Pink Ceramic Piggy Bank on a pink background with copy space Beeld Getty Images/iStockphoto
Pink Ceramic Piggy Bank on a pink background with copy spaceBeeld Getty Images/iStockphoto

Huishoudboekje van Edith (35): ‘We sparen niet voor de studie van onze kinderen’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Edith (35) om te laten zien waar ze het van doet.

Wie

Naam: Edith (35), schoonmaakster (13 uur)

Getrouwd met: Bas (36), drukker (40 uur)

Kinderen: Calvin (11), Dave (10), Pien (6) en Lotte (4)

Netto-inkomsten

Salaris Edith € 887

Salaris Bas € 2.253

Toeslagen € 333

TOTAAL€ 3.473

Uitgaven

Hypotheek € 750

Gas, water en licht € 148

Zorgverzekering € 181

Overige verzekeringen € 89

Boodschappen € 450

Auto (incl. benzine) € 130

Internet en tv € 42

Telefoon € 14

Kleding € 50

Abonnementen € 10

Sporten € 60

Goede doelen € 30

Cadeautjes € 50

Uit eten en leuke dingen doen € 40

Vakanties € 70

Sparen € 700

TOTAAL € 2.814

Sparen & schulden

Spaargeld € 12.000

Er zit een verschil van ruim € 650 tussen jullie inkomsten en uitgaven. Waar gaat dat bedrag heen?

“Grappig dat je dat vraagt, want dat viel mij ook op toen ik dit overzicht maakte. Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Nou ja, ik heb wel een vermoeden natuurlijk. Ik denk dat ik meer uitgeef aan boodschappen en leuke dingen doen dan ik denk. Ik maak al heel lang lijstjes. Vind ik gewoon leuk. Maar goed, dan moeten die lijstjes wel kloppen natuurlijk… De bedragen die ik genoemd heb, zijn de bedragen zoals ik denk dat ze zijn. Ik houd geen gedetailleerde Excel-overzichten bij en bewaar geen bonnetjes. Maar dat laatste ga ik de komende maand maar eens doen. Want het is best een groot verschil en ik ben wel benieuwd waar dat geld heen gaat.”

Jullie hebben vier kinderen. Ik zie geen kinderbijslag staan.

“Klopt. De kinderbijslag heb ik hier niet vermeld. Ik zie die niet als inkomsten. Het geld dat we eens per kwartaal ontvangen, is voor ons een extraatje. Daar gaan we met het gezin wat leuks van doen en we gebruiken het voor de vakantie. Maar ook koop ik daar de kleding voor de kinderen van. En natuurlijk blijft er weleens wat over. Dat gaat dan naar de spaarrekening.”

De premie voor jullie zorgverzekering is laag. Hoog eigen risico?

“Ja, we hebben allebei het hoogste eigen risico. We hebben nooit wat en als er toch iets is, hebben we genoeg geld achter de hand. Of ik weleens overstap? Nee, niet van zorgverzekeraar. Ik zoek het wel uit hoor, of het zinvol is over te stappen, maar ik kom toch steeds op dezelfde aanbieder uit. Misschien als we straks te maken krijgen met brillen en beugels, dat overstappen loont. Ik stap overigens wel elk jaar over van energieleverancier.”

Jullie hebben een nieuw huis. Oude goed verkocht?

“Ons vorige huis hebben we met een overwaarde van 25.000 euro verkocht. Van dat geld hebben we de kosten koper gefinancierd. We woonden in een tussenwoning met drie slaapkamers. Met vier kinderen werd dat toch wat krap. Nu hebben we maar liefst zes slaapkamers. Een echte luxe. En de hypotheeklasten zijn door de lage rente niet eens veel hoger geworden. Ik geloof dat we tachtig euro per maand meer betalen. We willen binnenkort wel extra gaan aflossen. Met de nieuwe hypotheek is dat makkelijker dan bij de vorige.”

Lees meer Huishoudboekje van Annet (30): 'Een jaar geleden stond er 78.000 euro op de spaarrekening'

Sparen jullie voor de kinderen?

“Ze krijgen zakgeld. Maar we sparen niet speciaal voor hun studie of zo. We zien wel wat ze later gaan doen en hoe het loopt. Lenen heeft niet onze voorkeur, dat hebben wij ook nooit gedaan. Maar als het moet voor een studie, zien we dat dan wel weer. En als ze wat ouder zijn kunnen ze natuurlijk ook gewoon een bijbaantje nemen.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden.

Het hele interview lees je in Flair 15-2020. Deze ligt t/m 14 april in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.

Tekst: tekst Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock

FlairGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden