Hap Slik Zeg: 'Ik kan snel iets lekkers en gezonds op tafel zetten'
Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Linda (35).
Naam: Linda (35)
Woont samen met: Thomas (31)
Beroep: Linda stewardess
Beroep: Thomas piloot
Geeft uit aan boodschappen: € 100 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan: € 100 per maand
Deze week op het menu
Maandag: gekookte aardappelen met rodekool en een vegaschnitzel
Dinsdag: twee gekookte eieren, een grote salade, cakeje en doosje crackers met kaas (aan boord)
Woensdag: omelet met tomaat, champignons, ui en kaas, twee volkoren boterhammen en Cup-a-soup
Donderdag: patat met een kaassoufflé, plus een groene salade met olijven, komkommer, tomaat, gekookt ei, rode ui en honing-mosterddressing
Vrijdag: groentesoep en stokbrood
Zaterdag: shakshuka met gekookte eieren en stokbrood
Zondag: barbecue (vegahamburger, gegrilde aubergine) en stokbrood met verschillende kaasjes
Hap Slik Zeg
“Onze levensstijl is erg onregelmatig, want Thomas en ik werken allebei in de luchtvaart. We doen bijvoorbeeld niet standaard op vrijdag, of op wat voor dag dan ook, boodschappen. Sinds het coronavirus de wereld heeft overgenomen en de meeste vliegtuigen aan de grond staan, zit er wel meer structuur in onze weken. Voorheen hadden we nauwelijks iets in huis. Want als Thomas weg is en ik over twee dagen een vlucht gepland heb staan, neem ik niet meer de moeite om naar de supermarkt te gaan. Brood en melk kun je dan al snel weggooien. We gingen regelmatig uit eten, nu koken we elke dag. En met we bedoel ik mezelf. Zijn idee van een maaltijd bereiden is pizza bestellen. Voor mij is koken geen moetje – ik houd ervan. Het maakt ook niet uit hoeveel tijd ik heb: ik kan snel iets lekkers en gezonds op tafel zetten. Dat is een vaardigheid die ik deels te danken heb aan de opleiding Voeding & Diëtetiek die ik naast mijn baan als stewardess volg. Thomas is weer handig met onze administratie. Hij regelt dat de hypotheek wordt betaald en de belastingaangifte in orde is. Zo vullen we elkaar goed aan. Of ik het ook weleens verpest in de keuken? Ik zal het hem meteen even vragen. ʻNee, dat komt nooit voor,ʼ zegt ie. Maar het is bijna etenstijd, dus ik weet niet hoe betrouwbaar zijn oordeel is.”
Ode aan soep
“Het is vrij uniek, denk ik, maar voor soep mag je me altijd wakker maken. Soep is namelijk het antwoord op alles. Want soep is gezond, ervan uitgaande dat je hem zelf maakt, en soep kan altijd. Het is het ultieme troostvoedsel, want het is warm en vérwarmt. Soep is handig om in huis te hebben – voor de lunch, voor tussendoor, maar ook voor als je onverwacht visite krijgt die blijft eten. In Nederland komt dat niet veel voor omdat het niet in onze cultuur zit op de bonnefooi te komen aanwaaien, maar Thomas en ik hebben veel familie in het buitenland, daar is het heel normaal. Ik heb meestal wel een pan in de koelkast staan. En hoe weinig er ook in huis is, soep maken lukt altijd. Kijk gewoon welke groenten je nog hebt liggen en brouw er iets van. Zelf maak ik vaak pompoensoep, aardappel-preisoep of broccolisoep. Altijd vers én vegetarisch. En zonder al te activistisch over te willen komen: ik vind dat onze huidige manier van vleesconsumptie anders kan en eigenlijk ook móét."
Lees ook Hap Slik Zeg: ‘Als het om eten gaat, moet het vooral lekker zijn’
Géén paprika
"Paprika is een van de weinige groenten die ik nooit in mijn gerechten gebruik. Ik weet van mijn studie dat je een smaak minstens vijftien keer moet hebben geproefd voordat je écht kunt zeggen dat je iets niet lust. Nou, na 35 jaar vis ik paprika nog steeds als een klein kind van mijn bord als ik ergens blijf eten en een groot stuk tegenkom.”
Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 19-2020. Deze editie ligt t/m 12 mei in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.
Beeld: iStock