Huishoudboekje van Renate: 'Zijn enige inkomstenbron is de zorgtoeslag van € 108' Beeld Getty Images
Huishoudboekje van Renate: 'Zijn enige inkomstenbron is de zorgtoeslag van € 108'Beeld Getty Images

Huishoudboekje van Renate: 'Zijn enige inkomstenbron is de zorgtoeslag van € 108'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Renate om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van Renate

Naam: Renate (26), online ondernemer (27 uur per week) en parttime verkoopmedewerker (18 uur per week)

Woont samen met: Jesse (25), online ondernemer en werkzoekende (liefst 24 tot 32 uur)

Netto-inkomsten

Inkomsten uit onderneming Renate € 500

Inkomsten uit parttimebaan Renate € 800

Zorgtoeslag Renate € 36

Zorgtoeslag Jesse € 108

Totaal € 1.444

Uitgaven

Huur inclusief servicekosten € 1.118,37

Gemeentelijke belastingen € 0

Gas, water, licht € 119

Zorgverzekering € 0

Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering € 0

Boodschappen € 500

Internet en tv € 76,45

Telefoon € 10

Netflix € 11,99

Videoland € 8,99

Spotify € 12,99

Uitgaan en leuke dingen doen € 50

Kleding € 50

Treinkosten € 50

Totaal € 2.007,79

Spaarrekening € 0

Er gaat elke maand € 563,79 meer uit dan erin komt. Hoe komt dat?

“Momenteel hebben we het inderdaad best zwaar. Na een burn-out vorig jaar ben ik in goed overleg met mijn werkgever gestopt met werken. Ik kreeg drie extra maanden salaris mee en belandde in september in de WW. Ondertussen had mijn vriend Jesse het ook niet meer naar zijn zin op zijn werk. We werkten allebei als accountmanager bij hetzelfde bedrijf – zo leerden we elkaar kennen – maar haalden er geen voldoening meer uit.

Vandaar dat ook Jesse in overleg met onze baas zijn baan opzegde. Hij kwam in oktober in de WW. Ik begon in september met hulp van het UWV meteen voor mezelf. ’t Liefst begon Jesse ook voor zichzelf, maar omdat ik het best druk had, besloot hij eerst mee te helpen in mijn bedrijf. Mijn uitkering werd met dertig procent verminderd, wat betekende dat ik elke maand € 1.150 WW kreeg. Jesse kreeg vijf maanden een soortgelijk bedrag en inmiddels zijn beide uitkeringen gestopt. Daarom moeten we het nu voornamelijk van mijn inkomsten doen."

En die zijn niet hoog

“Niet echt, nee. Met mijn bedrijf help ik startende online ondernemers om zichzelf te onderscheiden op Instagram, waardoor ze zichzelf en hun aanbod natuurlijker kunnen verkopen. Hiermee verdien ik gemiddeld € 500 per maand en met mijn parttimebaan komt er nog eens € 800 binnen. De enige inkomstenbron van Jesse is de zorgtoeslag van € 108.”

Maar hoe komen jullie dan rond?

“Eigenlijk niet. Toen we onze banen opzegden, hadden we allebei nog wat spaargeld – ik zo’n € 1.000 en Jesse € 5.000 – maar dat is nu op. En omdat onze vaste lasten best hoog zijn, komen we elke maand ruim € 500 tekort. Dat is heel vervelend, maar we doen ons best om het gat op te vullen. Zo heb ik er een parttimebaan bijgenomen en is Jesse aan het solliciteren naar parttime werk.

Het is niet echt wat we voor ogen hadden toen we onze baan opzegden, want we wilden juist allebei gaan ondernemen. Nu alle prijzen steeds hoger worden en mijn onderneming nog niet genoeg geld oplevert, moeten we tijdelijk schakelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het snel beter wordt en in de tussentijd kunnen we geld van mijn moeder lenen om rond te komen. Ze heeft net haar huis verkocht en kan het geld makkelijk missen.”

Een aantal uitgaven staat bij jullie op nul. Hoe zit dit?

“Ik heb begin dit jaar de gemeentelijke belastingen (€ 585,73), woonverzekeringen (€ 103) en mijn zorgverzekering (€ 1.311,60) in één keer betaald. Daar heb ik een deel van mijn spaargeld voor gebruikt en dat scheelt nu in mijn maandelijkse kosten.”

Jullie geven elke maand € 500 euro uit aan boodschappen. Vind je dat veel?

“Ja, heel veel. Vooral omdat we al zo veel geld tekortkomen. Waarom we elke maand zo veel kwijt zijn, weet ik eigenlijk niet. We letten al best op de kleintjes, maar waarschijnlijk niet voldoende. Wat verder niet echt meehelpt, is dat we sinds kort allebei sporten en daarvoor veel eiwitshakes drinken. De kosten voor deze shakes zijn € 30 per pot, dus dat tikt ook aan.”

Zou je daar niet op kunnen bezuinigen?

“Als het echt moet wel, maar zover is het voor ons nog niet. Door naast mijn bedrijf allebei parttime ergens te gaan werken, hopen we in elk geval onze vaste lasten op te kunnen vangen. Zo krijgt mijn bedrijf hopelijk genoeg tijd om verder te groeien. Verder bezuinigen we liever op andere dingen in plaats van op boodschappen.”

Lees ook Huishoudboekje van Lieke: ‘Ik ga niet zo veel uit, hoogstens twee keer per maand uit lunchen’

Zoals kleding en leuke dingen doen?

“Voor ons zijn die uitgaven niet de belangrijkste. Zo heb ik nog genoeg leuke kleding in mijn kast hangen en koop ik eigenlijk al maanden geen nieuwe kleren meer. Als Jesse en ik iets leuks willen doen, spreken we liever met vrienden thuis af. Is net zo gezellig als uiteten of naar de kroeg gaan, maar een stuk goedkoper.”

Hoe zie je de toekomst?

“Rooskleurig. Binnen nu en een jaar hoop ik dat we in elk geval onze vaste lasten weer helemaal zelf kunnen betalen. En over vijf jaar zie ik ons wel een leuk huisje in Spanje kopen. Daar gaan we dan regelmatig naartoe om even te ontsnappen aan de drukte in Nederland. Ik zie mezelf niet zo snel een huis kopen in Nederland. De huizenprijzen zijn nu zo idioot hoog. Ik wacht wel tot de markt weer instort, dan vind ik vast zo een mooi huis.

Ook je verhaal delen in Waar doet ze het van? Mail naar flair@dpgmedia.nl. Dit was het huishoudboekje van Renate. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Renée Brouwer | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden