Huishoudboekje van Lauren (31): 'Ik heb een spaardoel van minimaal €15.000 per jaar' Beeld
Huishoudboekje van Lauren (31): 'Ik heb een spaardoel van minimaal €15.000 per jaar'

Huishoudboekje van Lauren (31): 'Ik heb een spaardoel van minimaal €15.000 per jaar'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Lauren om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van...

 • Naam: Lauren (31), beleidsmedewerker (32 uur) en gemeenteraadslid (10-16 uur)
 • Relatie met: Thomas (35), projectmanager (40 uur)

Netto-inkomsten

 • Salaris Lauren: € 3.147

TOTAAL € 3.147

Uitgaven

 • Huur inclusief internet en tv € 510
 • Gemeentelijke belastingen € 37
 • Gas, water, licht € 102
 • Boodschappen € 350
 • Zorgverzekering € 129
 • Overige verzekeringen € 35
 • Auto inclusief brandstof € 190
 • Kleding € 225
 • Schoonheidsspecialist € 34
 • Telefoon € 18,50
 • Abonnementen € 34
 • Sporten € 105
 • Goede doelen € 10
 • Cadeautjes € 75
 • Uit eten en leuke dingen doen € 250
 • Vakanties € 350
 • Sparen € 1.250

TOTAAL € 3.704,50

Sparen

 • Spaarrekening: € 68.000

Geen inkomen van Thomas? Hebben jullie de financiën gescheiden?

“We hebben onze financiën inderdaad gescheiden. Alleen de gezamenlijke vaste lasten delen we, zoals de huur van ons appartement, de boodschappen en ons Netflix- en Spotify-abonnement. We verdienen nagenoeg hetzelfde, dus we betalen allebei de helft van deze kosten.”

Waarom doen jullie dat?

“Ik vind het heel fijn dat we zelf over ons geld kunnen beslissen. Ik ga bijvoorbeeld graag met vriendinnen uit eten, naar een theatervoorstelling of een dagje naar de sauna. Dat zijn dingen waar Thomas zijn geld niet zo snel aan zal uitgeven. Het gevoel dat je geen verantwoording hoeft af te leggen aan elkaar vinden we allebei prettig. En ik vind het ook gewoon passen bij deze tijd dat we allebei financieel zelfstandig zijn.”

Jullie boodschappenbudget is best fors voor twee personen. Vertel eens.

“Thomas en ik hebben een passie voor lekker eten. Ik maak gerust een curry van een grote lamsbout. Ik hou ervan om te experimenteren en veel producten zijn niet in de supermarkt te krijgen. Daarom kopen we veel bij speciaalzaken en dat tikt best aan. Thomas heeft een passie voor wijn. Daar geeft hij graag zijn eigen geld aan uit. Regelmatig wordt hier een doos wijn bezorgd die ik niet terugzie in het boodschappenbudget.”

Let je wel op aanbiedingen?

“Toen ik nog studeerde, ging ik voor aanbiedingen verschillende winkels af. Dat doe ik niet meer, want dat kost me te veel tijd. Ik ben toch meer van het gemak. Voordat ik naar de supermarkt ga, kijk ik wel altijd even in de app. Als ik dan een aanbieding zie, kijk ik of ik daar iets lekkers mee kan maken. Maar ik laat me er niet door leiden. We eten waar we zin in hebben. Die financiële ruimte is er.”

Heb je geen studieschuld?

“Ik heb geen geld geleend voor mijn studie. Mijn ouders hebben een deel bijgedragen en ik heb altijd bijbaantjes gehad. En ik leefde zuinig. Ik heb niet veel uitgegeven aan stappen en dure vakanties in die tijd. Mijn ouders hebben me altijd geleerd geen leningen aan te gaan. Natuurlijk moet je geld lenen voor je studie als het echt nodig is, maar leen dan alleen het bedrag dat je nodig hebt en niet voor dure pleziertjes.”

Geef je makkelijk geld uit aan jezelf?

“Daar heb ik geen enkele moeite mee. Elke zes weken ga ik naar de schoonheidsspecialist en ik vind kleding erg leuk. Ik hou van online shoppen, een combinatie van dure en goedkopere items. Mijn jeans en schoenen zijn wat duurder en ik koop gerust een winterjas van € 200. Het is een luxe die ik mezelf kan permitteren. Geld uitgeven aan leuke dingen doen, vind ik ook geen probleem. Lekker eten, lunchen of borrelen buiten de deur met Thomas of met vrienden, daar word ik gelukkig van.”

Jullie huren nu een appartement. Hebben jullie kopen overwogen?

“Daar zijn we mee bezig geweest, maar we hebben onze zoektocht op een laag pitje gezet. De markt is echt bizar nu. We hebben een heerlijk appartement en ervaren de huurprijs nu niet als een last. We wachten tot de huizenmarkt weer wat gestabiliseerd is en dan hopen we een huis met een tuin te kopen. Thomas en ik hebben allebei redelijk wat spaargeld, dus dat fijne koophuis gaat er straks wel komen.”

Lees ook Huishoudboekje van Tirza: ‘We geven ongeveer 650 euro per maand aan goede doelen’

Gaat sparen je makkelijk af?

“Ik heb een spaardoel van minimaal € 15.000 per jaar. Gemiddeld leg ik daarvoor € 1.250 per maand apart. Soms snoep ik wat van mijn spaarpot, bijvoorbeeld voor een vakantie, maar dan zorg ik dat ik het de maand daarna weer aanvul. Ik houd mijn financiën in Excel bij, maar soms vraag ik me af waarom ik dat eigenlijk doe. Ik laat me namelijk helemaal niet leiden door de budgetten. Alleen mijn jaarlijkse spaardoel, dat wil ik echt bereiken.”

Het hele interview lees je in Flair 13-2022. Deze ligt van 30 maart t/m 5 april in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden