Huishoudboekje van Evie: 'We sparen niet voor de kinderen, maar op onze spaarrekening staat voldoende geld' Beeld Getty Images
Huishoudboekje van Evie: 'We sparen niet voor de kinderen, maar op onze spaarrekening staat voldoende geld'Beeld Getty Images

Huishoudboekje van Evie: 'We sparen niet voor de kinderen, maar op onze spaarrekening staat voldoende geld'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Evie om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van Evie

Naam Evie (43), brand manager (38 uur)

Getrouwd met: Bas (41), meubelmaker (gem. 25 uur)

Kinderen Zoon (10) en dochter (7)

Netto-inkomsten

Salaris Evie € 4.200

Gem. inkomsten Bas € 500

Kinderbijslag € 166

Hypotheekrenteaftrek € 68

TOTAAL € 4.934

Uitgaven

Hypotheek € 999

Gemeentelijke belastingen € 111

Gas, water, licht € 258

Zorgverzekering € 249

Overige verzekeringen € 107

Lening € 48

Boodschappen € 550

Internet en tv € 68

Telefoon € 50

Abonnementen € 125

Auto’s incl. benzine € 250

Kleding € 250

Sporten € 85

Goede doelen € 25

Uit eten en leuke dingen € 300

Vakantie € 400

Sparen € 600

TOTAAL € 4.475

Sparen

Spaarrekening €16.000

Je man verdient veel minder dan jij. Is dat altijd zo geweest?

“Mijn man werkte in de zorg, dus hij verdiende altijd al minder dan ik. Na een burn-out heeft hij besloten om voor zichzelf te beginnen als meubelmaker. Hij plant zijn agenda niet vol, maar neemt zijn klussen heel bewust aan. Dat geeft veel rust in het dagelijkse reilen en zeilen thuis. In de coronaperiode heeft hij bijvoorbeeld veel minder werk aangenomen, zodat ik gewoon kon doorwerken. Daardoor zijn we er smooth doorheen gekomen. Ik hoefde me niet druk te maken om de opvang van de kinderen, want hij was er.”

De afgelopen jaren heeft hij veel tijd met de kinderen kunnen doorbrengen. Hadden jullie zonder de burn-out ook die keuze gemaakt?

“Nee, ik denk dat we anders allebei gewoon hard hadden doorgewerkt. Waarom zou je minder gaan werken als het niet nodig is en je allebei goed verdient? Je bent dan ook gewend aan dat uitgavenpatroon. Achteraf gezien vind ik het daarom juist wel een zegen dat het zo is gelopen. De kinderen hebben hun vader veel om zich heen gehad. De tijd die Bas met ze heeft doorgebracht is zo mooi en waardevol, die krijg je ook nooit meer terug. En gelukkig redden we het met mijn salaris.”

Lees ook Huishoudboekje van Inge: ‘We zijn naar Friesland verhuisd, daar krijg je meer vierkante meters voor je geld’

Hebben jullie in de afgelopen jaren wel concessies moeten doen?

“We hebben het zeker wel een aantal jaar rustiger aan gedaan qua uitgaven, maar zijn nooit iets tekortgekomen. We deden leuke dingen en gingen ook nog op vakantie, maar dan bijvoorbeeld kamperen in plaats van een vliegvakantie. Ook gingen we minder vaak uit eten en konden we niet onbeperkt kleding kopen. De boodschappen haalden we bij een goedkopere supermarkt, maar dat doen we nog steeds. Waarom zou je meer betalen dan nodig? Ik let sowieso wel op de aanbiedingen, niet alleen als ik minder te besteden heb.”

Bas brengt sinds dit jaar meer geld binnen. Geven jullie daardoor ook meer uit?

“Het geeft zeker meer lucht. Doordat ik sinds corona vaker thuiswerk en de kinderen nu wat groter en zelfstandiger zijn, kan Bas meer uren draaien. Die 500 euro is een gemiddelde; de ene week werkt hij meer uren dan de andere week en hij investeert ook nog in zijn bedrijf. Het is fijn dat we niet meer zo hoeven na te denken over of dingen wel of niet kunnen. Zo zijn we pas samen naar een festival geweest en gaat Bas binnenkort op een motortrip met vrienden. Hij betaalt nu bijvoorbeeld ook mee aan de boodschappen, voorheen lukte dat niet. Hij houdt van koken en koopt dan duurder biologisch vlees of vis bij de versmarkt. Verder hebben we pas een nieuwe bank gekocht van 3500 euro. Dat wilden we al heel lang, maar daar was geen geld voor. En er is een andere - tweedehands - auto gekomen, die kostte 8000 euro.”

Er gaat bijna 50 euro naar een maandelijkse lening. Waar hebben jullie die voor afgesloten?

“Onze gemeente bood een tijdje geleden een lening aan tegen een extreem lage rente om zonnepanelen aan te schaffen. We betalen uiteindelijk iets meer dan 5000 euro in totaal, maar merken dat bijna niet omdat het om een klein bedrag per maand gaat. Het was een goede investering, we kregen deze zomer 1100 euro aan voorschot terug! Het termijnbedrag wordt binnenkort ook met 40 euro verlaagd, bijna het maandbedrag dat we aflossen op de lening.”

Jullie hebben een goedgevulde spaarrekening. Konden jullie die niet eerder aanspreken om bijvoorbeeld de zonnepanelen of een andere auto te kopen?

“We wilden daar liever niet aan komen. Juist omdat we minder inkomsten hadden, gaf het ons rust dat we geld achter de hand hadden. Het voelt voor mij ook alsof ik dankzij de buffer en dankzij ons huis - we hebben het in een goede tijd gekocht en het is intussen in waarde verdubbeld - financieel gezien meer in het moment kan leven. We sparen bijvoorbeeld niet voor de kinderen, maar zorgen er gewoon voor dat er op onze spaarrekening voldoende geld blijft staan. Dan kunnen we daar als het nodig is hun studie of rijbewijs wel van betalen.”

Jullie sparen elke maand 600 euro, maar je boekt het bedrag toch vaak weer (deels) terug. Kun je niet beter minder sparen?

“Nee, want soms lukt het namelijk wel om er niet aan te komen en dan staat het bedrag toch maar mooi op de spaarrekening. Ik vind het ook niet erg om wat terug te boeken als we een dure maand hebben, bijvoorbeeld vanwege verjaardagen. Dat hoort erbij.”

Het hele huishoudboekje van Inge lees je in Flair 34-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Annemarie Moerman | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden