Jen was blut en besloot toen miljonair te worden zónder de hulp van een man: 'Ga voor wat jou opwindt' Beeld
Jen was blut en besloot toen miljonair te worden zónder de hulp van een man: 'Ga voor wat jou opwindt'

Jen was blut en besloot toen miljonair te worden zónder de hulp van een man: 'Ga voor wat jou opwindt'

Dat we minder goed in de slappe was zitten dan mannen en er nog steeds een pay gap is, ligt voor een groot gedeelte aan ons vrouwen zelf. Aldus Jen Sincero, die met haar vijstappenplan uitlegt hoe zij van blut naar miljonair ging.

Als je niet weet wat je wilt

Geen idee hoe je geld kunt verdienen omdat je niet weet wat je wilt? Let op wat jou opwindt, wat je komt aanwaaien, wat je natuurlijk afgaat. Kun je hiermee geld verdienen? Maak een zo specifiek mogelijke lijst van de dingen die je wel weet, zoals: ik wil voor mezelf beginnen, ik hou van tekenen, ik ben gelukkig als ik omringd word door dieren. Je kunt een business beginnen met het tekenen van huisdieren of vrijwilligerswerk doen in een dierenasiel. Schrijf vijf stappen op die jezelf die richting op bewegen. Als je actie onderneemt, ontdek je wat je wel en niet wilt. Actie leidt tot antwoorden. Wil jij steenrijk worden? Wat schiet er nu door je hoofd? Dingen als: dat hoeft voor mij niet zo, het belangrijkste is tijd doorbrengen met mijn geliefden, naar zonsondergangen kijken, mensen helpen, een zinvol leven leiden, leuke dingen doen; gezondheid, liefde, respect, daar draait het om, niet om geld.

Waarom komen deze onderwerpen überhaupt ter sprake als we het over geld hebben? Alsof de liefde in je leven wegebt als het geld binnenstroomt, alsof je geen puppy’s meer kunt knuffelen als je goed in de slappe was zit. Het is geen of/of-situatie. En als je het slim aanpakt en poeprijk wordt, kun je de hele dag door alleen maar puppy’s knuffelen. Maar dat terzijde. Rijk worden begint bij toegeven dat je het wilt. Dan kan ook jij het worden. Ja echt, iedereen kan rijk worden, schrijft Jen Sincero in haar boek: 'You are a badass at making money: master the mindset of wealth.' Als je nu met je ogen rolt en denkt: wat een bullshit, ik werk in een branche waar geen geld is, heb zeven kinderen en geen tijd voor dit gezever, rijk worden zit er niet in. Dan heb je gelijk: als je zo denkt, word je nooit rijk. Hoe we over geld denken, beïnvloedt hoeveel we ervan hebben, schrijft Jen Sincero.

Onproductief

Het probleem van veel vrouwen is dat ze anders – onproductiever – omgaan met geld dan mannen, zo laten diverse onderzoeken zien. Er bestaat zelfs zoiets als de female financial paradox: vrouwen weten vaak precies wat er binnenkomt en uitgaat, maar hebben geen plan voor de lange termijn. Ze sparen en budgetteren, maar onderzoeken hoe ze hun financiële leven kunnen verbeteren: ho maar. Dan mannen: die hebben een actieve houding en hun focus ligt op het vermeerderen van het geld. Geen wonder dat wij vrouwen nog steeds minder verdienen. Ja, er zijn tal van andere oorzaken dan de loonkloof, maar dat vrouwen geen duidelijke strategie ontwikkelen om aan meer geld te komen helpt natuurlijk niet mee. En als je ook nog eens een afwijzende houding hebt – geld, brrr, wil ik niet over praten, het moet wel gezellig blijven – hoe kun je er dan in hemelsnaam soepel over onderhandelen? Dat moet beter kunnen. Jen Sincero wijst je de weg. Zij veranderde zichzelf van een financiële leek in miljonair. Ze was begin veertig en blut. Als tekst­schrijver was ze jarenlang aan het buffelen, maar echt geld verdienen, nee. Ze werkte hard, veel, maar zag hiervan nauwelijks iets terug op haar bankrekening, want ze werd onderbetaald. Ze was het zat om naar haar eigen geklaag te luisteren en gooide het roer drastisch om. Met succes. En nu verdient ze jaarlijks seven figures als succesvol coach en schrijver. Van nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen vastknopen naar miljonair. Dat kun jij ook met haar inzichten en adviezen. Daarom: een stappenplan om een badass at making money te worden en zo die pay gap te dichten.

Geef jezelf toestemming om rijk te worden

De meeste mensen denken dat het wel goed zit met hun overtuigingen over geld: hell yes, geef me maar een zak geld! Maar realiseer je dat dit het bewuste brein is, en we diep van binnen een onbewust brein hebben, dat gevormd werd in je jeugd. Je ouders en omgeving gaven je een bepaald beeld mee van geld en als kind nam je dat kritiekloos over. Bijvoorbeeld: ze maakten veel ruzie over geld, dan kun jij denken: geld leidt tot problemen, ik wil hier niks mee te maken hebben. Als je niet van geld houdt of vast blijft kleven aan beperkende overtuigingen – geld corrumpeert, geld maakt niet gelukkig, geld is niet belangrijk, er is nooit genoeg geld – geef je jezelf geen toestemming om rijk te worden.

Doen! Bedenk vijf dingen die je ouders vertelden over geld of wat je eigen gedachten over geld zijn. Zijn ze negatief? Herschrijf ze dan en maak ze positief. Neem ze als nieuwe waarheden aan.

Beslis met onwrikbare inzet dat je dat geld gaat verdienen

Stel, je eet een tosti maar gelooft dat er wormen inzitten. Dan ga je kokhalzen. Je geest bepaalt namelijk jouw werkelijkheid. Rijk willen worden is niet genoeg, er moet een betekenis achter zitten. Als je er niet echt in gelooft dat je rijk kunt worden, vaart dat geldschip zo langs je heen. Gedachten als ‘ik kan geen geld verdienen omdat ik een idioot ben’ of ‘omdat ik niet goed genoeg ben’ saboteren je geldflow. Schakel daarom over op een andere frequentie. Focus op: wat zal meer geld je allemaal kunnen brengen? Je moet zo opgewonden worden van dat geld dat je ‘s ochtends je bed uitspringt in plaats van dat je jezelf naar de badkamer sleept en denkt: ja dat zou wel cool zijn.

Doen! Bepaal hoeveel geld je gaat verdienen: de exacte hoeveelheid en wat je ermee gaat doen als je het hebt en hoe ontzettend gaaf dat zal voelen. Maak een lijst van alle gave dingen en ervaringen die je kunt toevoegen aan je leven dankzij geld en maak een lijst van hoe jouw rijkdom anderen kan helpen.

Maak een plan

Wat was tot dusver jouw plan om je bankrekening te spekken? Nog harder werken, klagen dat je meer geld wilt verdienen en hopen dat je op de een of andere manier meer gaat verdienen? Dat heeft vast weinig zoden aan de dijk gezet. Bij Jen Sincero ook niet: in plaats van aanrommelen en meer schrijfopdrachten regelen, had ze haar tijd beter kunnen besteden aan een stap terugdoen, rekenen en accepteren dat ze in een doodlopende situatie zat en een nieuw plan moest bedenken. Wil jij ook niet langer aanrommelen in de marge? Deze scenario’s helpen je op weg:

Scenario 1: Je start je eigen business

Wat is het verdien­model? Als je een hobby wilt, neem dan een hobby. Do what you love and the money will follow, dat ziet er leuk uit op een tegeltje, maar doet niets voor je bank­rekening. Als je een winstgevend bedrijf wilt, maak dan duidelijk hóe je geld gaat verdienen. Zorg ervoor dat je business winst- en groeimogelijk-heden heeft. Stop met zeggen dat je alles leuk vindt aan je business behalve het salesgedeelte. Specialiseer je erin, doe een cursus en ontdek in welke facetten ervan je wel goed bent.

Scenario 2: Je hebt je eigen ­business en wilt groeien

Delegeer alles wat je kan delegeren en richt je op nieuwe ideeën en uitbreidmogelijkheden. Doe niet alsof je alles zelf moet doen – dat is niet zo – pak je portemonnee, waag de sprong en huur iemand in. Zoek partnerschappen, creëer passief inkomen: film jezelf tijdens het geven van een seminar en verkoop het, schrijf een boek. Huur een mentor of coach in. Die ziet kansen die buiten jouw gezichtsveld liggen omdat je in het bos bent en de bomen niet meer kan zien.

Scenario 3: Je hebt een baan die je leuk vindt, maar je verdient te weinig

• Wat je niet vraagt, kun je niet krijgen. Vraag om loonsverhoging. Maak duidelijk waarom jij dat verdient. Maak een lijst van alle bijdragen die jij hebt geleverd aan de organisatie en de redenen waarom jij zo’n onvervangbare aanwinst bent. Onderzoek hoe jij omzet, moraal, imago en reputatie van het bedrijf hebt vergroot. Heb je nog meer ideeën en kwaliteiten waarvan het bedrijf nog geen gebruik heeft gemaakt? Wees bereid om met zelfvertrouwen het gesprek aan te gaan en bereid je voor om weg te lopen als je echt niet krijgt wat je wilt. Dan kan het tijd zijn om een bedrijf te zoeken dat beter betaalt.

• Ga op zoek naar een promotie. Zijn er functies in het bedrijf waar een hoger salaris tegenover staat? Maak het jouw missie om hogerop te komen. Leid jezelf op, zoek naar manieren om wel meer te kunnen verdienen in jouw vakgebied.

• Of begin een bedrijf naast je baan, zie scenario 1.

Wat je ook gaat doen: maak een plan hoe je dat geld wilt verdienen, hak dat plan in behapbare stukken en werk dat af, doel voor doel.

Wegnemen van struikelblokken

Plan gemaakt en nu? Slaat de twijfel toe? Dat is geen verrassing. Want jouw onderbewuste wordt gerund door een zevenjarige prinses. En die kleine prinses is risicomijdend – want als kind staat liefde verliezen en verlaten worden, gelijk aan de dood. Dus alles wat ook maar ruikt naar risico, gaat de prinses uit de weg. Zij wil je in een veilige zone houden en blijft maar komen met redenen om iets niet te doen – ik heb geen tijd, de economie sucks, ik kan geen pen vinden om mijn to-do-lijst op te schrijven. Dat zijn smoesjes zodat we fijn factoren buiten onszelf de schuld kunnen geven van onze uitgeputte bankrekening. En zo hoeven we onszelf niet buiten onze comfortzone te duwen waar we het risico lopen om te falen, eruit te zien als een idioot of geld te verliezen. Maar je moet ongemakkelijke dingen doen om te groeien. Niemand is ooit rijk geworden door angstig en onzeker te zijn.

Doen! Dingen zullen misgaan. Voel die pijn, die emoties, en ga door. Blijf er niet in zwelgen. En denk terug aan waarom je dat geld wilt verdienen. Houd het beeld in je hoofd van het leven dat je aan het creëren bent met al het geld dat je zult hebben. Focus waarom je rijk wilt worden (stap 2).

Doe het nu!

Doe iets engs, iets wat je een stap dichter bij je financiële doel zal brengen. Nu! Iets wat achter in je brein rondhangt, wat je wereld zal veranderen, maar waarvoor je te bang bent. Zoals: een ruimte huren voor je nieuwe tassenbedrijf, een vliegticket boeken naar Silicon Valley om daar ideeën op te doen, het koud bellen van tien nieuwe toekomstige klanten, een fulltime werknemer aannemen, dat beoordelingsgesprek aanvragen. Echt. Doe het nú! •

Beat de loonkloof

De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de loonkloof tonen aan dat Nederlandse vrouwen in het bedrijfsleven 20% minder verdienen dan hun mannelijke evenknie. Bij de overheid verdienen vrouwen 10% minder. Dat grote verschil is deels verklaarbaar: vrouwen werken vaker in deeltijd dan mannen en bij deze percentages is geen rekening gehouden met verschil in leeftijd, werkervaring en opleidingsniveau. Wanneer deze kenmerken wel worden meegenomen, blijft er tussen mannen en vrouwen nog steeds een onverklaarbare loonkloof over: vrouwelijke werknemers verdienen in het bedrijfsleven 7% minder dan mannelijke werknemers, bij de overheid 5% minder.

Het Nationaal Salaris Onderzoek van Nyenrode Business Universiteit en Intermediair dat vorig jaar is uitgevoerd laat vergelijkbare cijfers zien: vrouwen onder de 36 verdienen 4% minder dan mannen. Als vrouwen 36 of ouder zijn, dan loopt dat verschil op tot 8%.

Luister naar Meredith Grey

Grey’s anatomy-ster Ellen Pompeo harkt jaarlijks 20 miljoen dollar binnen en dat maakt haar de meest­verdienende actrice van een dramaserie. Hoe ze haar loonstijging heeft bereikt? Door te onderhandelen. De actrice stelt dat ze soms het gevoel had dat ze ‘te hebzuchtig’ was, maar dat het belangrijk is om je niet schuldig te voelen als je om een ​​verhoging vraagt: ‘Een man zou geen probleem hebben om 600.000 dollar per aflevering te vragen. En als vrouwen denken we: ‘Oh, kan ik dat vragen? Is dat in orde?’ Haar tips: kom met cijfers. ‘Ik verdien X vanwege Y en Z. Je moet redenen hebben om te vragen wat je vraagt. Cijfers helpen altijd.’ In Pompeos geval: haar agentschap rekende haar voor dat Grey’s de productiemaatschappij bijna 3 miljard dollar heeft opgeleverd. Nog een tip van Pompeo: ‘Als je om een salaris​​verhoging vraagt, moet je bereid zijn om de deur uit te lopen als je niet krijgt wat je wilt. You get fucked als je niet bereid bent dat echt te doen.’

Tekst: Amanda van Schaik

Tessa Heinhuis

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden