Huishoudboekje van Emma: ‘Mijn ouders nemen ons twee keer per jaar gratis mee op vakantie' Beeld
Huishoudboekje van Emma: ‘Mijn ouders nemen ons twee keer per jaar gratis mee op vakantie'

PREMIUM

Huishoudboekje van Emma: ‘Mijn ouders nemen ons twee keer per jaar gratis mee op vakantie'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Emma om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van Emma

Naam Emma (23), ondernemer: belastingadvieskantoor (30 uur per week), samenwonend met Bas (28, leraar, 50 uur per week)

Netto-inkomsten

Inkomsten uit onderneming Emma € 1.550

Zorgtoeslag Emma € 111

Bijdrage zorgverzekering ouders € 130,05

Salaris Bas € 3.300

Totaal € 5.091,05

Uitgaven

Huur € 915,29

Servicekosten € 262,92

Gemeentelijke belastingen € 65

Water en elektra € 80 (geen gas)

Zorgverzekering € 130,05

Inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering € 20

Doorlopende reisverzekering € 10,80

Boodschappen € 350

Internet en tv € 0

Netflix € 11,99

Videoland € 5,99

Uitgaan en leuke dingen doen € 225

Kleding € 100

Beleggen € 200

Totaal € 2.377,04

Sparen

Spaarrekening privé € 25.000

Belegrekening privé € 15.000

Zakelijke spaarrekening € 10.000

Totaal € 50.000

Hoe is het je gelukt om nu al een eigen, succesvolle onderneming te hebben?

“Eigenlijk heel toevallig. Ik begon op mijn zeventiende een blog over fashion en beauty en op mijn eenentwintigste had ik ruim 15.000 volgers. Omdat ik af en toe influence-opdrachten deed, moest ik me inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Omdat ik had geschreven dat ik Fiscaal Recht en Economie studeerde, kreeg ik steeds vaker de vraag van volgers of ik ook belastingadvies kon geven. Op een gegeven moment dacht ik: hier ga ik geld voor vragen. Dat was het begin van mijn eigen belastingadvieskantoor.”

Waar je dus aardig mee verdient?

“Mijn gemiddelde omzet is 5.300 euro, maar daar gaat ook zo’n 2.600 euro vanaf aan zakelijke kosten. Maandelijks betaal ik mezelf 1.550 euro uit. Een prima salaris vind ik, want ik ben nog aan het afstuderen en daarna ga ik verder voor mijn bachelor Rechtsgeleerdheid.”

Is een studie goed te combineren met een eigen onderneming?

“Ja hoor. Ik heb vaste klanten, allemaal ondernemers, voor wie ik onder andere de omzetbelasting doe en klanten voor wie ik alleen de jaarlijkse belastingaangiftes regel. Gemiddeld werk ik dertig uur per week, vaak in de avonduren en in het weekend als ik geen college heb.”

De vaste lasten zijn best hoog. Hebben jij en je vriend daar afspraken over?

“Ja. Ik maak elke maand €550 naar hem over om een deel van de vaste lasten te betalen en vervolgens betaalt hij alles vanaf zijn eigen rekening. Dit hebben we zo verdeeld omdat hij netto meer verdient dan ik.”

Zakelijk gezien heb je financieel best wat ruimte over elke maand. Waarom betaal je jezelf niet meer uit?

“Die extra ruimte zie ik niet als extra inkomen, maar als spaargeld voor mijn zakelijke spaarrekening. Vaak keer ik dat aan mezelf uit als een kerstbonus.

Overigens maken Bas en ik ook allebei maandelijks 250 euro over naar onze gezamenlijke rekening voor de boodschappen. Meestal houden we daarvan wat over en zetten we een deel daarvan weer opzij voor bijvoorbeeld een vakantie.”

Vind je de 350 euro die jullie aan boodschappen uitgeven veel?

“Best wel, vooral omdat we met z’n tweeën zijn. Maar we houden van luxe en beknibbelen nooit op de boodschappen. Soms koopt Bas eersteklas vlees bij de horecagroothandel. Daar betaalt hij aanzienlijk voor, maar als hij dan thuis heeft gekookt, hebben we een heerlijke avond. Af en toe gaan we ook wel uiteten, maar kokkerellen in ons eigen huis vinden we net iets gezelliger.”

En gaan jullie veel op reis?

“Drie keer per jaar, maar we betalen alleen voor de zomervakantie. Mijn ouders nemen ons namelijk altijd mee op wintersport. Ook in het voorjaar of najaar mogen Bas en ik met ze mee op vakantie, dus daar hebben we dan geen kosten aan. Omdat we ook weekendjes weggaan, hebben we een doorlopende reisverzekering. Dat is goedkoper dan steeds opnieuw iets afsluiten.”

Jullie betalen niets voor internet en tv. Hebben jullie daar geen behoefte aan?

“Jawel hoor, maar ons internet wordt betaald vanuit de servicekosten voor onze huurwoning. Dat klinkt misschien raar, maar onze woningcorporatie betaalt van onze servicekosten ook een deel van de elektriciteit en het koud water, voor warm water betalen we apart. Onze woning is trouwens gasloos, dus daar hebben we geen kosten aan. Vandaar ook onze lage kosten voor elektriciteit en water.

Aan een tv-abonnement hebben we inderdaad geen behoefte meer. We hebben het wel een jaar gehad voor 70 euro per maand, maar keken bijna nooit omdat we alles streamen. Daarom hebben we ons tv-abonnement opgezegd. Met Netflix en Videoland hebben we genoeg te kijken.”

Lees ook Huishoudboekje van Stephanie: ‘Mijn grootste angst is dat ik ooit zonder geld kom te zitten’

Je ouders betalen elke maand een bijdrage aan je zorgverzekering. Waarom?

“Dit doen ze al sinds mijn achttiende en ze blijven dit doen zolang ik nog studeer. De zorgtoeslag mag ik houden als extraatje. Mijn ouders stoppen me vaak graag wat toe en ze kunnen het makkelijk missen. Mijn eigen risico betaal ik wel zelf, net zoals mijn tandartskosten, medicijnen et cetera.”

Je hebt aardig wat geld achter de hand. Spaar je voor iets specifieks?

“Niet echt. Het grootste gedeelte hebben mijn ouders trouwens voor mij gespaard en belegd toen ik nog jong was. Daarnaast heb ik een kleine erfenis gekregen toen mijn oma overleed. Ik heb nog geen doel voor ogen met mijn spaargeld, maar het is een fijne gedachte dat ik het in elk geval achter de hand heb. Misschien voor als ik ooit een huis ga kopen bijvoorbeeld.”

Dit verhaal komt uit Flair 36-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Renée Brouwer | Beeld: ???

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden