Huishoudboekje van Angelique (42): 'Ik ben verslaafd aan AliExpress, ik geef er best veel aan uit' Beeld Getty Images
Huishoudboekje van Angelique (42): 'Ik ben verslaafd aan AliExpress, ik geef er best veel aan uit'Beeld Getty Images

PREMIUM

Huishoudboekje van Angelique (42): 'Ik ben verslaafd aan AliExpress, ik geef er best veel aan uit'

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Angelique om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van

Naam Angelique (42), therapeut (55 uur)

Kinderen dochter (10)

Netto-inkomsten

Inkomen Angelique € 2.000

Alimentatie dochter € 250

Toeslagen € 350

TOTAAL € 2.600

Uitgaven

Hypotheek € 480

Gemeentelijke belastingen € 40

Gas, water, licht € 300

Zorgverzekering € 151

Overige verzekeringen € 130

Boodschappen € 400

Kleding € 250

Auto € 180

Internet en tv € 40

Telefoon € 30

Abonnementen € 50

Sporten € 100

Uit eten en leuke dingen doen € 250

AliExpress € 150

TOTAAL € 2.551

Sparen

Aandelen en crypto € 10.000

Gezamenlijke spaarrekening € 90.000

Spaarrekening kinderen € 5.000

TOTAAL € 105.000

Je geeft 150 euro per maand uit aan shoppen via AliExpress. Wat koop je daar zoal?

“Alles wat ik in reclames voorbij zie komen en wil hebben, zoek ik daar op. Meestal is het er een stuk goedkoper. Je moet alleen even geduld hebben, want het duurt een paar weken voordat je het binnen hebt. Dat vind ik niet erg, dan voelt het bijna als een leuke verrassing als je het eindelijk ontvangt. Ik realiseer me wel dat ik er best veel geld aan uitgeef, ik zou mezelf ook wel ‘verslaafd aan Ali’ noemen, maar ik zie het ook echt als mijn vertier.

Ik gebruik eigenlijk alles wat ik bestel ook wel. Zo heb ik na mijn vliegreis vorige maand nog dankbaar gebruikgemaakt van een massage-apparaat met luchtdruk om het vocht in mijn enkels te verminderen. Natuurlijk heb ik weleens een miskoop, maar dat is misschien eens per jaar en dan kan ik er wel om lachen. Het kost tenslotte allemaal heel weinig; een miskoop van 5 euro is dan niet zo erg.”

Er staat een flink bedrag op je spaarrekening. Dan kun je vast ook goed sparen?

“Dat valt best mee, ik spaar ook niet maandelijks. Die 90.000 euro is grotendeels de erfenis die ik van mijn overleden vader heb gekregen. Het geld is deels ook voor mijn dochter, maar ik heb het bewust nog op mijn rekening staan. Ik wil heel graag een bedrag investeren, want op je bankrekening heb je er niks aan. Het liefst kocht ik een tweede huis om te verhuren, maar in deze markt kom je niet makkelijk aan een betaalbare, fatsoenlijke woning voor erbij. Dus nu kijk ik naar nieuwbouw om zelf te gaan wonen en dan verkoop ik mijn huidige woning. Die is in de afgelopen tien jaar flink in waarde gestegen.”

Je hebt nu een relatief lage hypotheek. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

“Ik werkte voorheen in loondienst als ambtenaar en verdiende hartstikke goed. Daarom heb ik destijds zo veel mogelijk afgelost op mijn hypotheek. Die was in eerste instantie 800 euro, nu nog maar 480 euro. Ik heb toen ook zonnepanelen aangeschaft. Ik wil zonder financiële druk leven, dus ik heb alles heel bewust gedaan om de vaste lasten te verlagen. Al moest helaas mijn energiecontract laatst worden vernieuwd en gingen de kosten voor stadsverwarming ook omhoog, dus ik zit nu ineens op 300 euro in plaats van rond de 200 euro.”

Waarom is zonder financiële druk leven zo belangrijk voor jou?

“In 2013 kreeg ik een burn-out. Achteraf niet zo gek; ik had een jong kind en was altijd maar aan het rennen. Ik reisde drie uur per dag heen en weer naar mijn werk, moest racen om op tijd mijn dochter op te halen van de opvang en dan snel koken, opruimen, schoonmaken. De hulp die ik tijdens mijn burn-out kreeg, vond ik slecht, daarom ben ik zelf maar gaan studeren om uit te zoeken wat helpt. Sinds 2016 help ik als therapeut mensen met een burn-out of andere stressgerelateerde klachten. Ik weet precies waar ze tegenaan lopen.”

Verdien je nu minder dan voorheen?

“Wel wat minder, maar de vrijheid die ik nu heb en het feit dat ik meer bij mijn kind kan zijn, is me zo veel meer waard dan geld. Ik vind het vooral belangrijk dat ik genoeg verdien om te kunnen doen wat ik wil. De ene maand zet ik een actie op voor mijn bedrijf waardoor ik zo ineens 6000 euro verdien, de volgende maand vind ik het prima als ik precies voldoende heb om de boodschappen en benzine te betalen. Ik heb ook niet heel veel nodig, want veel uitgaven zijn variabel en vaste lasten zoals internet, televisie en telefonie betaal ik zakelijk.”

Lees ook Huishoudboekje van Chantal (38): ‘Mijn ex had tonnen schuld gemaakt, ook op mijn naam’

Je geeft gemiddeld 500 euro per maand uit aan kleding, leuke dingen doen en etentjes. Ben je altijd een levensgenieter geweest?

“Altijd! Ik ga graag shoppen, uit eten of bestel iets. Ook gun ik mezelf een wekelijks bezoekje aan de masseur. Voor vakanties spaar ik niet apart. Door corona is het er sowieso tweeënhalf jaar niet van gekomen. Als ik ga, beslis ik heel last minute en dan werk ik gewoon wat harder om de reis te bekostigen. Ik ben net weer voor het eerst weggeweest met mijn dochter, naar Mexico. Het liefst ga ik een keer of zes, sowieso elke schoolvakantie. Hoewel ik het in de zomervakantie ook prima vind om thuis te blijven, want dan is het in Nederland lekker weer.”

Het hele interview lees je in Flair 24-2022. Deze ligt van 14 juni t/m 21 juni in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar flair@dpgmedia.nl.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden