Huishoudboekje van Soraya (34): ‘Keihard werken, op vakantie, dat is mijn balans’ Beeld Getty Images
Huishoudboekje van Soraya (34): ‘Keihard werken, op vakantie, dat is mijn balans’Beeld Getty Images

PREMIUM

Huishoudboekje van Soraya (34): ‘Keihard werken, op vakantie, dat is mijn balans’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Soraya om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van...

Naam: Soraya (34), consultant en coach (32-42 uur)

Netto-inkomsten

Salaris: € 3.000

TOTAAL € 3.000

Uitgaven

Hypotheek € 1.200

Gemeentelijke belastingen € 83

Boodschappen € 120

Gas, water, licht € 175

Zorgverzekering € 136

Overige verzekeringen € 40

Internet en tv € 60

Telefoon € 35

Abonnementen € 20

Goede doelen € 10

Uit eten en leuke dingen doen € 170

Kleding € 25

Openbaar vervoer € 10

Vakantie € 500

Beleggen € 100

Sparen € 151

Pensioen € 100

TOTAAL € 2.935

Sparen

Spaarrekening: € 19.000

€120 euro in de maand voor de boodschappen klinkt best zuinig.

“Het schijnt weinig te zijn, mijn omgeving reageerde ook heel verrast toen ik het bedrag noemde. Grappig, want ik zit als het om eten gaat echt niet op mijn centen. Ik haal bijna alles bij één supermarkt en die staat niet bekend als goedkoop. Ik koop ook best vaak glutenvrije producten, en die zijn wat duurder. Wat misschien scheelt, is dat ik geen boodschappen verspil. Duurdere eenpersoonsporties neem ik niet; ik koop de grotere en eet er meerdere dagen van. Of ik kook uitgebreid en vries maaltijden in.”

In je lijst staat een kleine uitgavenpost voor kleding, dat is anders geweest, hè?

“Ja, ik ging toch zeker eens in de maand shoppen en gaf dan zo €80 uit. Ik vond het in 2020 tijd om bewuster te gaan leven en kocht een jaar lang niets; ik heb genoeg jurken, wel zeventien colberts en negentig paar schoenen verzameld in de afgelopen twintig jaar. Ook was ik net begonnen met ondernemen en omdat alles toen wat onzekerder was, leek het me goed om te besparen. Ik dacht dat ik ontwennings-verschijnselen zou krijgen, maar dat was niet zo. Daarom heb ik in 2021 en de afgelopen maanden ook weinig gekocht. Vooral wat basics, of iets ter vervanging.”

Verdien je meer of minder dan toen je in loondienst was?

“Een paar honderd euro minder, maar dat is prima. Voordat ik ging ondernemen, heb ik twee jaar lang bijgehouden hoeveel geld ik nodig heb om goed rond te komen. Ik maakte er een sport van om bonnetjes te bewaren en alles uit te rekenen. Ik ontdekte dat ik het best netjes deed, op wat impulsaankopen op het gebied van kleding en spullen na. Daar ben ik op gaan besparen. Toen ik ging ondernemen, wist ik precies hoeveel ik mezelf moest uitkeren: €2.709. Dat is nog exclusief de gemeentelijke belastingen en mijn zorgverzekering, want die betaal ik altijd eens per jaar vanuit mijn potje belastingteruggaaf. Afgerond is het bedrag dat ik mezelf uitkeer dus €3.000. Dan heb ik geen geldstress en genoeg ruimte om te sparen voor vakanties.”

Ga je vaak op vakantie?

“Ja, ik heb dat echt nodig voor mijn werk-privébalans: keihard werken, op vakantie, keihard werken, op vakantie. Daarom zet ik €500 per maand opzij voor het reizen. Een vakantie van vijf dagen kost me gemiddeld €835. Het liefst ga ik zeven tot tien keer per jaar – korter of langer – naar het buitenland, al lukte dat door de pandemie niet. Daardoor leerde ik wel weer dat ik niet per se weg hoef om te ontspannen. Er was een tijd dat ik dat niet goed kon en een burn-out op de loer lag, maar ik heb ontdekt wat voor mij werkt. Omdat ik zo vaak de vraag kreeg hoe ik dat doe – carrière maken, gezond blijven en veel op vakantie gaan – coach ik nu ook anderen.”

Wat is er op financieel gebied veranderd sinds je ondernemer bent?

“Ik ben gaan beleggen met €100 per maand. In mijn jaren in loondienst heb ik wel wat pensioen opgebouwd, maar als ondernemer bouw je niets op. Ik heb eerst een cursus gevolgd, anders wist ik niet waar ik moest beginnen. Mijn aandelen wil ik tien tot vijftien jaar vasthouden en dan herbeleggen. Of misschien kies ik voor een sabbatical en spaar ik daarna door voor mijn pensioen. Nog altijd vind ik het heel spannend dat je ergens geld in stopt en niet weet of je het terugkrijgt.”

Het klinkt alsof je liever geenrisico’s neemt…

“Ik zou mezelf zeker omschrijven als risicomijdend. Van huis uit heb ik mee-gekregen dat je op safe moet spelen. In 2018 kocht ik mijn eerste huis, daar had ik een potje voor op advies van mijn ouders. Fijn, want als je gaat verbouwen vliegt het met duizenden euro’s tegelijk je portemonnee uit. Ik heb net een potje aangemaakt voor kunststof kozijnen met dubbel glas, waarin zo’n €20.000 moet komen. Aan één kant van het huis heb ik enkel glas en dat is met de huidige gasprijzen zonde. Mijn termijnbedrag is van €110 naar €175 gegaan!”

Lees ook Huishoudboekje van Talitha (34): ‘Ik hoop mezelf over vijf jaar €4.000 netto per maand te kunnen uitkeren’

Sowieso lijk je wel een ‘potjesmens’.

“Haha ja, ik heb wel vijftien spaardoelen gekoppeld aan mijn spaarrekening, privé en zakelijk. Daar zit geen spannende formule achter, ik kijk elke maand waar ik wat in kan stoppen. Bijvoorbeeld in een spaarpotje voor reizen en mijn pensioen – dat heb ik naast het beleggen achter de hand – maar ook voor mijn buffer. Daar moet minimaal zes keer die €3.000 in zitten, zodat ik een halfjaar vooruit kan als ik ineens geen opdrachten meer heb.”

Het hele interview lees je in Flair 22-2022. Deze ligt van 1 t/m 7 juni in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden