Huishoudboekje van Marieke: ‘Ik shop vaak online, dus ik vermoed dat een groot deel van het geld daarnaartoe gaat’ Beeld Getty Images
Huishoudboekje van Marieke: ‘Ik shop vaak online, dus ik vermoed dat een groot deel van het geld daarnaartoe gaat’Beeld Getty Images

PREMIUM

Huishoudboekje van Marieke: ‘Ik shop vaak online, dus ik vermoed dat een groot deel van het geld daarnaartoe gaat’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Marieke om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van Marieke

Naam Marieke (43), coördinator publiciteit (32 uur per week)

Kind Arthur (11)

Netto-inkomsten

Inkomen Marieke € 2.927

Kindgebonden budget € 196

Kinderbijslag € 93,38

Totaal € 3.216,38

Uitgaven

Huur incl. servicekosten € 850

Gemeentelijke belastingen € 76

Gas en elektra € 130

Water € 21

Zorgverzekering € 208

Verzekeringen € 16

Auto leasen € 220

Brandstof € 100

Boodschappen € 500

Internet en tv € 50

Telefoon € 18,50

Online fitnessabonnement € 10

Goede doelen € 11,50

Bankgiroloterij € 15

Streamingdiensten € 20

Leuke dingen € 100

Verjaardagen € 50

Sparen voor Arthur € 50

Sparen privé € 150

Totaal € 2.596

Sparen

Spaarrekening € 350

Gezamenlijke rekening voor Arthur € 1.190

Ben je tevreden met je salaris?

“Ik kom ermee uit, maar ik zou graag wat meer willen verdienen. Zes jaar geleden besloten de vader van Arthur en ik te scheiden. We waren uit elkaar gegroeid en onze relatie werd steeds slechter. Ik was twintig jaar lang de kostwinner geweest, de verdiensten van mijn ex waren te verwaarlozen, en ik besloot een ander huis te zoeken. Iets wat ik lang niet aandurfde, omdat ik bang was dat ik het financieel niet in mijn eentje zou redden met Arthur. Ik verdiende toen ongeveer € 2.600 en kwam vanwege mijn salaris niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Ik waagde de sprong en dat pakte goed uit.

Nu woon ik prima en heb ik het goed voor elkaar. Ik begon met alleen maar tweedehands spullen en heb de laatste zes jaar bijna alles vervangen door nieuwe of vintage spullen in mijn eigen smaak. Als je het zo bekijkt, ben ik zeker tevreden en vooral trots op mezelf, maar iets meer kunnen sparen per maand zou wel heel fijn zijn.”

Jullie hebben een gezamenlijke spaarrekening voor jullie zoon?

“De kinderbijslag en het kindgebonden budget zet ik apart op een gezamenlijke rekening. Met mijn ex heb ik gelukkig goed contact. Onze gezamenlijke rekening, waar we eerst alles van deden, hebben we na onze scheiding aangehouden voor Arthur. Hier stort ik dus de kinderbijslag en het kindgebonden budget op en daar betalen we samen zijn kleding, sportclub en kosten voor school van.”

Je houdt maandelijks een paar honderd euro over, waar geef je die aan uit?

“Goede vraag! Ik kan best chaotisch zijn, dus een goed financieel overzicht heb ik niet echt. Net als een apart potje voor kleding of leuke aankopen. Ik shop vaak online, dus ik vermoed dat een groot deel daarnaartoe gaat. Verder bezoek ik heel graag kringloopwinkels en vintage stores voor meubels. En o ja, ik heb een lichte planten- en boekenverslaving.”

Veel mensen maken zich zorgen om de stijgende energiekosten. Jouw kosten vallen mee. Wat is je geheim?

“Mijn huis is goed geïsoleerd, dat scheelt. Maar dan nog vind ik mijn maandbedrag laag, helemaal door alle horrorverhalen die je momenteel hoort omtrent de gasprijzen. Toch past dit bedrag volgens mijn gas- en energieleverancier prima bij mijn verbruik. Ik betaal volgens hen zelfs elke maand te veel, maar ik ga mijn termijnbedrag echt niet verlagen. Ik ben veel te bang dat ik later dan alsnog moet bijbetalen. Daarom zet ik al elke maand zo’n € 50 apart om een mogelijke klap deels te kunnen opvangen.”

Je betaalt een opvallend hoge premie voor je zorgverzekering.

“Dat klopt, maar dit was een bewuste keuze. Ik wil graag zelf kunnen kiezen naar welke zorgverlener ik ga, dus daar betaal ik sowieso meer voor. En ik heb mijn tandartsverzekering wat ruimer dan de basis. Zo kom je algauw op een hoger bedrag. Ook betaal ik elke maand al een deel van mijn eigen risico, zodat ik niet verrast word door een grote uitgave. Het eventueel te veel betaalde bedrag krijg ik aan het eind van het jaar weer terug.”

Lees ook Huishoudboekje van Loïs: ‘Ik ga gemiddeld vijf keer per jaar op vakantie’

Waarom heb je gekozen voor een leaseauto?

“Omdat het makkelijk en betaalbaar is. Ik gebruik mijn auto voor werk en privé en ga er ook lekker mee op vakantie. Hiervoor had ik een oud tweedehandsje. Ik kocht het voor € 1.200 en na een paar maanden was het al helemaal op. Een collega attendeerde me toen op private leasen. Vond ik best spannend, een extra vaste uitgave per maand, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Er komen verder geen extra kosten meer bij.”

Er gaat € 500 per maand naar de boodschappen. Lijkt aan de hoge kant?

“Ja, best wel voor twee personen. En dan hebben mijn ex en ik ook nog co-ouderschap, dus de helft van de week is Arthur bij zijn vader! Sinds kort heb ik een nieuwe vriend, dus als we samen zijn, maken we het gezellig met duurdere drank en luxe hapjes. Die avonden tikken dus best aan, terwijl mijn vriend ook vaak betaalt. Tja, waar zit het ‘m dan in? Waarschijnlijk ook in mijn bestellingen bij Thuisbezorgd. Arthur en ik zijn dol op sushi, dus als hij thuis is, laten we die hapjes regelmatig bezorgen.”

Ook je verhaal delen in Waar doet ze het van? Mail naar flair@dpgmedia.nl. Dit Huishoudboekje staat in Flair 41-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Renée Brouwer | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden