Huishoudboekje van Chantal (38): 'Mijn ex had tonnen schuld gemaakt, ook op mijn naam' Beeld Unsplash
Huishoudboekje van Chantal (38): 'Mijn ex had tonnen schuld gemaakt, ook op mijn naam'Beeld Unsplash

Huishoudboekje van Chantal (38): 'Mijn ex had tonnen schuld gemaakt, ook op mijn naam'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Chantal om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam Chantal (40), directeur/lifestylecoach (80 uur) Getrouwd met Jordi (38), directeur/administratief medewerker (40 uur)

Kinderen vier zoons (5, 10, 17 en 20)

Netto-inkomsten

Gezamenlijk inkomen € 5.600

Totaal:€ 5.600

Uitgaven

Huur € 678

Gemeentelijke belastingen € 41

Gas, water en licht €

195 Zorgverzekering € 285

Overige verzekeringen € 36

Boodschappen € 750

Kleding € 150

Leaseauto incl. benzine € 525

Internet en tv € 67

Telefoon € 88 Abonnementen € 16

Sporten € 47

Uit eten en leuke dingen doen € 300

Uitgaan € 75

Sparen € 500

Totaal € 3.753

Sparen

Gezamenlijke spaarrekening € 16.000

Spaarrekening kinderen € 2.400

Totaal € 18.400

"Met mijn ex-man leidde ik een rijk leven, maar hij had tonnen schuld"

“We runnen samen ons bedrijf in voedingssupplementen. Ik heb het in 2020 met mijn vorige zakenpartner opgezet en toen zij er onverwacht uitstapte, is Jordi me gaan helpen. Voordat ik hem zes jaar geleden leerde kennen, was ik alleenstaande moeder van drie jongens. Met mijn ex-man leidde ik een rijk leven, maar hij bleek tonnen aan schulden te hebben gemaakt, ook op mijn naam. Na de scheiding had ik niets meer. Het was een heel moeilijke tijd. Met Jordi heb ik nog een zoon gekregen. Ik bleef die eerste jaren thuis met de baby, ook omdat mijn hormonale balans niet goed was en ik daardoor allerlei geestelijke en lichamelijke klachten had. Dat is dankzij de door mijzelf ontwikkelde supplementen gelukkig verbeterd. We moesten in die tijd als gezin van zes rondkomen van 175 euro per maand, want Jordi verdiende het minimumloon. Nu hebben we genoeg om goed te leven. En ik ben van de schulden van mijn ex af.”

Jullie houden zo te zien elke maand best wat geld over. Wat doen jullie daarmee?

“We storten zo veel mogelijk terug in het bedrijf, laten het op de lopende rekening staan zodat we meer te besteden hebben of zetten het op de spaarrekening. Ik geef het soms ook uit aan zelfontwikkeling, zoals een coach of cursus.”

Sparen voor vakanties

“Nu nog niet. Het leeftijdsverschil tussen de kinderen maakt het lastig om met z’n allen op vakantie te gaan. We geven wel 300 euro per maand uit aan leuke dingen doen, bijvoorbeeld naar een gamehal of een indoor speeltuin. Of we kopen een lading buitenspeelgoed of een nieuw familiespel. We hebben wel afgesproken dat ik, om op te laden, eens in de paar maanden een paar nachtjes wegga. En eens per jaar samen. Volgend jaar willen Jordi en ik een weekje met elkaar naar Ibiza. Daar sparen we niet apart voor, we zien wel of we daar tegen die tijd genoeg geld voor hebben.”

Zijn Jordi en jij anders in het uitgeven van geld?

“We kunnen allebei heel oplettend zijn en soms ineens zomaar uitgeven. Hij misschien net iets makkelijker dan ik. Dan gaat het wel altijd om iets wat hij koopt voor mij of de kinderen, niet voor zichzelf. Dan haalt hij voor een paar honderd euro lego en concluderen we de week erop dat we een beetje moeten opletten. Ik denk meestal nog wel twee keer na voordat ik iets koop. Het voelt voor mij ook nog lastig om iets aan mezelf uit te geven. Ik ga weleens naar de schoonheidsspecialiste, maar ben niet helemaal op mijn gemak als ik zo’n uitgave doe. Dan maak ik liever mijn kinderen blij met iets nieuws of leuks.”

Koop je veel voor de kinderen?

“De jongsten geef ik soms een tientje om uit te geven in de Action, dan zijn ze helemaal gelukkig. Die van tien jaar vraagt als we iets kopen of doen nog weleens: ‘Het kost veel, kan het echt?’ Ondanks dat ik nooit mijn geldzorgen met ze heb gedeeld, hebben ze het natuurlijk wel meegekregen. We liepen zelfs bij de voedselbank. De oudsten verwen ik meer met lekkere boodschappen die we vroeger niet konden kopen: pistoletjes, frikandelbroodjes, chips of een frietje. Verder eten wijzelf voornamelijk biologisch en veel fruit. Het is niet meer grappig hoe duur dat allemaal is, we zitten zo op 750 of zelfs 1000 euro per maand aan boodschappen. Het is het wel waard, we eten nu echt veel lekkerder. En we verspillen niks: als we het zelf niet gebruiken, delen we het met buren die het minder hebben.”

Lees ook Huishoudboekje van Soraya (34): ‘Keihard werken, op vakantie, dat is mijn balans’

Wat brengt het jou dat jullie nu voldoende te besteden hebben?

“Rust! Je hebt altijd stress met vier kinderen en een eigen zaak, maar toch is er rust. Als een van mijn kinderen jarig is, kan ik slingers en taart kopen. Als ze worden uitgenodigd op een feestje kan ik een cadeautje voor het jarige kind kopen. We genieten veel meer. Op Moederdag zijn we wat leuks gaan doen met z’n allen. Natuurlijk ben ik ook blij met een tekening, maar ik vind het zo mooi dat we er als gezin nu een feestje van kunnen maken. Geld maakt niet gelukkig, zeggen mensen. En ja, een goede gezondheid is inderdaad veel belangrijker. Maar mensen die dat zeggen, hebben vast niet huilend op het gemeentehuis gestaan omdat ze geen geld hadden om kinderschoenen te kopen. Ze hebben ook niet in de winter op een luchtbed met een dun dekentje over zich heen op de grond geslapen. Ik ben van die periode creatief geworden en ik ben blij dat ik zo sterk was om alles te doorstaan, maar ik wil nooit meer terug naar toen.”

Het hele interview lees je in Flair 22-2022. Deze ligt van 7 juni t/m 13 juni in de (online) schappen.

Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Beeld: Unsplash

FlairUnsplash

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden