Hap Slik Zeg: 'Verantwoord, biologisch eten is ons met de paplepel ingegoten' Beeld iStock
Hap Slik Zeg: 'Verantwoord, biologisch eten is ons met de paplepel ingegoten'Beeld iStock

Hap Slik Zeg: 'Verantwoord, biologisch eten is ons met de paplepel ingegoten'

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Suzan (43).

Wie

Naam: Suzan (43)

Woont samen met: Bas (37), Pepijn (5) en Luuk (2)

Beroep Suzan: lerares Frans, leefstijl- en vitaliteitscoach

Beroep Bas: eigenaar adviesbureau

Geeft uit aan boodschappen: € 900 per maand

Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 100 per maand

Deze week op het menu

Maandag: asperges met ham en ei

Dinsdag: bloemkoolcouscous met courgette, komkommer, pistachenoten, paprika en kip

Woensdag: zalm uit de oven met puree van pastinaak, wortels en doperwten

Donderdag: lasagne met savooiekoolbladeren, champignons, aubergine, courgette, tomaat en gehakt

Vrijdag: roerbak van paksoi, paprika, courgette, cashewnoten en boekweitnoedels

Zaterdag: zoeteaardappelsoep met kikkererwtenpannenkoeken

Zondag: linzen-cappuccinosoep met opgeklopte room en Hollandse garnalen, plus een ovenschotel met gerookte zalm, tomatensaus en ei en een pasteitje van aspergeragout

Hap Slik Zeg

“Ik kan me niet herinneren dat er bij ons ooit iets uit een pakje of een zakje op tafel kwam. Verantwoord, biologisch eten is ons met de paplepel ingegoten. We kregen vroeger heus weleens een koekje bij de thee, maar verder maakte mijn moeder alles zelf. Ik heb altijd veel gesport en merkte als kind al dat suiker daar geen positieve bijdrage aan leverde, dus lastig heb ik de focus op gezonde voeding nooit gevonden. Nu ik zelf kinderen heb, snap ik de keuzes van mijn ouders nog beter: je wilt het beste voor jezelf én voor hen, zodat je zo lang mogelijk van elkaar kunt genieten.”

Puzzelen

“Een jaar geleden heb ik, naast mijn werk als lerares, een opleiding tot vitaliteitscoach gevolgd. Ik leefde al gezond, maar na een masterclass over voeding, beweging, slaap en ontspanning kwam ik tot de conclusie dat het nog zo veel beter kon. Ik ben vrijwel gestopt met brood en zuivel en eet nog maar zo’n twee keer per week vlees – bijna altijd kip, bij uitzondering gehakt. Verder beperk ik me tot drie maaltijden per dag, eet ik geen koolhydraten bij het avondeten en na zevenen helemaal niets meer. Zo is mijn lichaam niet de hele nacht bezig met verteren. Sporten doe ik ’s ochtends, om te voorkomen dat mijn lichaam voor het slapengaan cortisol afgeeft en zo mijn nachtrust verstoort. Qua eetpatroon was het even puzzelen. In het begin dacht ik: als ik alles wil doen zoals het idealiter zou moeten, kan ik m’n baan wel opzeggen. Nu weet ik dat het allemaal goed te doen is, zolang je het slim plant. Op zondagochtend tref ik mijn voorbereidingen voor het ontbijt van de komende week. Ik bak bananenbrood, appel-kaneelmuffins of granola. En ik maak zelf amandelmelk. De supermarktvariant bevat twee procent amandelen. En daar betaal je dan drie euro voor. Er gaat tijd in zitten, maar het is de moeite waard. Sinds een half jaar voel ik me veel fitter.”

Lees ook Hap slik zeg: ‘Een man met een koksopleiding is handig, maar dan moet hij er wel zíjn’

Niet naar de supermarkt

“Mijn boodschappen doe ik grotendeels buiten de supermarkt. Groenten koop ik bij Rechtstreex. Ze zijn seizoensgebonden en komen direct bij de boer vandaan. Sinds de coronacrisis is de verkoop vervijfvoudigd. Mensen gaan ineens meer nadenken over hun gezondheid, dat is mooi om te zien. Meestal bestel ik vlees bij koopeenkip.nl. Voor 75 euro krijg je vier volledig versneden kippen, goed voor 32 porties, die je thuis kunt invriezen. Ze hebben een goed leven gehad en kregen biologisch voer. Alles wat van dieren mág worden gebruikt, wordt bovendien ook gebruikt. Ik heb een zwak voor aardbeien. Helaas zitten die vol met bestrijdingsmiddelen. Sinds kort verbouw ik ze in mijn eigen moestuin. Ik leg er stro onder en netten bovenop, zodat de slakken er minder makkelijk bij kunnen. Pure chocolade is ook lekker, maar met een goede oogst aardbeien maak je me pas echt blij.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 27-2020. Deze editie ligt t/m 7 juli in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: iStock

FlairiStock

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden