Huishoudboekje van Yara: 'Ik ben trots dat ik als single een huis in Amsterdam heb gekocht' Beeld Getty Images
Huishoudboekje van Yara: 'Ik ben trots dat ik als single een huis in Amsterdam heb gekocht'Beeld Getty Images

PREMIUM

Huishoudboekje van Yara: 'Ik ben trots dat ik als single een huis in Amsterdam heb gekocht'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Yara om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van Yara

Naam Yara (41), tekstschrijver (38 uur)

Netto-inkomsten

Salaris Yara € 3.416

Totaal € 3.416

Uitgaven

Hypotheek € 1.130

Vereniging van Eigenaren € 95

Gemeentelijke belastingen € 32

Gas, water, licht € 97

Zorgverzekering € 125

Overige verzekeringen € 71

Boodschappen € 500

Telefonie (incl. onbeperkt internet) € 35

Uitgaan, uit eten, leuke dingen € 500

Kleding, persoonlijke verzorging € 100

Sporten € 100

Auto (incl. benzine) € 200

Sparen € 300

Totaal € 3.285

Sparen

Spaarrekening € 10.000

Totaal € 10.000

Je bent zelfstandig ondernemer geweest en nu in loondienst. Verdien je minder dan voorheen?

“Als ik naar mijn jaarsalaris kijk, verdien ik in loondienst minder dan ik de laatste twee jaar als zzp’er deed. Maar de financiële en sociale zekerheid die ik nu heb met een vast contract compenseren dat ruimschoots. En hoewel het in mijn huidige baan ook hard werken is, werkte ik als zzp’er wel echt veel te veel. Al mis ik de vrijheid om bijvoorbeeld onder werktijd bij mooi weer lekker op het strand te gaan lunchen ook wel. Het is fijn om te weten dat ik een goede zelfstandig ondernemer kán zijn, maar ik ben compleet gelukkig in mijn huidige baan.”

Je hebt best een hoge hypotheek voor iemand die alleen woont. Maak je je daar weleens zorgen over?

“Aan de ene kant maakt het me trots dat ik als single een koophuis in Amsterdam heb; dat heb ik toch maar mooi voor elkaar weten te krijgen! Maar natuurlijk denk ik soms: wat als ik mijn baan verlies, kan ik die € 1.130 dan wel betalen? Tegelijkertijd zie ik mijn appartement als investering; ik kan het altijd verhuren of in het ergste geval verkopen. Ik ben ook niet iemand die financiële risico’s neemt. Voordat ik op huizenjacht ging, heb ik alles goed laten doorberekenen. Ik ben met de vraagprijs ook onder het bedrag gaan zitten dat ik maximaal kon lenen.”

Lees ook Huishoudboekje van Melina: ‘Een ton schuld! Ik dacht dat het nooit meer goed zou komen’

Je geeft maandelijks €500 uit aan boodschappen. Vind je dat veel?

“Ik had verwacht dat het minder zou zijn, want ik ben een eenvoudige koker en eter. Ik sport wel veel en eet gezond. Gezond voedsel is nu eenmaal niet altijd het goedkoopste. Ik haal en maak elke dag waar ik zin in heb, dat is het voordeel als je alleen woont. Wel probeer ik zo min mogelijk te verspillen. Zo maak ik van alle groenten die ik aan het einde van de week nog heb een soep om in te vriezen. Snoep heb ik nooit in huis: als ik daaraan begin, gaat alles in één keer op. Door het vele sporten gaan er vooral bakken kwark doorheen.”

Aan het sporten geef je met liefde geld uit, hè?

“Ja, want ik kan echt niet zonder! Mijn OneFit-abonnement kost maandelijks €65, plus het hele jaar door het onderhoud van mijn racefiets en dan nog mijn sportkleding. Een goede wielrenbroek kost al snel €100 en een sportshirt €45. Als je er veel in zweet, moet je ze op een gegeven moment toch vervangen. En dan neem ik ook nog de nodige supplementen: per potje betaal ik rond de €15.”

De rest van het verhaal van Yara lees je in Flair 30-2022. Deze ligt van 27 juli t/m 2 augustus in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Tekst: Annemarie Moerman | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden