Huishoudboekje van Christine: 'Onze maandelijkse hypotheek is €2.002, best veel' Beeld Getty Images/Maskot
Huishoudboekje van Christine: 'Onze maandelijkse hypotheek is €2.002, best veel'Beeld Getty Images/Maskot

PREMIUM

Huishoudboekje van Christine: 'Onze maandelijkse hypotheek is €2.002, best veel'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van?’. Dit keer is het de beurt aan Christine om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van Christine

Naam Christine, commercieel directeur in de IT (36 uur per week)

Woont met Niels (40), generiek ondernemer (32 uur per week)

Kind Zoë (1)

Netto-inkomsten

Salaris Christine € 3.700

Salaris Niels € 5.000

Kinderopvangtoeslag € 403

Kinderbijslag € 77

Totaal € 9.180

Uitgaven

Hypotheek € 2.002

Gemeentelijke belastingen € 119,40

Hondenbelasting € 7,12

Gas en elektra € 400

Water € 14,13

Kinderopvang € 1.297

Zorgverzekering € 269,55

Ongevallenverzekering € 6,91

Verzekeringen (inboedel, opstal en aansprakelijkheid) € 44,35

Overlijdensrisicoverzekering € 15,82

Bromfietsverzekering € 9,30

Doorlopende reisverzekering € 12,80

Uitvaartverzekering € 19,19

Boodschappen € 600

Telefoon € 53

Internet en tv € 123

Schoonmaakster € 200

Sporten € 33

Goede doelen € 35

Vriendenloterij €15

Videoland € 9

Totaal € 5.285,57

Sparen

Spaarrekening € 6.000

Ben je tevreden met je salaris?

“Ik mag zeker niet klagen. In verhouding tot andere vrouwen van mijn leeftijd verdien ik aardig goed. Toch denk ik wel dat mijn salaris nog iets hoger zou zijn als ik een man was geweest. In de IT-wereld werken overigens niet zo veel vrouwen, dus wat dat betreft ben ik erg trots op mijn functie als commercieel directeur. Ik ben verantwoordelijk voor de hele IT-afdeling van een organisatie die applicaties bouwt voor de zorgsector en ik vind mijn werk erg leuk en uitdagend.”

Na aftrek van alle kosten houden jij en je vriend maandelijks flink wat over. Wat doen jullie daarmee?

“We zijn geen spaarders en geven heel makkelijk geld uit. Bijvoorbeeld aan veel weekendjes weg of lekker uiteten gaan. Ook stoppen we een groot deel van ons geld in ons klushuis dat we drieënhalf jaar geleden hebben gekocht. Daarvoor woonden we in een grote stad, maar toen we ons wilden settelen, besloten we te verhuizen naar een rustigere plaats, ongeveer vijftig kilometer verderop. Daar werden we verliefd op een eengezinswoning met een grote tuin in een kindvriendelijke buurt. Omdat het huis al zeventig jaar oud was, stripten we het eerst vanbinnen helemaal. Daarna isoleerden we het opnieuw en lieten we onder andere een nieuwe keuken en badkamer plaatsen. Tijdens de verbouwing kwamen we helaas voor best veel onvoorziene kosten te staan. Hierdoor staat onze gezamenlijke spaarrekening op nul.”

Jullie maandelijkse hypotheekbedrag is € 2.002. Vind je dat veel?

“Best wel, maar we kunnen het betalen. Ons huis kochten we voor € 350.000 en tussendoor hebben we de hypotheek een aantal keer verhoogd om de verbouwing te kunnen betalen. Onze totale hypotheek is nu dus € 480.000 en tot nu toe hebben we, mede dankzij de overwaarde van de verkoop van ons vorige huis, al € 240.000 uitgegeven aan de verbouwing.”

Jullie betalen vrij veel aan kinderopvang.

“Het is een groot bedrag, maar wel naar rato. Omdat we allebei goed verdienen en onze dochter drie dagen per week naar de opvang gaat, vind ik dit bedrag redelijk. En dan ontvangen we ook nog elke maand € 403 aan kinderopvangtoeslag. Erg fijn, maar ergens wringt dat wel een beetje bij mij. Niels en ik hebben het geluk dat we onze vaste lasten prima kunnen dragen, maar er zijn genoeg mensen die dat niet kunnen. Ik ben me daar heel erg van bewust. Alle schrijnende verhalen van de toeslagenaffaire vind ik echt vreselijk om te horen. Ik heb zo met die ouders te doen. Eigenlijk hebben wij deze opvangtoeslag helemaal niet nodig. Omdat ik besef dat wij het goed hebben, kijk ik graag om me heen naar mensen die we direct kunnen helpen. Bijvoorbeeld door oud speelgoed of andere spullen te geven aan onze schoonmaakster.”

Je zorgverzekering kost € 296,55. Dat is best veel toch?

“Niet echt, vind ik, want dit is voor Niels en mij samen. Omdat we allebei gezond zijn en bijna nooit klachten hebben, hebben we ons ook bijna niet aanvullend verzekerd. Alleen ik heb een module toegevoegd voor osteopathie en voetreflextherapie, maar meer ter ontspanning.”

In jullie vaste-lastenoverzicht is geen auto opgenomen. Hebben jullie die niet?

“Jawel hoor, maar ik lease mijn elektrische auto via mijn werk en laad hem daar ook op. Dat scheelt weer kosten voor brandstof- en onderhoud.”

Lees ook Huishoudboekje van Marieke: ‘Ik shop vaak online, dus ik vermoed dat een groot deel van het geld daarnaartoe gaat’

Zijn jullie flink omhooggegaan met jullie termijnbedrag voor gas en elektra?

“Jazeker, want tot maart dit jaar betaalden we voor gas en elektra € 175 per maand. We hadden een contract voor drie jaar en toen dat afliep, ging ik er al van uit dat we door de hogere, variabele kosten meer moesten gaan betalen. Dat het meer dan het dubbele werd is jammer, maar het is wat het is. Bij ons gaat het gewoon op de grote hoop. Een ontzettende luxepositie natuurlijk en ergens voel ik daarvoor ook een beetje inkomensschaamte. Binnenkort worden er zonnepanelen bij ons geplaatst en niet iedereen heeft daar de financiële middelen voor helaas.”

Er staat € 6.000 op je spaarrekening, spaar je voor iets specifieks?

“Nee, het geld is meer bedoeld als financiële buffer. Hoewel Niels en ik er nu goed voor staan, hebben ook wij mindere tijden gekend. Tijdens corona kreeg Niels bijvoorbeeld bijna geen opdrachten meer. Hierdoor hebben we best zorgen gehad over of we het wel allemaal redden, maar gelukkig sloegen we ons er goed doorheen. Voor ons is het daarom een fijne gedachte om altijd iets achter de hand te hebben. Je weet het maar nooit…”

Ook je verhaal delen in Waar doet ze het van? Mail naar flair@dpgmedia.nl. Dit Huishoudboekje staat in Flair 42-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Renée Brouwer | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden