Huishoudboekje van Claire: ‘Ik vroeg meer salaris en kreeg er €1.200 per maand bij’ Beeld
Huishoudboekje van Claire: ‘Ik vroeg meer salaris en kreeg er €1.200 per maand bij’

Huishoudboekje van Claire: ‘Ik vroeg meer salaris en kreeg er €1.200 per maand bij’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Claire om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van...

 • Naam: Claire (41), financieel administratief medewerker (40 uur)

Netto-inkomsten

 • Salaris: € 3.842

TOTAAL € 3.842

Uitgaven

 • Hypotheek € 756
 • Gemeentelijke belastingen € 58
 • Gas/water/licht € 125
 • Zorgverzekering € 209
 • Overige verzekeringen € 47
 • Boodschappen € 300
 • Kleding € 200
 • Auto inclusief benzine € 250
 • Internet en tv € 65
 • Telefoon € 17,50
 • Abonnementen € 9
 • Sporten € 40
 • Cadeautjes € 50
 • Uit eten en leuke dingen doen € 200
 • Vakantie € 335
 • Sparen € 1.000

TOTAAL € 3.661,50

Sparen

 • Spaarrekening: € 19.000

Je hebt een fors salaris voor een financieel administratief medewerker.

“Dat heeft te maken met de branche waarin ik werk. Ik werk in de financiële dienstverlening voor vermogende klanten. Tot anderhalf jaar geleden verdiende ik een stuk minder. Ik deed marktonderzoek en ontdekte dat ik bij de concurrent een veel hoger salaris kon krijgen. Ik trok de stoute schoenen aan en stapte naar mijn baas. Hij deed vervolgens ook onderzoek en het resultaat was dat ik € 1.200 bruto per maand meer kreeg.”

Vond je het lastig om meer salaris te vragen?

“Het heeft een maand of twee geduurd voordat ik het gesprek voerde. Ik vond het wel even spannend, maar wist dat als ik het niet zou doen er ook niets zou gebeuren. En ik had echt goed onderzoek gedaan. Mijn onderhandelingspositie was sterk.”

Hoort bij dit nieuwe salaris ook een ander uitgavenpatroon?

“Ik doe inderdaad wel aan leefstijlinflatie. Ik geef meer geld uit aan kleding en lette een tijdje minder op het boodschappenbudget. Dat liep de spuitgaten uit, omdat ik elke dag naar de winkel ging. Ik kocht dan sneller dingen die ik niet nodig had en met een hongerig gevoel boodschappen gaan doen is echt niet goed voor je portemonnee.

Sinds een tijdje doe ik één keer per week boodschappen en kook ik voor meerdere dagen. Maar ik ben niet alleen maar meer geld gaan uitgeven, ik ben ook gaan sparen. Sparen deed ik nooit heel serieus. Ik had wel wat op mijn spaarrekening staan, maar dacht niet na over de lange termijn. Toen ik die enorme salarisverhoging kreeg, vond ik het tijd om financieel volwassen te worden. Nu spaar ik elke maand € 1.000 en ben ik trots op de buffer die ik heb.”

Je werkt in de financiële sector. Spaar je alleen of beleg je ook?

“Beleggen doe ik nog niet echt serieus. Eerst wil ik een bedrag van € 27.500 op mijn spaarrekening hebben. Het Nibud adviseert een buffer van € 21.000, maar ik wil daar graag wat boven zitten. Als ik dat doel bereikt heb, wil ik gaan beleggen. In welke vorm weet ik nu nog niet precies, maar ik denk dat ik kies voor klassieke beleggingen. Dat vind ik toch het meest safe. En ik wil extra gaan aflossen op mijn hypotheek. Ik heb sinds anderhalf jaar een eigen huis.”

Was het makkelijk om in je eentje een huis te kopen?

“Ik kocht het huis dat ik al een tijdje huurde. Ik had het geluk dat de eigenaar mij het huis gunde en er geen biedingsgekte ontstond. Ik kocht het voor € 215.000, de taxatiewaarde. Een eigen huis is toch een goede investering. Ik ben nu ongeveer net zo veel kwijt aan hypotheeklasten als ik voorheen aan huur betaalde.”

Lees ook Huishoudboekje van Lauren (31): ‘Ik heb een spaardoel van minimaal €15.000 per jaar’

Waar geef je nu echt graag geld aan uit?

“Aan kleding. Het budget van € 200 per maand is wel een gemiddelde. Ik koop niet elke maand een item, maar ik kan gerust twee keer per jaar naar de stad gaan en dan € 1.000 uitgeven. Ik koop zowel dure als goedkopere dingen. En af en toe shop ik op Vinted. Maar ik geef ook graag geld uit aan leuke dingen doen. Een drankje op een terras of een middagje bowlen of midgetgolfen bijvoorbeeld. En ik ben gek op vakanties. Daar gaat ook geld heen.”

Ga je vaak op vakantie?

“Ik ga twee keer per jaar. Eén keer per jaar maak ik een verre rondreis. Ik ben al in Azië, Amerika en Afrika geweest. Dan ga ik met een vriendin of met een groepsreis mee. Naast die verre reis ga ik een weekje naar een warme plek in Europa, zoals Tenerife. Ik werk veertig uur per week, die vakanties heb ik wel verdiend, vind ik.”

Het hele interview lees je in Flair 14-2022. Deze ligt van 6 t/m 12 april in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden