Huishoudboekje van Maaike (38): ‘Ik sprak met niemand over die torenhoge schuld’ Beeld nbsp
Huishoudboekje van Maaike (38): ‘Ik sprak met niemand over die torenhoge schuld’Beeld nbsp

Huishoudboekje van Maaike (38): ‘Ik sprak met niemand over die torenhoge schuld’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Maaike (38) om te laten zien waar ze het van doet.

Naam: Maaike (38), journalist (36 uur)

Kind: Joren (8 maanden)

NETTO-INKOMSTEN

Salaris € 2.655

Kindgebonden budget € 179

Kinderopvangtoeslag € 1.169

Kinderbijslag € 74

Bijverdiensten verkoop spullen € 150

TOTAAL € 4.227

UITGAVEN

Huur € 910

Gas, water, licht € 72

Zorgverzekering € 180

Overige verzekeringen € 14

Boodschappen € 200

Auto (inclusief benzine) € 25

Openbaar vervoer € 25

Internet en tv € 45

Telefoon € 20

Kosten kinderopvang €1.509

Goede doelen € 10

Huisdieren € 30

Cadeautjes € 50

Aflossen studieschuld: ruim € 1.000

TOTAAL € 4.090

Sparen en schulden

Studieschuld: € 19.999,99

Druk bezig met het aflossen van je studieschuld?

"Yep. Mijn doel is deze schuld eind dit jaar volledig af te lossen. Toen ik studeerde moest ik lenen, net als veel anderen. Ik had wel bijbaantjes hoor, maar dat geld ging met gemak op in de kroeg en aan vakanties. Ach, dat terugbetalen doe ik later wel als ik een baan heb, dacht ik toen. En omdat iedereen riep dat de voorwaarden van een studielening zo gunstig waren, maakte ik me niet zo veel zorgen. In 2007 kwam ik tot de ontdekking dat mijn studieschuld –schrik niet – € 51.759,61 bedroeg. Ik had net een vaste baan, dus dat aflossen zou wel goed komen. Zo’n € 500 per maand vond ik wel een mooi bedrag. Toen ik de eerste € 20.000 had weggewerkt, liep de relatie met mijn vriend stuk. We verkochten onze gezamenlijke woning met een restschuld. Hoppa, nog eens € 8.000 schuld er bovenop. Daar stond ik dan in 2012: in mijn uppie op straat met een schuld van bijna € 40.000."

Grote financiële zorgen dus?

"Ik schaamde me vooral en sprak met niemand over die torenhoge schuld. Het is toch nog steeds een taboe. Ik huurde een appartementje in de vrije sector, sloot een persoonlijke lening af en kon het aflossen van mijn studieschuld tijdelijk stopzetten. Ik genoot vooral van het leven, van reizen, van mijn vrienden en ik probeerde niet te veel aan die schuld te denken. Maar langzaamaan raakte ik steeds gefrustreerder en twee jaar geleden kwam er een keerpunt."

Wat was dat keerpunt?

"Ik wilde graag moeder worden. Omdat ik koos voor een fertiliteitskliniek, had ik een paar duizend euro nodig. Dat geld had ik natuurlijk niet. Toen ben ik gaan kijken wat ik moest doen om dat bij elkaar te krijgen. Ik ben sober gaan leven: ik kocht geen kleding en ging niet op vakantie of uit eten, deed heel bewust boodschappen bij de budgetsuper en kookte voor meerdere dagen. In een paar maanden tijd had ik het geld bij elkaar. Vorig jaar mei is Joren geboren."

En nog steeds leef je best sober?

"In de maanden dat ik weinig uitgaf, had ik helemaal niet het gevoel dat ik iets tekortkwam. Ik werd juist steeds fanatieker en enthousiaster. Ik gooide abonnementen en overbodige verzekeringen de deur uit, knipte mijn creditcard doormidden en begon met het verkopen van spullen op Marktplaats. Natuurlijk was het even wennen in het begin, maar het voelde niet als afzien. Eigenlijk maakt de bewuste manier waarop ik nu leef me veel gelukkiger."

Lees ook Huishoudboekje van Anne (30): 'Kleding en speelgoed voor ons kind koop ik bijna nooit'

Straks is de schuld weg. Ga je dan weer meer spenden denk je?

"Nee, ik ben van plan op deze manier te blijven leven. Ik wil sparen voor een huisje. Niet te duur en met een hypotheek die ik in vijftien jaar kan aflossen. En ik wil weer gaan reizen en af en toe gezellig uit eten met vrienden. Dat doe ik nu nooit en dat mis ik weleens. Maar aan kleding bijvoorbeeld zal ik nooit meer veel geld uitgeven. En als ik wat koop, moet het duurzaam geproduceerd of tweedehands zijn."

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden.

Het hele interview lees je in Flair 4-2020. Deze ligt t/m 29 januari in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Sasja Gerritsen / Renée Lamboo | Beeld: iStock

Flairnbsp

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden