan dít bedrag?

Dan krijg je meer vakantiegeld

7 top spaartips

Sparen is een kunst, maar hoe pak je dit het beste aan? Experts van het spaarplatform Raisin geven 7 onmisbare tips. Heb je je blocnote in de aanslag? Hier komen ze:

 1. Financiële buffer
  Zet je vakantiegeld opzij om je financiële buffer op te bouwen of te vergroten. Wellicht is er een grote uitgave op komst en zoniet, dan heb je een extraatje om op terug te vallen indien nodig. Denk aan de APK keuring van je auto die eraan komt, een boiler die eventueel vervangen moet worden in de winter, je hypotheek die omhoog gaat etc.
 2. Vakantie voor later in het jaar
  Als je niet gebonden bent aan de zomermaanden voor een vakantie, dan kun je ervoor kiezen om je vakantiegeld opzij te zetten voor een grotere reis later in het jaar. Afhankelijk van je bestemming, zijn vliegtickets en accommodatie goedkoper buiten het hoogseizoen van de zomermaanden.

  In de tussentijd kan je rente ontvangen op een kortetermijn deposito of een vrij opneembare spaarrekening. Zet je bijvoorbeeld het minimumvakantiegeldbedrag van € 1857 vast op een een spaardeposito met een termijn van 3 maanden tegen een rente van 2,40%, dan kan je € 45 extra incasseren.
 3. Begin met beleggen
  Als je al een gezonde financiële buffer hebt, kun je je vakantietoeslag gebruiken om te beleggen. Afhankelijk van het risico dat je kunt en wilt lopen, kun je kiezen voor aandelen, obligaties, ETF’s, en/of commodities.
 4. Bepaal je (vakantie)spaardoel
  Ontvang je geen vakantiegeld en/of je wilt (bij)sparen voor een reis, zet dan een duidelijk doel. Maak een budget voor je reis en bepaal hoeveel je in welke periode dient te sparen.
 5. Spaar automatisch
  Kies ervoor om automatisch te sparen. Als je dit al doet, zou je het maandelijkse spaarbedrag kunnen verhogen om sneller je spaardoel te bereiken.
 6. Kies de juiste rekening
  Of je nu je vakantiegeld opzij zet of (extra) wilt sparen voor een mooie reis, kies de beste rekening voor jou. Overweeg het aanbod bij zowel de grootbanken als kleinere banken, die vaak hogere rentes bieden. Via een spaarbemiddelaar kun je kiezen uit verschillende flexibele spaarrekeningen en deposito’s met verschillende looptijden.
 7. Stuur (ook) je geld naar het buitenland
  Wil je jouw vakantiegeld dit jaar niet in één keer opmaken? Dan is het slim om het vast te zetten. Bij de Nederlandse grootbanken ontvang je een gemiddelde rente van boven de 1%. In het buitenland lopen deze rentes bij een korte looptijd op tot 3,55%. Zo spaar je in een jaar al snel meer dan honderd euro aan extra rente bij elkaar tegenover een laag renderende spaarrekening.

Met deze fijne tips wordt sparen een stuk gemakkelijker. Who’s ready for summer?

Bron: Raisin

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden