Huishoudboekje van Mettie (55): 'Geld uitlenen heeft ons vertrouwen in mensen beschaamd' Beeld nbsp
Huishoudboekje van Mettie (55): 'Geld uitlenen heeft ons vertrouwen in mensen beschaamd'Beeld nbsp

Huishoudboekje van Mettie (55): 'Geld uitlenen heeft ons vertrouwen in mensen beschaamd'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Mettie (55) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van...

Naam: Mettie (55), werkt in de zorg (18 uur)

Relatie met: Martin (55), ambtenaar (18 uur)

Netto-inkomsten

Salaris Mettie € 1.750

Salaris Martin € 2.485

TOTAAL€ 4.235

Uitgaven

 • Hypotheek € 0,60
 • Gemeentelijke belastingen € 200
 • VVE-bijdrage € 130
 • Gas, water en licht € 100
 • Zorgverzekering € 304
 • Overige verzekeringen € 85
 • Boodschappen € 400
 • Auto/motoren (incl. benzine) € 150
 • Internet en tv € 60
 • Telefoon € 20
 • Kleding € 75
 • Abonnementen € 25
 • Cadeautjes € 25
 • Uit eten en leuke dingen doen € 100
 • Vakanties/hobby’s € 350
 • Sparen € 2.200

TOTAAL€ 4.224,60

Sparen & schulden

Spaarrekening € 240.000

Schulden: Nee

Wauw, een hypotheek van zestig cent. Vertel eens.

“Wij hebben onze hypotheek op 500 euro na volledig afgelost. Martin en ik waren zestien toen we begonnen met werken en vierentwintig toen we elkaar ontmoetten. We trouwden binnen anderhalf jaar en kochten het appartement waar we nu nog steeds wonen. Toentertijd kochten we het voor 125.000 gulden, dus zo’n 57.000 euro. We verdienden genoeg om de hypotheek en de vaste lasten te betalen en hielden voldoende over om lekker te leven. Want van het goede leven hielden we wel. We gingen graag en vaak uit eten en hebben mooie reizen gemaakt. Eerst met de motor door Europa, daarna met het vliegtuig naar andere continenten. In 2014 werden we beiden geconfronteerd met ziekte. Ik kreeg borstkanker, Martin een herseninfarct. Dat was het moment waarop we besloten onze toekomst financieel veilig te stellen en ons huis vroegtijdig af te lossen.”

Jullie werken beiden 18 uur. Hoe kan het dat jullie inkomen ruim € 4.000 is?

“In ons salarisoverzicht zit ook ons vakantiegeld, een dertiende maand, onregelmatigheidstoeslagen en reiskosten. Martin is door zijn ziekte vijftig procent arbeidsongeschikt. Hij ontvangt daarom een gedeeltelijke WAO-uitkering. Dat geld zit in zijn inkomen verwerkt.”

Vanaf jullie zestiende werken jullie dus al. Geen opleiding gevolgd na de middelbare school?

“Nee, we zijn niet van die studiebollen en onze ouders waren niet in de positie om ons te laten studeren. Ik ben meteen de zorg ingegaan en heb het vak in de praktijk geleerd, een aantal vakgerichte opleidingen gevolgd en diploma’s behaald. Recentelijk zelfs nog het diploma persoonlijk begeleider gehandicapten. Martin heeft na zijn verplichte militaire- diensttijd verschillende baantjes gehad, waarvan de laatste negentien jaar bij de overheid. In het begin werkten we naast onze fulltimebanen ook nog als oproepkracht bij verschillende werkgevers. Dat deden we vooral omdat we het leuk vonden. Maar natuurlijk waren die extra centen ook mooi meegenomen.”

Lees meer Huishoudboekje van Merel (27): 'We willen graag een buffer hebben van € 10.000, voor noodgevallen'

Zijn er ook uitgaven waar je spijt van hebt gehad?

“Nou, we hebben in het verleden meerdere keren geld uitgeleend. Dan kwamen mensen met een heel zielig verhaal en hielpen we. Het ging soms om echt grote bedragen. Je raadt het al: van sommigen kregen we het geld niet meer terug. Dat heeft ons vertrouwen in mensen wel beschaamd.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden.

Het hele interview lees je in Flair 35-2020. Deze ligt t/m 1 september in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock

Flairnbsp

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden