Huishoudboekje van Loïs: 'Ik ga gemiddeld vijf keer per jaar op vakantie' Beeld Getty Images
Huishoudboekje van Loïs: 'Ik ga gemiddeld vijf keer per jaar op vakantie'Beeld Getty Images

PREMIUM

Huishoudboekje van Loïs: 'Ik ga gemiddeld vijf keer per jaar op vakantie'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Loïs om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van Loïs

Naam Loïs (22), social media marketeer en freelance mediadocent (33 uur)

Woont samen met Bart (26), manager retailwinkel (36 uur)

Netto-inkomsten

Inkomsten uit onderneming Loïs € 4.320

Salaris Bart € 3.500

Totaal € 7.820

Uitgaven

Huur € 625

Gemeentelijke belastingen € 50

Gas, water, licht € 140

Zorgverzekering € 136,40

Inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering € 0

Doorlopende reisverzekering € 8,70

Boodschappen € 400

Internet € 30

Telefoon € 15

Videoland € 4,50

Uitgaan en leuke dingen doen € 200

Kleding € 80

Totaal € 1.689,60

Jullie hebben het goed voor elkaar. Ben je tevreden over je financiën?

“Jazeker, maar ik moet zeggen dat het er op papier iets rooskleuriger uitziet dan dat het in het echt is. Mijn vriend en ik houden onze financiën gescheiden van elkaar, dus het is niet zo dat er elke maand € 7.820 op onze gezamenlijke rekening staat. Bart en ik maken elke maand € 1.000 over naar de gezamenlijke rekening en daar betalen we alle vaste lasten van.

Omdat we altijd minimaal € 500 overhouden, gebruiken we dat geld om samen leuke dingen mee te doen. Of we sparen het voor een vakantie of een nieuwe bank. Maar wat Bart verder met zijn geld doet, weet ik niet. Hij weet dat ook niet van mij. Voor ons is dat niet echt belangrijk.”

Maar zelf houd je ook best veel geld over elke maand. Spaar je niks?

“Jawel hoor, meestal wel zo’n € 1.000. Maar toevallig heb ik deze zomer al mijn spaargeld – geen idee hoeveel precies, ik schat een paar duizend in ieder geval – helemaal opgemaakt. Zo ging ik meerdere keren op vakantie en lekker vaak uit eten. Een bewuste keuze, want in mei studeerde ik af voor mijn studie commerciële economie en dat moest gevierd worden, vond ik.

Overigens begin ik volgende maand weer met sparen. Dan komt alles binnen waar ik deze maand voor heb gewerkt en zet ik zowel privé als zakelijk elke maand € 1.000 apart. Ook ga ik een pensioenrekening openen waar ik elke maand nog eens € 1.000 op wegzet. Zo heb ik straks genoeg financiele buffers voor als ik iets nodig heb.”

Lekker bezig! Als 22-jarige verdien je ook erg goed met je eigen onderneming. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

“Door heel hard te werken. Ik begon tijdens mijn studie al voor mezelf. Dat liep meteen zo goed dat ik mijn bijbaan bij een callcenter al na een maand kon opzeggen. Sindsdien heb ik altijd meer dan genoeg werk. En dus een heel mooi maandsalaris.”

Jullie betalen ook maar € 140 voor gas, water en licht. Wat is jullie geheim?

“Nou dat is niet heel spannend hoor. Bart heeft gewoon op precies het juiste moment ons energie- en gascontract vernieuwd. Net voor de gascrisis. Daardoor betalen wij tot oktober 2024 nog de oudere, goedkopere prijs, voor gas en elektra samen is dat € 115.”

Maar is jullie woning dan ook heel energiezuinig dat de prijs zo laag is?

“Niet per se. We wonen in een oud rijtjeshuis van 65 vierkante meter, echt goed geïsoleerd is het niet. Maar volgens onze gasleverancier dekt die € 115 per maand redelijk de kosten van ons verbruik. Oké, we zouden maandelijks misschien beter € 10 meer kunnen betalen, maar goed, dan verrekenen we dat toch gewoon met de eindafrekening?”

Lees ook Huishoudboekje van Lieke: ‘Ik ga niet zo veel uit, hoogstens twee keer per maand uit lunchen’

Je betaalt niets aan inboedel-, opstal en aansprakelijkheidsverzekeringen. Heb je die niet?

“Dat klopt. In april dit jaar trok ik bij Bart in. Officieel sta ik nog bij mijn ouders ingeschreven – daardoor val ik ook nog onder hun verzekeringen – en ik vergeet steeds om dat aan te passen. Heel stom, maar ik heb nogal een drukke zomer achter de rug, dus binnenkort ga ik het regelen. Bart heeft deze verzekeringen trouwens wel al allemaal, dus ik denk dat het alleen een kwestie is van mij op zijn polissen bijschrijven.”

Een doorlopende reisverzekering heb je wel. Ga je veel op reis?

“Ja, gemiddeld vijf keer per jaar. Ik ben echt gek op reizen en nieuwe dingen ontdekken, dus als het kan, ga ik op pad. Dit jaar ben ik al drie keer weg geweest, twee keer binnen Europa en één keer naar de Nederlandse Antillen. In het najaar staan er nog twee reizen op de planning.

Helaas kan Bart niet altijd met me mee. Hij is gebonden aan zijn werk en de vrije dagen die hij heeft. Daarom ga ik ook rustig alleen op vakantie of met mijn vader. Supergezellig, maar om dan steeds een nieuwe reisverzekering af te sluiten, is niet echt voordelig. Vandaar dat ik een doorlopende reisverzekering heb. Het is maar een klein bedrag per maand, dus ik merk er weinig van.”

Jullie betalen alleen voor internet. Hebben jullie geen tv?

“Jawel, maar we streamen alles, dus een tv-abonnement is niet nodig. Samen met mijn zus deel ik een account voor Videoland. Elke maand maak ik € 4,50 naar haar over. Verder mag ik van mijn ouders en vriendinnen gratis op de accounts van hun andere streamings­diensten, dus zo hebben Bart en ik genoeg te kijken thuis.”

Ook je verhaal delen in Waar doet ze het van? Mail naar flair@dpgmedia.nl. Dit was het huishoudboekje van Loïs. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Renée Brouwer | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden