iPhone vol? Zo maak je ruimte vrij! Beeld
iPhone vol? Zo maak je ruimte vrij!

iPhone vol? Zo maak je ruimte vrij!

Het is de grote frustratie van veel iPhone gebruikers; je wilt een foto maken of een app downloaden en je krijgt een melding dat het niet kan omdat de opslagruimte vol zit.

Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om weer ruimte vrij te maken.

Eerste hulp bij een volle iPhone

1. Verwijder zoveel mogelijk foto’s en video’s

Je foto’s en video’s kunnen gemakkelijk een paar gigabytes (!) aan ruimte in beslag nemen op je iPhone of iPad. Wil je weten hoeveel precies? Ga dan naar Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik. Tik onder het kopje 'Opslag' op 'Beheer opslag'. Het duurt even voordat je de exacte cijfers in beeld krijgt.

Zaak is dus om zorgvuldig te kiezen welke foto's je echt wil bewaren. Gooi de rest weg en maak een back-up van de exemplaren die echt niet verloren mogen gaan. De eenvoudigste manier om alle foto’s te back-uppen is aansluiten op de iMac of PC en daarna alle foto’s importeren naar een map. Je hebt dan echter een lokale backup op één fysieke computer en dat is minder veilig dan backups maken via een clouddienst. Je kunt de foto’s daarom beter opslaan bij Flickr, OneDrive, Google Drive, Dropbox of één van de vele andere online opslagdiensten.

2. Kies voor de mobiele browser in plaats van de app

Apps zoals bijvoorbeeld die van Facebook zijn echte killers voor je telefoon. Ze slurpen je batterij leeg en ze nemen ongemerkt veel meer opslagruimte in gebruik in dan je denkt. Vaak zijn mobiele websites net zo goed: Facebook kun je perfect via de mobiele browser gebruiken, zonder dat je een app hoeft te installeren. Ook de OV informatie 9292 en YouTube kun je prima via een browser bekijken.

3. Ruim je data in apps op

Hoeveel data denk je dat je ongemerkt opslaat met bijvoorbeeld het uitwisselen van fotos en video's? Kijk eens bij 'Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer opslag > Berichten' om te zien hoeveel ruimte apps innemen. Ongemerkt kan ook veel data kan gaan zitten in podcasts, Garageband, iBooks en RSS-apps zoals Reeder.

4. Gooi grote apps weg

Er zijn apps die veel opslagruimte in beslag nemen. Een oude versie van de TomTom-app bijvoorbeeld. Vroeger werden alle kaarten offline meegeleverd, dat kost een hoop data! In de nieuwe TomTom GO Mobile-app kun je losse regio’s downloaden. Overstappen op de nieuwe app dus!

Kijk vooral ook eens kritisch naar alle andere apps en games die je hebt gedownload. Gebruik je ze nog? Grote kans dat je veel hiervan niet eens meer gebruikt. Tijd om weg te gooien dus! Mocht je ze later nog eens nodig hebben, dan kan je ze later alsnog downloaden.

5. Download een film

Dit lijkt misschien een beetje onlogisch, maar volgens iCulture werkt het echt! Deze truc werd ontdekt op Reddit en blijkt verbluffend goed te werken. Je hoeft voor deze truc niet daadwerkelijk een film aan te schaffen.

Zo werkt het:

  • Ga naar de iTunes Store op je iPhone of iPad.
  • Klik op Films en kies een willekeurige film die behoorlijk wat opslagruimte in beslag neemt, bijvoorbeeld 5GB. De film moet in ieder geval groter zijn dan de nog vrije opslagruimte.
  • Druk op de knop 'Koop' of 'Huur'.
  • Je krijgt nu een melding dat de film niet gedownload kan worden, omdat er niet genoeg opslagruimte is. Vul niet je wachtwoord in en houd je vinger niet op de homeknop!
  • Tik vervolgens op 'Instellingen > Opslag > Opslag en iCloud-gebruik'.
  • Je zult nu zien dat er opslagruimte vrij is gemaakt.
  • Herhaal deze stappen om meer opslagruimte vrij te maken.

Hoe dit kan? De verklaring is eigenlijk heel simpel. Safari is de enige iOS-app waarvan je het cache-geheugen kunt opruimen. Dit is geheugen waar tijdelijk gegevens worden opgeslagen, zodat de info bij een volgend bezoek weer snel kan worden opgehaald. Bij andere apps zoals Facebook en YouTube kun je de cache niet handmatig legen. Door te doen alsof je een grote film wilt downloaden, maakt Apple eerst zoveel mogelijk cache-geheugen vrij. Er gaan daarbij geen bestanden verloren. Wel kan het zijn dat je tijdelijk offline bewaarde content bij de volgende keer raadplegen weer moet downloaden. Maar dit hoeft geen probleem te zijn, omdat je de meeste YouTube-films toch niet meermaals bekijkt.

Nogmaals: deze truc is uit te voeren zonder dat je de film daadwerkelijk koopt of huurt. Je moet alleen NIET je wachtwoord invullen of je vinger op de homeknop houden.

Heb jij nog een goeie tip om je telefoon opgeruimd te houden?

Lees ook:

Nathalie Vreeburg

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden