Hap slik zeg: ‘Ik eet zeker één keer per week buiten de deur'
Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Gaby (29).
Naam: Gaby (29)
Beroep: schadebehandelaar bij een verzekeringsmaatschappij
Geeft uit aan boodschappen: € 200 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 160 per maand
Deze week op het menu
Maandag: kip met bloemkool en gekookte aardappels
Dinsdag: zalm met wortels en gebakken aardappels
Woensdag: risotto met kip en courgette
Donderdag: sushi
Vrijdag: patat met salade
Zaterdag: uit eten bij wereldrestaurant Atlantis
Zondag: pasta carbonara
“Aankomende maand is het een jaar geleden dat er bij mij eierstokkanker werd geconstateerd. Er is sindsdien veel veranderd, ook in mijn eetpatroon. Tijdens mijn chemokuren was het heel belangrijk dat ik op gewicht bleef en goed at, maar ik kreeg nauwelijks een hap door mijn keel. Zelfs de speciale bijvoeding, een drinkpakje met een soort shake met extra eiwitten en vetten, kreeg ik vaak niet weg. Daar deed ik uren over. Ik heb regelmatig met tranen in mijn ogen aan het ontbijt gezeten, omdat ik wel wílde eten, maar steeds het gevoel had alsof ik net bij een ‘all you can eat’-restaurant vandaan kwam. Inmiddels zitten de kuren erop en heb ik mijn eetlust weer terug. Ik vond het altijd heerlijk om uit eten te gaan, dat doe ik nu misschien nog wel vaker dan voorheen. Ik denk dat ik zeker één keer per week buiten de deur eet. Omdat het lekker is, maar ook vanwege de gezelligheid. Lang tafelen, daar vrolijk ik van op. Ik heb twee zussen en veel vriendinnen die er ook van houden, dus er is altijd wel iemand met wie ik kan gaan.”
Nostalgie
“Het liefst ga ik naar een sushi-, tapas- of wereldrestaurant. Al blijft sushi mijn favoriete eten. Nigiri vind ik het lekkerst, zo’n bedje van rijst met een stuk vis erop. En ik heb een paar maanden geleden poké bowls ontdekt. Die zag ik bij een vriendin toen we met kerstavond sushi bestelden. De bowl met zalm en nigiri vechten nu om de eerste plek. Ik eet heus niet alleen maar sushi en afhaalmaaltijden, hoor. Ik kook ook weleens zelf. Toevallig heb ik deze week twee keer aardappels met vlees of vis en groenten gegeten, maar normaal gesproken ben ik meer een pastatype. Of noedels, ook lekker. Plus, je zet het zo op tafel. Dat vind ik belangrijk, want koken is voor mij echt een noodzakelijk kwaad. Ik heb geen zin om lang in de keuken te staan. Ik besteed koken liever uit, zodat ik meer tijd overhoud voor andere dingen. Mijn moeder heeft er gelukkig wel gevoel voor, daar maak ik dankbaar gebruik van. Ze maakt graag ovenschotels. Die met zuurkool, gehakt, spekjes, aardappels, ui en geraspte kaas is populair bij mijn vader en mij. Het doet me denken aan vroeger, aan toen ik nog thuis woonde.”
Lees ook Hap slik zeg: ‘Ik heb weinig met junkfood en ook chips en koekjes doen me niets’
Eerste date
“Niet dat het iets met ovenschotels te maken heeft, maar ik heb nog wel een goede tip als het op eten aankomt: als je een eerste date hebt, ga dan niet naar een restaurant. Ik ging laatst uit eten met een jongen die ik via Tinder had leren kennen en het was geen succes. Er had altijd wel iemand zijn mond vol. Nou, probeer dan maar eens een zinnig gesprek te voeren. Het was erg ongemakkelijk. Al kwam dat niet alleen door het eten, bedenk ik nu.”
Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 13-2020. Deze editie ligt t/m 1 april in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.
Tekst: Milou Windhorst | Beeld: iStock