Huishoudboekje van Esther: 'Binnen de kortste keren had ik bij de bank een schuld van €10.000' Beeld Getty Images
Huishoudboekje van Esther: 'Binnen de kortste keren had ik bij de bank een schuld van €10.000'Beeld Getty Images

Huishoudboekje van Esther: 'Binnen de kortste keren had ik bij de bank een schuld van €10.000'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Esther om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van...

 • Naam: Esther (45), officemanager (32 uur)

Netto-inkomsten:

 • Salaris: € 2.207

TOTAAL € 2.207

Uitgaven

 • Huur € 444
 • Gemeentelijke belastingen € 21
 • Gas, water, licht € 90
 • Boodschappen € 200
 • Zorgverzekering € 120
 • Overige verzekeringen € 40
 • Auto inclusief brandstof € 286
 • Kleding € 100
 • Internet en tv € 43
 • Telefoon € 21
 • Abonnementen € 20
 • Cadeautjes € 50
 • Uit eten en leuke dingen doen € 200
 • Vakanties € 20
 • Sparen € 400

TOTAAL € 2.055

Sparen

 • Spaarrekening: € 13.200

Vind jij jezelf meer een spaarder of een spender?

“Ik heb nu een goede balans. Ik word blij van uitgeven, maar zeker ook van sparen. Dat is weleens anders geweest. Tot een aantal jaar terug gaf ik al mijn geld uit en stond ik voortdurend in het rood. Ik heb zelfs een keer een doorlopend krediet afgesloten voor de aanschaf van een auto. Maar ik kocht er nog meer dingen van, bijvoorbeeld een paar mooie laarzen, een dure crème en ik gaf het uit aan leuke dingen doen. Binnen de kortste keren had ik bij de bank een schuld van €10.000. Ik betaalde meer rente dan ik afloste.

Toen ik het mijn ouders vertelde, merkte ik hoeveel stress het me gaf. Mijn ouders boden aan de schuld af te betalen en ik betaalde hen elke maand een deel terug. Zonder rente. Vijf jaar geleden heb ik de schuld afgelost en ging ik mijn financiën anders inrichten.”

Heb je spijt van die tijd?

“Ach, spijt is een groot woord. Natuurlijk was het niet handig van me en was het slimmer geweest om het anders aan te pakken, maar ik heb ook wel erg genoten van alle uitgaven.”

Hoe anders doe je het nu?

“Ik ben gaan kijken waar ik financiële winst kon behalen. Zo had ik een duur sportschoolabonnement waar ik geen gebruik van maakte, dus dat zegde ik op. Ik stopte met onnodig veel shoppen en ik ging sparen. Zodra mijn salaris wordt gestort, gaat er nu standaard €400 naar mijn spaarrekening. Vervolgens kijk ik wat er de komende maand op de planning staat. Is er bijvoorbeeld iemand jarig, heb ik extra benzinekosten? Zo weet ik precies of ik geld overhoud en hoeveel. Als er een keer iets over is, ga ik extra uit eten of iets anders leuks doen. Of ik spaar het op.”

Hoe was het om minder te shoppen?

“Ik heb een hele tijd niets gekocht en dat ging eigenlijk heel goed. Ik dacht dat ik altijd heel gelukkig werd van het kopen van kleding. Dat is ook wel zo, maar ik werd niet ongelukkig van het niet-kopen. Nu koop ik af en toe weer wat. Overigens ga ik wel het liefst naar een echte winkel. Online shoppen doe ik weleens, maar ik vind het gewoon leuker om de stad in te gaan en na het winkelen ergens lekker een borrel te drinken of een hapje te eten.”

Ga je liever vaak en goedkoper uit eten of kies je voor duurdere restaurants?

“Ik vind het niet erg om te betalen voor eten, maar het moet wel goed zijn. Een gefrituurde schnitzel bijvoorbeeld vind ik echt wel lekker, maar daar ga ik geen €30 voor betalen. Dat trek ik slecht. Af en toe ga ik naar een hip Japans restaurant. Dat is duur, maar het is een feest om daar te eten. Maar het eetcafé hier in de buurt vind ik ook prima. Als de prijs-kwaliteitverhouding maar goed is.”

Je gaat, gezien je vakantiebudget, niet vaak op vakantie?

“Jawel hoor. Vakanties betaal ik van mijn spaargeld. Ik geef geen kapitalen uit aan vakanties, maar ik hou wel van wat luxe. Het moet gewoon net iets beter zijn dan thuis. Die €20 in het overzicht gaat naar een gezamenlijke spaarrekening van een vriendin en mij samen. We gaan één keer in de vijf jaar samen weg. Onze vorige trip was naar New York. Het is echt leuk om zo te sparen. Je merkt het nauwelijks en zo’n trip voelt dan als gratis. Sinds kort spaar ik ook zegels bij mijn boodschappen. Dat merk ik ook bijna niet en ongemerkt heb ik al een leuk extra zakcentje.”

Lees ook Huishoudboekje van Claire: ‘Ik vroeg meer salaris en kreeg er €1.200 per maand bij’

Op je spaarrekening staat ruim €13.000. Waar spaar je voor?

“Ik wil ooit een huis kopen. Ik heb een heerlijk appartement waarin ik al achttien jaar woon en betaal weinig huur. Een huis kopen is nu sowieso geen optie, maar ik probeer wel wat eigen vermogen op te bouwen. Mijn spaarpot is momenteel vooral een buffer. Vorig jaar ging mijn wasmachine stuk en kon ik zonder problemen een nieuwe kopen. Maar ik koop ook dingen van dat geld die niet direct noodzakelijk zijn. Zo heb ik vorige maand nog een lamp, eetkamerstoelen en een koelkast gekocht.

En ik heb een patisseriecursus van €795 gevolgd. Ook dat betaalde ik van mijn spaargeld. Mooie taarten bakken is mijn hobby en heel af en toe bak ik iets in opdracht. Maar wat ik daarmee verdien, is minimaal. Misschien dat ik er ooit een leuke side hustle van ga maken. Maar dan moet ik meer ervaring opdoen en wat commerciëler worden.”

Het hele interview lees je in Flair 15-2022. Deze ligt van 13 t/m 19 april in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden