Huishoudboekje van Chantal (32): 'Mijn ouders schonken me €30.000 zodat ik een huis kon kopen' Beeld Getty Images
Huishoudboekje van Chantal (32): 'Mijn ouders schonken me €30.000 zodat ik een huis kon kopen'Beeld Getty Images

Huishoudboekje van Chantal (32): 'Mijn ouders schonken me €30.000 zodat ik een huis kon kopen'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Chantal om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van...

 • Naam: Chantal (32), projectmedewerker onderwijs (32 uur)

Netto-inkomsten

 • Salaris: € 2.187 inclusief ov-kaart

TOTAAL € 2.187

Uitgaven

 • Hypotheek € 491
 • Gemeentelijke belastingen € 82
 • Gas, water en licht € 203
 • Boodschappen € 250
 • Zorgverzekering € 134
 • Overige verzekeringen € 55
 • Auto inclusief brandstof € 37,50
 • Kleding € 155
 • Persoonlijke verzorging € 30
 • Internet en tv € 31
 • Telefoon € 10
 • Abonnementen € 22
 • Sporten € 47
 • Goede doelen € 5
 • Cadeautjes € 15
 • Uit eten en leuke dingen doen € 60
 • Vakanties € 84
 • Sparen € 350

TOTAAL € 2.061,50

Sparen

 • Spaarrekening: € 12.250

Je hebt een eigen huis. Was het makkelijk een huis te kopen als single?

“Ik kocht mijn huis eind 2017 voor €175.000. Toen waren de prijzen nog acceptabel. In deze tijd was het een stuk moeilijker voor me geweest om wat te kopen. Voordat ik dit huis kocht, woonde ik op een kleine kamer en had lage lasten, waardoor ik goed kon sparen. Zelf legde ik €15.000 in en mijn ouders schonken me €30.000. Daar ben ik heel blij mee, want daardoor zijn mijn maandlasten nu laag. Mijn doel is in de toekomst extra af te lossen. Lage vaste lasten geven me een gevoel van flexibiliteit en vrijheid.”

Leg eens uit.

“Ik wil niet met een heel strakke begroting leven en tot aan mijn nek in de vaste lasten zitten. Als ik ooit minder wil gaan werken of misschien een tijdje niet wil werken, kan dat. Soms lijkt het of de maatschappij van je verwacht dat je knetterhard werkt om jezelf een luxe leefstijl te kunnen veroorloven. Maar dat hoeft helemaal niet. Ik werk me niet over de kop, maar voel me toch rijk. Ik heb genoeg financiële ruimte om te doen wat ik wil. Dat maakt me gelukkig.”

Je energielasten zijn relatief hoog. Hoe kan dat?

“Dat heeft te maken met de stijgende gasprijzen. Tot een halfjaar geleden betaalde ik €110 per maand. Hoewel ik mijn huis op sommige punten wel heb geïsoleerd, blijft het een oud huis. Of ik extra ben gaan opletten toen de prijzen stegen? Nee, niet direct. Ik pak echt wel een dekentje als ik op de bank zit, maar ik zet de verwarming niet uit. Het moet wel comfortabel blijven.”

Werk je met budgetten en potjes?

“Nee, ik heb twee rekeningen: een betaal- en een spaarrekening. En ik kom eigenlijk altijd uit. Voor dit interview heb ik mijn uitgaven op een rijtje gezet en dat vond ik wel leuk. Het geeft toch inzicht.”

Waren er posten die je verrasten?

“Misschien de boodschappen. Ik stond daar nooit zo bij stil, maar ik vind €50 per week toch nog best veel. Eigenlijk heb ik geen idee of dat zo is, hoor. Daar zou ik ook niet echt veel op kunnen bezuinigen, denk ik. Ik let best goed op de aanbiedingen, kook voor meerdere dagen en koop weinig A-merken.”

Als je toch zou moeten bezuinigen, op welke post ga je dat dan doen?

“Dan doe ik mijn auto weg. Ik rijd heel weinig. Naar mijn werk ga ik met het openbaar vervoer en verder doe ik veel op de fiets. Maar liever houd ik mijn auto, die geeft me toch een gevoel van vrijheid. Het is een luxe die ik liever niet opgeef.”

Koop je vaak kleding?

“Nee, helemaal niet, zeker als ik dat vergelijk met anderen. Maar als ik iets koop, gaat kwaliteit boven kwantiteit. Ik kan best een duur item kopen, maar daar doe ik dan ook lang mee.”

Zijn er ook dingen waarvan jij het zonde vindt om geld aan uit te geven?

“Aan abonnementen die dienen voor gemak zou ik niet zo snel geld uitgeven. Bijvoorbeeld aan van die maaltijdboxen die bij je thuis worden bezorgd. Het geld dat ik daarmee bespaar, levert me meer op dan het gemak.”

Je hebt wel abonnementen, toch?

“Ik heb een abonnement op NPO plus, de bibliotheek, Spotify en ik koop af en toe een Staatslot. Dat laatste doe ik, denk ik, een keer of drie à vier per jaar. Natuurlijk weet ik dat de kans dat ik een grote prijs win klein is, maar als ik een actie zie waarbij je dertig jaar lang €20.000 per maand kunt winnen, neem ik toch de gok.”

Lees ook Huishoudboekje van Esther: ‘Binnen de kortste keren had ik bij de bank een schuld van €10.000’

Stel je wint die prijs. Wat ga je dan met dat geld doen?

“Dan ga ik over een paar jaar een wereldreis maken. Voordat ik een vaste baan had, reisde ik veel. Ik spaarde dan om langere tijd weg te gaan. Met een paar duizend euro kun je echt een tijd in Zuid-Amerika rondtrekken met een rugzak. Nu ik een baan heb, reis ik minder. En de afgelopen tijd ben ik door corona, op een paar weekendjes weg na, niet op vakantie geweest.”

Praat je makkelijk over geld?

“Ik ben er heel open over en heb er geen moeite mee te vertellen wat ik verdien. Het is juist wel interessant om te vergelijken, vind ik. Wat mij betreft is praten over geld geen taboe.”

Het hele interview lees je in Flair 16-2022. Deze ligt van 20 t/m 26 april in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden