Huishoudboekje van Stephanie: ‘Mijn grootste angst is dat ik ooit zonder geld kom te zitten’ Beeld Getty Images
Huishoudboekje van Stephanie: ‘Mijn grootste angst is dat ik ooit zonder geld kom te zitten’Beeld Getty Images

PREMIUM

Huishoudboekje van Stephanie: ‘Mijn grootste angst is dat ik ooit zonder geld kom te zitten’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Stephanie om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van Stephanie

Naam Stephanie (34), product support (in loondienst, 32 uur) en creative business support (als zelfstandige, gemiddeld 16 uur).

Netto-inkomsten

Salaris loondienst € 2.000

Uit onderneming € 0

Totaal € 2.000

Uitgaven

Huur € 452

Gemeentelijke belastingen € 66

Gas, water, licht € 85

Zorgverzekering € 155

Inboedelverzekering € 8,50

Doorlopende reisverzekering € 24

Autoverzekering € 49

Wegenbelasting € 19

Brandstof auto € 35

Boodschappen € 250

Telefonie (incl. onbeperkt internet) € 5

Internet en tv €43

Uitgaan, kleding, leuke dingen doen € 200

Sparen€ 200

Totaal € 1.591,50

Sparen

Spaarrekening € 22.000

Totaal € 22.000

Je werkt in loondienst en bent daarnaast voor jezelf begonnen. Verdien je daar nu nog niets mee?

“Mijn inkomsten zijn niet nul: mijn omzet ligt gemiddeld tussen de €1.000 en €1.500, maar alles wat ik als zelfstandige verdien, stop ik weer in mijn onderneming. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde cursus of andere zakelijke aankopen. Dit loopt vaak in de honderden euro’s, dus dat betaal ik allemaal van de omzet die ik maak.

Van mijn vaste inkomen van €2.000 kan ik verder prima rondkomen. Door onder andere mijn lage huur hoef ik nergens op te beknibbelen. En wat ik overhoud, zet ik weer extra op mijn spaarrekening.”

Je hebt opvallend lage woonkosten!

“Ik woon in een maisonnette in een klein dorp. Hier zijn de huurprijzen niet zo hoog. Verder ben ik erg milieubewust. Ik vind het zonde om veel gas, water en licht te gebruiken, dus ik douche niet elke dag. En niet langer dan vijf tot zeven minuten. Ook zet ik in de winter mijn verwarming niet hoger dan 21 graden.

Trouwens, zo vaak doe ik mijn kachel niet aan. Om warm te blijven, draag ik thuis thermokleding. Zo bespaar ik weer op mijn stookkosten. Overigens krijg ik elk jaar geld terug. Zelfs dit jaar nadat de gasprijzen omhooggingen.”

Naast je baan een eigen onderneming beginnen, heeft dat belastingtechnisch gevolgen voor je?

“Het ligt aan je situatie, maar als je omzet per kalenderjaar bijvoorbeeld lager dan €20.000 is, kom je weer voor bepaalde regelingen in aanmerking. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Ik moest ook ergens beginnen en om mijn baan al op te zeggen voordat ik klanten had, vond ik iets te ambitieus.”

Je werkt nu dus gemiddeld 48 uur per week. Ben je niet helemaal kapot?

“Soms wel. Maar het is te doen, omdat ik weet dat het tijdelijk is. In januari van dit jaar begon ik naast mijn baan voor mezelf. Als creative business support ondersteun ik ondernemers en bedrijven op allerlei manieren, zoals bij het inrichten van webshops en het maken van ontwerpen. De zaken liepen meteen goed.

Omdat ik momenteel met een groot project bezig ben, sta ik vaak om half vier ’s ochtends op. Dan werk ik voor mijn eigen bedrijf en om half negen meld ik me bij mijn werkgever. ’s Avonds kruip ik meestal rond acht uur in bed.

Het scheelt dat ik single ben en met niemand rekening hoef te houden. En dat ik mijn baan inmiddels heb opgezegd. Half november ga ik namelijk in mijn eentje voor drie maanden naar Colombia. Lekker reizen en op afstand werken voor mijn eigen bedrijf. Ik kan niet wachten!”

Wat goed! Heb je flink moeten sparen?

“Nee hoor, valt reuze mee. Mijn retourticket was €680 en mijn verblijf daar regel ik ter plaatse. Colombia is een van de goedkoopste landen in Zuid-Amerika om te wonen, dus dat komt vast goed. En daarbij: voor mijn werk heb ik alleen een laptop en internet nodig, dus ik kan daar prima werken. Ik blijf dus gewoon inkomsten genereren.”

Lees ook Huishoudboekje van Evie: ‘We sparen niet voor de kinderen, maar op onze spaarrekening staat voldoende geld’

Blijven je vaste lasten dan ook hetzelfde?

“Omdat ik na een paar maanden weer terugkom, houd ik mijn huidige woning aan. Dus mijn vaste lasten blijven ongeveer hetzelfde. Om mijn huur te betalen, verhuur ik mijn huis tijdelijk onder. Verder moeten de meeste dingen ook gewoon betaald worden, behalve mijn benzine dan. Omdat mijn werkgever nu mijn treinabonnement betaalt, gebruik ik mijn auto alleen om boodschappen te doen en met vrienden af te spreken. Daarom tank ik niet zo veel.”

Je geeft maandelijks € 250 uit aan boodschappen. Vind je dat veel?

“Ja! Ik ben natuurlijk alleen en laatst viel het me op hoeveel duurder alles is geworden. Vóór de inflatie gaf ik ongeveer €175 per maand uit aan boodschappen, maar nu is dat een stuk meer. Wellicht kan ik nog wat besparen door mijn restjes in te vriezen. Dan kan ik die weer op een andere dag eten en hoef ik minder boodschappen te doen. Toch doe ik dat op de een of andere manier niet. Stom hè? Ben ik zó bewust bezig met gas, water en licht, maar wat boodschappen betreft laat ik dan weer te veel liggen.”

Je hebt € 22.000 spaargeld. Spaar je voor iets specifieks?

“Niet echt. Ik vind het fijn om altijd een goede buffer te hebben, want mijn grootste angst is dat ik ooit zonder geld kom te zitten. Een huis kopen hoeft voor mij niet zo. Grote kans dat ik met een hypotheek veel duurder uit ben. Nee hoor, geef mij maar gewoon mijn fijne huurwoning. Daar woon ik prima en dat voor zo weinig geld. Heerlijk toch?”

Ook je verhaal delen in Waar doet ze het van? Mail naar flair@dpgmedia.nl. Dit was het huishoudboekje van Stephanie. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Renée Brouwer | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden