Huishoudboekje van Shanti: ‘Ik ben in één klap negentig procent van mijn inkomsten verloren’ Beeld Getty Images
Huishoudboekje van Shanti: ‘Ik ben in één klap negentig procent van mijn inkomsten verloren’Beeld Getty Images

PREMIUM

Huishoudboekje van Shanti: ‘Ik ben in één klap negentig procent van mijn inkomsten verloren’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Shanti om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van Shanti

Naam Shanti, intimiteits- en businesscoach (3 uur)

Netto-inkomsten

Salaris Shanti € 1.500

Lening € 600

Totaal € 2.100

Uitgaven

Hypotheek € 600

VvE € 100

Gemeentelijke belastingen € 70

Gas, water, licht € 150

Zorgverzekering € 250

Eigen bijdrage zorgkosten € 29

Overige medische kosten € 61

Overige verzekeringen € 20

Boodschappen € 350

Internet, tv € 50

Telefoon € 35

OV € 5

Kapper € 50

Reizen € 265

Totaal € 2.035

Sparen

Spaarrekening € 0

Totaal € 0

Je zit een aantal maanden per jaar in het buitenland. Voor werk of privé?

“De reden is privé, maar ik kan hier gelukkig wel werken. Ik heb door een ongeluk niet aangeboren hersenletsel (NAH) en kan daardoor heel slecht tegen de kou. Nederland vind ik alleen fijn om te wonen als het er warm is. Als het koud is, lig ik 95 procent van de tijd plat omdat ik dan veel pijn heb. Door de warmte op te zoeken, kan ik in elk geval nog werken. Voordat ik dat ongeluk kreeg, werkte ik al veel vanuit het buitenland. Maar toen was het meer nice to have, nu is het echt need to have.

Mijn reisbudget staat nu op €265 per maand, maar dat is verdeeld over een heel jaar. In werkelijkheid geef ik het vooral uit in de maanden dat het koud is in Nederland, want tijdens de warmere maanden blijf ik juist in het land. In mijn reisbudget zit geld voor vliegtickets, visa, de huur van een verblijf en zakgeld.”

Lees ook Huishoudboekje van Elise: ‘Straks ben ik €80.000 armer en heb ik een lege spaarrekening’

Je hersenletsel heeft een enorme impact gehad op je bedrijf en daarna kwam corona er nog eens overheen. Hoe heb je die periode doorstaan?

“Mijn bedrijf heb ik drastisch moeten inkrimpen, het was te veel om anderen te managen. Bovendien kon ik ze niet meer betalen tijdens de pandemie. Ik heb het financieel gered dankzij coronasteun van de overheid en door een lening van € 16.000 af te sluiten om mijn openstaande rekeningen en de hypotheek een jaar lang te betalen. Voor nu was dit de enige optie om financieel te overleven.

Ik ben in één klap niet alleen negentig procent van mijn inkomsten verloren, maar ook ruimte in mijn hersenen en mijn mobiliteit. Ik had veel pijn en kon Nederland niet uit om de warmte op te zoeken, ik voelde me echt nog maar tien procent van mezelf. Mijn vader zei: ‘Wat als je die tien procent ziet als jouw honderd procent?’ Dat hielp me om op een andere manier naar mezelf te kijken. Loslaten wie ik hiervoor was, is echt de grootste uitdaging geweest.”

De rest van het verhaal van Shanti lees je in Flair 32-2022. Deze ligt van 10 augustus t/m 16 augustus in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Tekst: Annemarie Moerman | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden