Is je geliefde niet zo goed met geld? Zeg dan nooit het volgende Beeld Getty Images
Is je geliefde niet zo goed met geld? Zeg dan nooit het volgendeBeeld Getty Images

Is je geliefde niet zo goed met geld? Zeg dan nooit het volgende

Het is heel slim en volwassen om regelmatig met je geliefde een eerlijk gesprek te hebben over financiën. Niet een sexy onderwerp, wel belangrijk. Maar zelfs als jullie beiden precies weten hoe het ervoor staat, kan geld leiden tot wrijving. Zeker wanneer een van de twee misschien nét iets voorzichtiger met geld omgaat dan de ander.

Op de kast

Als jij diegene bent, zie je waarschijnlijk met lede ogen aan hoe je geliefde dingen aanschaft die in jouw ogen totaal overbodig zijn. De vraag 'heb je dat écht nodig?' heb je dan ook vast ooit en waarschijnlijk meerdere keren gesteld. Het is geen gekke vraag, maar wel een onhandige. Grote kans dat je partner na zo'n vraag bovenop de kast zit en een goed gesprek uitblijft.

Passief agressief

De inhoud van de vraag is niet het probleem, maar wel de manier waarop je 'm stelt. Die is namelijk passief-agressief. Het komt over alsof je niet echt durft te zeggen wat je vindt en hem/haar ook niet compleet vertrouwt qua uitgaven zonder alle feiten te kennen.

Spaardoel

Het is je goed recht en misschien zelfs wel belangrijk om die vraag te stellen. Om te voorkomen dat het meteen ruzie is, kun je 'm beter wat anders aanvliegen. Maak je vraag specifieker door het bijvoorbeeld in context van jullie financiële doelen te plaatsen. Bijvoorbeeld: 'Heb je die Xbox harder nodig dan de tickets voor de familievakantie?' Met andere woorden: voel je je comfortabel bij deze uitgave als je weet dat het een gezamenlijk spaardoel in de weg staat?

Vrijheid

Houd zelf het grotere plaatje in gedachte en leg niet op alle slakken zout. Natuurlijk: alle kleine beetjes tellen mee, maar je zou ook allebei de vrijheid moeten hebben om geld uit te geven aan wat je wil. Dat je partner voor tachtig euro kaas heeft gekocht op een boerenmarkt is wellicht alleen een probleem als dat een wekelijkse gewoonte wordt (aan de andere kant: kaas lijkt ons een prima spaardoel).

Eigen potje

Wat je ook kunt proberen, is dat jullie allebei een eigen potje hebben waarop geld staat dat je spendeert aan wat je maar wil. Budgetteer van tevoren hoeveel dat maandelijks is zodat je vervolgens iedere week een manicure kunt nemen zonder veroordelende blikken. Zolang het is doorberekend in jullie inkomsten, val je je daar geen buil aan en zijn die vervelende discussies over uitgaven verleden tijd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen

en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Pure wow | Beeld: Getty

Susan DalstraGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden