Huishoudboekje van Edith (27): ‘We kunnen elke maand €1.500 sparen’ Beeld
Huishoudboekje van Edith (27): ‘We kunnen elke maand €1.500 sparen’

Huishoudboekje van Edith (27): ‘We kunnen elke maand €1.500 sparen’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Edith (27) om te laten zien waar ze het van doet.

Naam: Edith (27), verzorgende I.G. (zestien uur)

Getrouwd met: Jasper (31), diagnosetechnieker (veertig uur)

Kind: zoon Noud (veertien maanden)Netto-inkomstenSalaris Edith € 1.250

Salaris Jasper € 2.200

Toeslag kinderopvang € 115

Kinderbijslag € 74

TOTAAL: € 3.639

Uitgaven

Hypotheek € 402

Gas, water, licht € 160

Zorgverzekering € 240

Overige verzekeringen € 103

Boodschappen € 280

Auto’s en motor (incl. benzine) € 326

Internet en tv € 27

Abonnementen € 26

Telefoon € 44

Kinderopvang € 165

Kleding en leuke dingen doen € 366

Sparen € 1.500

TOTAAL: € 3.639

Sparen & schulden

Spaargeld € 10.000

Ben je blij met jullie financiële plaatje?

“We zijn niet rijk, maar hebben het goed. Doordat we geen big spenders zijn, kunnen we elke maand 1.500 euro sparen. Dat geld gebruiken we grotendeels om onze hypotheek versneld af te lossen. We gebruiken ook een deel voor onder meer de gemeentelijke belastingen.”

Hebben jullie al veel afgelost?

“Ons huis hebben we in 2013 gekocht voor 157.500 euro. Omdat we toen al een flinke spaarpot hadden, hoefden we maar een hypotheek af te sluiten van 103.000 euro. Elk jaar lossen we tien procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag af. Binnen nu en tien jaar zijn we vrijwel hypotheekvrij. Vrienden vragen ons weleens waarom we zo veel geld in het huis stoppen en geen dikke auto kopen van dat geld, of een mooie, dure reis maken. Maar we vinden het belangrijk om lage lasten te hebben. Voor nu en voor later. Het sneeuwbaleffect geeft echt een kick. We zien de maandlasten elk jaar flink dalen.”

Lees meer Huishoudboekje van Annette (28): ‘Ik kocht een nieuwe computer terwijl de laptop het nog prima deed’

Hoe kwamen jullie aan veel spaargeld?

“Toen we dit huis kochten, woonden we allebei nog thuis. We hadden dus geen vaste lasten en konden goed sparen. Mijn schoonmoeder is ook een echte spaarder en van haar hebben we veel geleerd. Jasper kon overigens wel wat meer sparen dan ik, want hij heeft een Beroeps Begeleidende Leerweg gedaan en verdiende dus al wat. Met het geld dat we in die tijd gespaard hadden én een schenking hadden we een mooie spaarpot. Een deel hebben we ook gebruikt om het huis te verbouwen. Daar zijn we anderhalf jaar mee bezig geweest. Door wat tegenslagen duurde de verbouwing langer dan gepland. Na een jaar zijn we op de bovenverdieping gaan wonen.”

Jullie betalen maar € 40 per maand aan kinderopvang. Leg eens uit?

“We hebben een strippenkaart van het kinderdagverblijf. Noud gaat namelijk geen vast aantal uren per week. Ik draai alleen nachtdiensten. Als ik vrijdag- of zaterdagnacht moet werken, hebben we geen opvang nodig, want dan is Jasper overdag thuis. Als we vakantie hebben, gaat hij ook niet. Deze kosten zijn dus gemiddeld. Zoals wel meer kosten. De benzinekosten variëren ook per maand.”

Van welk potje gaan jullie op vakantie?

“Van ons vakantiegeld. We gaan één keer per jaar naar het buitenland en in het voorjaar meestal een paar dagen weg in Nederland. Ik boek altijd last minute. Onze huwelijksreis hebben we ook pas twee weken voor het huwelijk geboekt. Dat is niet altijd goedkoper, maar ik houd er niet van ver van tevoren te boeken. En ik probeer zo goedkoop mogelijk iets leuks te vinden.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden.

Het hele interview lees je in Flair 9-2020. Deze ligt t/m 3 maart in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden