Huishoudboekje van Lieke: ‘Ik ga niet zo veel uit, hoogstens twee keer per maand uit lunchen’ Beeld Getty Images
Huishoudboekje van Lieke: ‘Ik ga niet zo veel uit, hoogstens twee keer per maand uit lunchen’Beeld Getty Images

PREMIUM

Huishoudboekje van Lieke: ‘Ik ga niet zo veel uit, hoogstens twee keer per maand uit lunchen’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Lieke om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van Lieke

Naam Lieke (38), huisarts (40 uur per week)

Getrouwd met Stan (40), ict’er (36 uur per week)

Kind Pepijn (1)

Netto-inkomsten

Inkomen Lieke € 5.000

Inkomen Stan € 3.300

Verhuur appartement Stan € 800

Kinderopvangtoeslag € 150

Kinderbijslag € 75

Totaal € 9.325

Uitgaven

Hypotheek € 0

Gemeentelijke belastingen € 0

Gas en elektra € 156

Water € 24

Zorgverzekering € 126

Verzekeringen (inboedel, opstal, aansprakelijkheid en auto) € 250

Wegenbelasting € 117

Brandstof € 220

Boodschappen € 400

Kinderopvang € 450

Internet en tv € 47

Telefoon € 14

Sportschool € 29

Goede doelen € 4,15

Museumjaarkaart € 5

ANWB € 5

Krantenabonnement € 17

Totaal € 1.864,15

Sparen

Spaarrekening Lieke privé € 10.000

Spaarrekening Lieke zakelijk € 25.000

Spaarrekening Stan € 75.000

Je verdient € 5.000 netto per maand. Ben je tevreden met dit salaris?

“Absoluut. Ik hou van mijn werk als huisarts en verdien er goed mee, dus ik vind zeker dat ik het goed voor elkaar heb.”

Jullie houden veel meer over dan eruit gaat. Wat gebeurt er met de rest?

“Het verschil lijkt nu inderdaad heel groot, maar ik moet dat even nuanceren. Stan en ik houden onze financiën gescheiden. We maken allebei maandelijks € 700 over naar onze gezamenlijke rekening en daar betalen we alle gezamenlijke kosten van. In dit overzicht staan ook mijn zorgverzekering en mijn sportschool- en telefoonabonnement, maar die betaal ik van mijn eigen rekening. Net als mijn brandstof, museumjaarkaart, de goede doelen, de ANWB en ons krantenabonnement. Als je dat er allemaal afhaalt, blijft er € 1.444 over. Op onze gezamenlijke rekening ontvangen we de kinderopvangtoeslag van € 150 en de kinderbijslag van € 75, dus zo staat er altijd iets meer op dan nodig. De kinderbijslag gebruiken we alleen voor aankopen voor Pepijn.”

Hoeveel houd jij zelf over elke maand?

“Minstens € 3.500. Ik ben zelfstandige en eigenlijk is het bij mij zo dat ik elke maand € 5.000 op mijn zakelijke spaarrekening zet. Daarvan maak ik meestal zo’n € 1.500 over naar mijn privérekening, waar ik al mijn kosten van betaal. Zo spaar ik als het ware € 3.500. Toch zie ik dat niet als een vaste ‘uitgave’, want als ik een keer wat meer geld nodig heb, gaat het van die € 3.500 af. Een vast potje voor leuke dingen en kleding heb ik overigens niet. Ik ga niet zo veel uit, hoogstens twee keer per maand uit lunchen met mijn gezin, en kleding koop ik ook bijna niet. De meeste kleren krijg ik gratis van mijn moeder doorgespeeld. We hebben dezelfde maat en smaak, dus dat is erg handig.”

Je hebt zakelijk en privé aardig wat gespaard. Spaar je voor iets bijzonders?

“Privé niet, want dat geld is echt voor noodgevallen, voor als mijn auto stukgaat bijvoorbeeld. Aan die € 10.000 kom ik doorgaans niet. Met mijn zakelijke spaarrekening heb ik wel verschillende doelen voor ogen. Zo wil ik met de maatschap huisartsen waar ik onder val samen onze praktijkruimte kopen. We huren ‘m nu en hebben meer ruimte nodig. Een verbouwing zou daarom fijn zijn, maar dat willen we pas doen als het pand echt van ons is. Daarom zijn we nu in onderhandeling. Ik schat de verkoopprijs op € 200.000 en we zijn met drie man, dat wordt nog even doorsparen. Daarnaast wil ik een elektrische auto van € 30.000 kopen. Ik rijd nu in een grote dieselauto, vandaar die hoge brandstofkosten.”

Je betaalt niks aan de hypotheek en gemeentelijke belastingen. Hoe zit dat?

“De gemeentelijke belastingen betaal ik altijd in één keer, wel zo makkelijk. Dit jaar waren de kosten € 690. Mijn hypotheek heb ik in juni 2022 volledig afbetaald. Stan en ik ontmoetten elkaar in juli 2016, twee weken voordat ik het koopcontract van mijn nieuwe woning tekende. In november van dat jaar besloten we te gaan samenwonen. Het huis bleef op mijn naam staan, dus ik betaalde elke maand de hypotheek. Stan hield ondertussen zijn eigen koopwoning aan, waar hij ook zelf de hypotheek voor bleef betalen. Inmiddels is hij hypotheekvrij, maar hij verhuurt zijn woning nog steeds. Omdat ik een lage hypotheek van € 180.000 had (ik kocht mijn eengezinswoning voor € 220.000 en legde € 40.000 in) en tussendoor meerdere keren extra afloste, ben ik nu ook hypotheekvrij. Een heerlijk gevoel!”

Lees ook Huishoudboekje van Lenna: ‘Mijn ex heeft niks en van een kale kip kun je niet plukken’

Maar moet je dan niet heel veel belasting over de WOZ-waarde betalen?

“Ik heb eigenlijk geen idee. Het klinkt stom misschien, maar daar heb ik me nooit in verdiept. Ik ben natuurlijk ook pas net klaar met het afbetalen van mijn hypotheek. Als ik nu meer belasting moet betalen, so be it. Ik kan het prima betalen.”

Jullie betalen best veel voor jullie verzekeringen. Hoe komt dat?

“We hebben al onze verzekeringen in één pakket ondergebracht. Dat is inclusief de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering én twee autoverzekeringen. We rijden allebei een grote auto, dus € 250 in totaal vinden wij redelijk.”

De kosten voor de kinderopvang zijn € 450. Vind je dat veel?

“Goedkoop is het inderdaad niet, want Pepijn gaat maar één dag in de week naar de opvang en voor de rest is hij bij opa en oma of bij Stan of bij mij – ik werk vier vaste dagen en twee keer per maand een dag in het weekend. Omdat we samen bovenmodaal verdienen, krijgen we € 150 toeslag. Begrijpelijk, maar het blijven hoge kosten.”

Heb je nog wensen voor de toekomst?

“Ja, ik zou het liefst iets groter willen wonen. We wonen nu in een hoekhuis, maar willen graag naar een vrijstaande of twee-onder-een-kapwoning. Momenteel zijn we een beetje aan het rondkijken, maar de prijzen zijn best hoog. En die prijzen worden nog meer opgeschroefd omdat hier veel expats wonen. Maar ik heb goede hoop dat we een mooi huis gaan vinden. Daarbij hebben we ook aardig wat te besteden, want ik denk dat we mijn huis zeker voor € 400.000 kunnen verkopen. Stan legt zijn spaargeld daar dan nog bij, wat betekent dat we nog maar een kleine hypotheek nodig zullen hebben. Voor zijn appartement kunnen we trouwens zo’n € 215.000 krijgen, maar we houden het liever aan voor de verhuur. Goed geregeld, toch?”

Ook je verhaal delen in Waar doet ze het van? Mail naar flair@dpgmedia.nl.

Dit was het huishoudboekje van Lieke. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Renée Brouwer | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden