Vrouw met geld Beeld Getty Images
Vrouw met geldBeeld Getty Images

Meer money: EU pakt de loonkloof aan met déze nieuwe wet

Uit een recent onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen pás in 2086 evenveel geld zullen verdienen. Come again? De loonkloof is a b*tch, maar de Europese Unie heeft een plan bedacht om dit op te lossen. Er komt namelijk een nieuwe wet aan. This is what to expect.

Kom maar door met die centen.

Nieuwe wet

Mannen verdienen gemiddeld 13 procent meer dan vrouwen in de Europese Unie. Hell no, dachten ze in Brussel. Het Europees Parlement tekende afgelopen donderdag een wet die de transparantie over salarissen moet bevorderen. Dit zou de loonkloof tussen mannen en vrouwen moeten dichten.

Hoe dan? Allereerst wordt het loongeheim verboden. Dat betekent dat je informatie mag opvragen over de salarissen van je collega's. Zo zie je direct het gemiddeld salaris binnen je functiegroep en wordt het duidelijk hoeveel je mannelijke en vrouwelijke collega’s verdienen.

Klinkt vrij simpel toch? Bedrijven moeten zich hieraan houden en dienen transparant te zijn over de salarisverdelingen binnen hun organisatie. Ook moeten bedrijven rapportages naar buiten brengen over de salarissen. Doen ze dit niet? Dan riskeren ze een flinke boete.

Vorig salaris en verschuiving bewijslast

But there is more. Want ook mogen werkgevers niet meer vragen naar het vorige salaris van een sollicitant. Vaak werd een vrouw al onderbetaald tijdens haar vorige baan en door hiernaar te vragen, zal de werkgever dit mee laten wegen in het bieden van een salaris. Maar ook dat is binnenkort verleden tijd.

Heeft een werknemer het gevoel dat er sprake is van loondiscriminatie en dient diegene een klacht in? Dan ligt de bewijslast bij de werkgever. Werkgevers móeten aantonen dat er geen sprake was van discriminatie. Door de bewijslast te verschuiven naar de werkgever, heeft de vrouwelijke werknemer een sterkere positie.

Kleine veranderingen, maar een groot impact; daar gaan wij van uit. Natuurlijk moet er nog heel veel gebeuren, maar dit is een stap in de goede richting. Babysteps!

Bron: NOS, JAN

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden