Huishoudboekje van Karen: 'Wat onze financiën betreft, was 2018 een vreselijk jaar' Beeld em
Huishoudboekje van Karen: 'Wat onze financiën betreft, was 2018 een vreselijk jaar'Beeld em

Huishoudboekje van Karen: 'Wat onze financiën betreft, was 2018 een vreselijk jaar'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Karen (32) om te laten zien waar ze het van doet.

Lees ook

Huishoudboekje van Thessa: 'Ik doe eigenlijk nooit een impulsaankoop'

Wie

Naam: Karen (32), manager (20 uur)

Relatie: getrouwd met Emiel (40), laborant (36 uur)

Kinderen: Fay (8), Kim (5) en Sophie (2)

Netto-inkomsten

 • Salaris Karen: € 1.450
 • Salaris Emiel: € 2.025
 • Toeslag kinderopvang: € 1.325
 • Kinderbijslag: € 215

TOTAAL € 5.015

Uitgaven

 • Hypotheek € 718
 • Gas, water, licht € 165
 • Verzekeringen € 293
 • Boodschappen € 500
 • Auto € 248
 • Internet en tv € 55
 • Abonnementen € 35
 • Telefoon € 52
 • Openbaar vervoer € 120
 • Kinderopvang € 1.625
 • Sparen € 400

TOTAAL € 4.211

Sparen en schulden

Spaargeld: € 2.400

Schulden: € 0

Ben je veel met geld bezig?

“Wat betreft onze financiën ben ik een echte controlfreak. Ik weet precies wat er binnenkomt en wat er uit gaat: die cijfers zitten in mijn hoofd. Het is een tic van me om elke dag even in de bank-app op mijn telefoon te kijken om te zien wat er op onze rekening staat. Als de uitgaven te hard gaan, word ik onrustig. Neem 2018, dat was een schreeuwend duur jaar. De cv-ketel, stofzuiger én vaatwasser gingen stuk, de auto had een peperdure reparatie nodig en zelfs mijn krulborstel gaf er de brui aan. Murphy’s law. Emiel en ik hadden ook nog een 6-daagse trip naar New York gepland. Daarna was onze spaarrekening helemaal leeg. Weg buffer. Wat onze financiën betreft vond ik het een vreselijk jaar.”

Fijn zeg, zo’n tripje naar New York. Vind je het belangrijk om je geld aan leuke ­dingen uit te geven?

“We werken allebei hard en leuke dingen kunnen doen is natuurlijk lekker. Ik heb dan tenminste het gevoel dat we profijt hebben van het verdiende geld. Dat had ik vorig jaar niet met al die onvoorziene kosten. Voor New York hebben we lang gespaard. Emiel werd 40 en 4 jaar lang legden we elke maand € 40 apart. Toen er zo veel stuk ging, twijfelden we of we nog moesten gaan. Maar we hebben een heerlijke tijd gehad en daarna onze spaarrekening weer netjes aangevuld. Omdat we het financieel goed hebben, lukt dat natuurlijk ook prima.”

Lees ook Huishoudboekje van Thessa: 'Ik doe eigenlijk nooit een impulsaankoop'

Maak je als controlfreak ook verschillende potjes?

“Dat valt wel mee. We hebben een boodschappenrekening, een gezamenlijke rekening waar we onze vaste lasten van betalen en een rekening voor de kleding van de kinderen. Ik heb de bank-app zo ingesteld dat er elke week € 125 naar de boodschappenrekening gaat. Ik doe dat heel bewust, om te voorkomen dat ik onnodig geld uitgeef. De ene week ben ik wat meer kwijt en de andere week wat minder, maar per saldo lukt het prima om van dat bedrag boodschappen te doen. En we hebben nu een loodgietersabonnement. Dat onze cv ermee ophield, kwam doordat we ons nooit zo bewust waren van de noodzaak van onderhoud.

'Van geld dat overblijft, gaat een deel naar de spaar­rekening en van een deel koop ik kleding'

Dom eigenlijk, hè. De ketel stond een beetje ­vergeten op de vliering. Maar die € 1.500 voor een nieuwe was pittig. Nu betalen we een klein bedrag per maand aan abonnementskosten en komt een monteur elk jaar langs voor een onderhoudsbeurt. Dat abonnement is dus eigenlijk ook een soort spaarpotje, mits er geen grote reparaties nodig zijn. Als er aan het eind van de maand geld overblijft, gaat een deel naar de spaar­rekening en van een deel koop ik kleding. Ik houd van mooie kleding en doe graag mee met trends. Maar ik koop echt niet altijd dure dingen. En wat betreft kleding voor de meiden schuif ik sommige items lekker door.

Het hele interview lees je in Flair 15. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Tekst: Sasja Gerritsen, Renée Lamboo | Beeld: iStock

Flairem

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden