Geld  Beeld GettyImages
GeldBeeld GettyImages

Let that money talk: zo ben je in 3 stappen financieel onafhankelijk

Money, money, money, we houden allemaal van geld. Al helemaal als we het met trots zelf verdiend hebben, toch? Is dit (nog) niet het geval? Get your act together girl en volg deze stappen!

Marianne Bruijn, gender equality and female finance-deskundige en auteur van het boek The female fix neemt ons mee in de reis naar financial freedom.

Hoe bereik je financiële onafhankelijkheid?

Stap 1: Word bewust onbekwaam. “Veel vrouwen zijn onbewust onbekwaam als het om geldzaken gaat,” zegt Marianne. “De eerste stap is dat je ervan bewust wordt dat je niet genoeg weet over je geldzaken, zodat je vanuit die basis je financiële kennis kunt gaan bijspijkeren.

Hoeveel geld komt er elke maand binnen, hoeveel geld gaat er elke maand uit, wat gebeurt er als je partner en jij uit elkaar gaan? Verdiep je in de materie en praat over je financiële situatie met je partner, vriendinnen en experts.”

Stap 2: Zorg voor een stabiel inkomen. “Dat doe je door een fijne baan te zoeken waarin je jezelf kunt blijven ontwikkelen,” zegt Bruijn. “Zet elke maand voldoende geld opzij, zodat je een buffer opbouwt voor financiële tegenslagen: een kapotte auto, een wasmachine die het ineens niet meer doet. Als je geld kunt missen, is het slim om dat te beleggen of te investeren in vastgoed.

Op die manier zorg je er nu alvast voor dat je ook als je ouder bent op dezelfde manier kunt blijven leven als nu. Je creëert daarmee financiële zekerheid voor jezelf op zowel de korte als de lange termijn.”

Zó word je financieel onafhankelijk

(want ja, dat is belangrijk!)

Stap 3: Hanteer de 50-30-20-regel. “Veel mensen vinden het lastig om hun inkomsten op een goede manier te verdelen over verschillende potjes,” aldus Bruijn. “Ik zeg altijd: vijftig procent is voor vaste lasten en kosten, zoals de hypotheek of de huur, boodschappen en verzekeringen. Dertig procent gaat naar leuke dingen: uitgaan, vakanties, cadeautjes, kleding.

De overgebleven twintig procent is voor het opbouwen van de buffer waar we het hierboven over hadden: sparen, beleggen, investeren. Als je deze regel volgt, dan heb je aan het einde van de maand nooit geld tekort, kun je genoeg leuke dingen doen en spaar je ook nog eens flink.”

Fleur BaxmeierGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden